Column Jos de Jong
Typography

Door Jos de Jong - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - B12 is samen met de andere B-vitaminen essentieel voor een goede hersenfunctie en een gezond zenuwstelsel.

Vitamine B12 (cobalamine) stond lange tijd vooral bekend om haar rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, DNA (drager van genetische informatie) en RNA (overbrenger van genetische informatie). Een gebrek aan B12 werd vroeger alleen aan bloedarmoede gelinkt. Later ontdekte men dat deze B-vitamine veel meer belangrijke functies heeft. Voldoende B12 beschermt tegen dementie, psychiatrische en neurologische aandoeningen, atherosclerose, diabetes, geboorteafwijkingen en zelfs kanker. B12 is samen met de andere B-vitaminen essentieel voor een goede hersenfunctie en een gezond zenuwstelsel.

Vitamine B12-gebrek
Een heel groot deel van de bevolking heeft een gebrek aan vitamine B12, maar dat wordt zelden vastgesteld, omdat B12-waarden in het bloed weinig zeggen over de B12-concentratie in het lichaam. Bij veel hersen- en zenuwaandoeningen blijkt B12-suppletie de magische sleutel, die helaas vaak (te) laat gevonden wordt.
Een gebrek aan vitamine B12 wordt vaak foutief gediagnosticeerd als een psychiatrische aandoening. Daardoor krijgt de patiënt ook vaak de verkeerde behandeling.
Het goede nieuws is dat een gebrek aan vitamine B12 en de gevolgen ervan meestal hersteld kunnen worden door suppletie.

In het tijdschrift Psychiatry worden twee gevallen besproken van zwaar depressieve mannen met bijkomende verstandelijke achteruitgang die niet op antidepressiva reageerden. Uit bloedonderzoek bleek dat deze mannen een vitamine B12-tekort hadden. Wanneer ze B12 en foliumzuur kregen, verbeterden hun depressieve symptomen en hun hersenfuncties in slechts enkele weken tijd (Kate N, 2010).

Neurologische aandoeningen
Ook een hele reeks andere psychiatrische en neurologische aandoeningen wordt gelinkt aan een B12-tekort: bipolaire stoornis, schizofrenie, psychose, hallucinaties, obsessief compulsieve stoornissen, stemmingsstoornissen, autisme, dementie, alzheimer, multiple sclerose, amyotrofe laterale sclerose, Parkinson, epilepsie, zenuwpijn, enz.

Vooral oudere mensen, mensen met maagdarmaandoeningen en mensen die maagzuurremmers (omeprazol, Tagamet, Zantac) nemen, hebben vaak een gebrek aan vitamine B12. Maagzuurremmers remmen de opname van B12. Andere medicijnen die de opname van B12 verminderen zijn cholesterolremmers (cholestyramine), antibiotica en het diabetesmedicijn metformine.

Symptomen van B12-tekort
- Bleekheid, duizeligheid, bloedarmoede
- Vermoeidheid, spierpijn, krachtverlies
- Tremors (trillen, beven)
- Psychose, verwardheid, nervositeit
- Depressie
- Concentratiestoornissen
- Geheugenverlies, dementie
- Tintelingen of gevoelloosheid in armen, benen, handen en/of voeten
- Krachtverlies in armen en/of benen
- Zenuwpijn
- Gladde, pijnlijke tong
- Terugkerende aften
- Niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, zich verspreken
- Onverklaarbaar vallen of ergens tegenaan lopen, verlies van positiegevoel, onhandigheid
- Dingen uit de handen laten vallen, dingen omgooien, struikelen, moeilijk lopen
- Evenwichtsstoornissen

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten in aanzienlijke hoeveelheden: vis, schaal- en schelpdieren, vlees, gevogelte, eieren, kaas, melk. Miso en tempeh (gefermenteerde soja), sommige paddenstoelen (cantharel), algen, spirulina en chlorella zijn goede plantaardige bronnen.
Vitamine B12 wordt ook aangemaakt door de darmbacteriën, op voorwaarde dat de darmflora optimaal is.

De beste vorm van B12-suppletie zijn zuigtabletten met de actieve vorm methylcobalamine, bij voorkeur in combinatie met foliumzuur en B6 (en een goed B-complex).

Meer informatie
Wil je meer weten over B12 en over enige andere natuurlijke voedingssupplementen ter preventie van allerlei ellende, kijk dan eens op de site balanceyourlife.nu.

Bronnen
- Allen LH. How common is vitamin B-12 deficiency? Am J Clin Nutr. 2009 Feb;89(2):693S-6S.
- Clarke R, Birks J, Nexo E et al. Low vitamin B-12 status and risk of cognitive decline in older adults.
Am J Clin Nutr. 2007 Nov;86(5):1384-91.
- Issac TG, Soundarya S, Christopher R, et al. Vitamin B12 deficiency: an important reversible co-
morbidity in neuropsychiatric manifestations. Indian J Psychol Med. 2015 Jan-Mar;37(1):26-9.
- Kate N, Grover S, Agarwal M. Does B12 deficiency lead to lack of treatment response to conventional
antidepressants? Psychiatry (Edgmont). 2010 Nov;7(11):42-4.

Jos de Jong

Categorieën

Column door Fred van Assendelft - NLMagazine/Columns, 2+2=4. Dat is een gegeven, dat is altijd waar. Nooit zal de uitkomst 3 of 5 zijn. Daarom heet wiskunde ook een exacte wetenschap. Taal daarentegen is zeker niet exact. Taal verandert in de loop der tijd; zinnen kunnen op meerdere manieren worden samengesteld en woorden verdwijnen, raken in onbruik of er komen juist nieuwe woorden bij. Dat vind ik zo leuk aan taal.

Lees meer...

Door Fred van Assendelft - Het zijn korte stukjes in een krant. Ik lees ze graag, columns. Theodor Holman (Parool), heel erg pro Israel; Lale Gül (Parool), heel erg anti Islam; Jos de Jong (NL Magazine) heel erg op bewustwording; Youp van ’t Hek, (NRC) heel erg anti alles, Arnon (Volkskrant) Sylvia (Volkskrant), ik lees ze allemaal graag.

Lees meer...

Column door Fred van Assendelft - NLMagazine, Columns - Cuba vindt het prachtig, het leukste wat er is: achter een balletje aanhollen. Ik heb zo’n werpstok waar een balletje in past en kan dan flink ver gooien. Cuba moet vóór mij gaan zitten wachten tot ik daadwerkelijk gegooid heb. Dan vliegt ze ook letterlijk uit de startblokken, het is een prachtig gezicht, zo’n kluwentje wol in volle vaart over het gras zien rennen. Hap, hebbes.

Lees meer...

Door Faridah Azimullah - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Het fantastische optreden van de race engineer Vincent van der Valk liet het thema ‘Schitteren en versnellen’ tot leven komen, letterlijk en figuurlijk. Met een impressie van een racecircuit en welke handelingen in fracties van seconden het resultaat bepalen.

Lees meer...

NLMagazine, Economie, klimaat, migratie - Klimaatverandering en migratie zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Als het weer extreme vormen aanneemt, gaan of moeten mensen vaak verhuizen op zoek naar een betere toekomst. Maar weet je dat migratie ook kansen biedt voor onze economie?

Lees meer...

NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, investeren vs bezuinigen, VIDEO - We beginnen het gesprek met de Russische dreiging en de staat van de Europese defensie. Arno bekritiseert de rol van leiders zoals Mark Rutte en Ursula von der Leyen, die eerst verantwoordelijk waren voor de bezuinigingen op defensie, maar nu luid roepen dat we juist moeten investeren. Ze proberen volgens hem hun eigen mismanagement ongedaan te maken zonder er verantwoording over af te leggen.

Lees meer...

NLMagazine/Maatschappij en politiek - Tijdens zijn presentatie spreekt hij van een ‘soft coup’ en laat hij zien hoe het parlement buitenspel is gezet, de jacht werd geopend op dissidenten, grip werd gekregen op media en wetenschap, en hoe psyops (psychologische operaties) werden uitgevoerd. De spin in het web is daarbij terreurbestrijder NCTV.

Lees meer...

Door Michelle van Toor, Goldschmeding Foundation - NLMagazine, Maatschappij, migratie - Spanje zet een belangrijke stap in migratiebeleid door jaarlijks 300.000 ongedocumenteerde migranten een verblijfsvergunning te bieden. Deze beleidshervorming is bedoeld om de arbeidsmarkt te versterken, vergrijzing tegen te gaan en mensenhandel en zwart werk te verminderen.

Lees meer...

Door Frits Baltesen - NLMagazine, Maatschappij & Politiek - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stapt uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Het VNG-bestuur is boos dat het kabinet-Schoof de bezuinigingen in het ‘Ravijnjaar 2026’ in stand houdt. Doorslag om te stoppen is het recente kabinetsbesluit om 300 miljoen euro te bezuinigen op preventie.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

1 op 4 Nederlanders is dat niet vreemd - NLMagazine/Heythuysen, Spelletjes en vals spelen – ‘Stiekem een extra biljet pakken bij Monopoly’ of ‘alvast op je kaartje spieken tijdens 30 Seconds’; 25,8% van de Nederlanders is dat niet onbekend en speelt weleens vals tijdens een gezelschapsspel.

Lees meer...

NLMagazine/Ijsselstein, Bommelavonturen - Eten en drinken is erg belangrijk in de Bommelverhalen van Marten Toonder. Heer Bommel beëindigt elk avontuur met een ‘eenvoudige doch voedzame maaltijd’, om samen met Tom Poes en de andere hoofdrolspelers de goede afloop te vieren.

Lees meer...

NLMagazine - AED-leverancier Pulse4all heeft op 12 december op een fraaie locatie in Doorn een succesvol Beleggers Event gehouden. Het was het tweede Beleggers Event van het bedrijf en het eerste met particuliere beleggers.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

Traditioneel wordt aan de Spanjaardslaan de Nieuwjaarswedstrijd tussen de ex-internationals en Koninklijke HFC georganiseerd, tegenwoordig op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar. In verband met de verbouwing van ons complex kan deze wedstrijd helaas niet plaatsvinden op ons complex. Er is voor gekozen om de wedstrijd niet te verplaatsen naar een andere locatie en om de editie in 2025 dus helaas te schrappen.

Lees meer...

NLMagazine, Sport, goede doelen - Als je denkt dat je als stichting in 12 jaar alles wel hebt gezien, komt er toch weer iemand langs die laat zien dat het nog extremer kan. Jeroen ten Brummelhuis van de JTB Foundation gaat namelijk een van de zwaarste marathons ter wereld lopen: de Antarctic Ice Marathon op Union Glacier, Antarctica. En dat allemaal voor stichting Kinderen van de Voedselbank.

Lees meer...

Uitdaging voor wielergekken - NLMagazine/Zeeland, fietsen, sport, tegenwind – 't Is nog efkes wachten op de goeie wind. Moar as 't startsein 'We kriehen sturm' gegeven wordt, is de start van de 8e editie van het Eneco NK Tegenwindfietsen. Welke wielergèk zou dit evenement willen missen? Om sowieso te kunne starten en, as 't even kan, óók de finish te hale, mot je je echt krankzinnig goed voorbereiden.

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid, malafide geneesmiddelen - Organisatiesadviesbureau McKinsey is in Amerika een schikking overeengekomen, waarin het 650 miljoen dollar betaalt om een lopend onderzoek in de Verenigde Staten af te sluiten over de marketing van verslavende pijnstillers. Als onderdeel van de deal mag McKinsey zich niet bezighouden met de marketing, verkoop of promotie van de distributie van verdovende middelen.

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Het is niet altijd makkelijk om verstandige en gezonde keuzes te maken als het gaat om onze leefstijl. Het vraagt om toewijding en soms ook doorzettingsvermogen, maar je krijgt er wel een dankbaar en gezond lijf en energie voor terug. Tip: integreer onderstaande manieren zoveel mogelijk in je leven, zodat het onderdeel van je routine wordt.

Lees meer...

Pak Parkinson aan voordat je het ziet - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid, Parkinson – Onlangs heeft Stichting Parki Tilburg stimuleringsprijzen uitgereikt aan twee jonge mensen die zich verdiepen in het doen van wetenschappelijk onderzoek  naar de ziekte van Parkinson, de snelst groeiende hersenziekte. Dit doet de Stichting op advies van de wetenschappelijke commissie onder het mom ‘Pak Parkinson aan voordat je het ziet’.

Lees meer...