Column door Fred van Assendelft - NLMagazine/Columns - Je ziet het regelmatig, chattaal of SMS-taal; de taal die gebruikt wordt om korte berichten via de mobiele telefoon nog korter te maken, vooral door het gebruik van emoticons, afkortingen en spreektaal.
Fred van Assendelft
Kampioen
Column door Fred van Assendelt - NLMagazine/Columns - Onlangs waren er schaatskampioenschappen in Heerenveen en mijn twee kleinzoons deden ook mee. Vijf- en drie jaar oud, maar ze verschenen pontificaal aan de start. Blijkbaar hadden ze de startprocedure al eerder gezien, want inclusief het stretchen van de spieren en het schrapen van de ijzers op het ijs, ze deden het volmaakt.
TAAL 3 - Nederlands, een raar taaltje
Column door Fred van Assendelft - NLMagazine/Columns - In de meeste westerse talen is de woordvolgorde altijd ‘onderwerp – werkwoord (de persoonsvorm)’. Het Nederlands (en het Duits) wijkt daar vanaf. Wij hebben als regel: het werkwoord komt op de tweede plaats. Dat lijkt hetzelfde, maar dat is het zeker niet, kijk maar naar de volgende zinnen:
TAAL 3 - Engels, een raar taaltje
Column door Fred van Assendelft - NLMagazine/Columns - Vooral voor dyslectici is Engels een vreselijke taal om te schrijven en niet alleen voor hen. Niet alleen worden dezelfde klanken soms anders geschreven, ook andersom geeft het problemen: dezelfde lettercombinatie wordt de ene keer zus en de andere keer zo uitgesproken.
Lesgeven is leuk
Column door Fred van Assendelft - NLMagazine/Columns - Jarenlang heb ik op middelbare scholen onder meer Engelse lessen gegeven en dat deed ik met veel plezier. Lastig vond ik het soms om te schakelen tussen de verschillende niveaus.
Mark Zuckerberg en fact-checking
Column door Fred van Assendelft - NLMagazine/Columns - Fact-checking is een vorm van censuur. Mark Zuckerberg heeft gelijk en schaft het dus af. Vanaf heden geen controles meer van de berichten op Facebook. En zo hoort het ook.
Taal is geen wiskunde
Column door Fred van Assendelft - NLMagazine/Columns, 2+2=4. Dat is een gegeven, dat is altijd waar. Nooit zal de uitkomst 3 of 5 zijn. Daarom heet wiskunde ook een exacte wetenschap. Taal daarentegen is zeker niet exact. Taal verandert in de loop der tijd; zinnen kunnen op meerdere manieren worden samengesteld en woorden verdwijnen, raken in onbruik of er komen juist nieuwe woorden bij. Dat vind ik zo leuk aan taal.