Column Jan Dirk van der Zee - ‘De honger naar de bal is niet te doen zo groot’, schrijft Johan van Boven op 16 april in een tweet. Hij liet een drone vliegen boven de verlaten voetbalvelden van VV Dordrecht en filmde de ontzielde diepte. Het gedicht dat hij erbij schreef, werd een gesproken ode aan het voetbal. Het is alsof je de jonge Jules Deelder hoort. Zelfde ritme, zelfde hamerende stijl, zelfde tongval. De eerste regels gaan als volgt:

Lees meer...

Ook voor hen verloopt deze feestdag heel anders dan anders

Column Jos de Jong - Vanwege het virus waaraan we zo langzamerhand, en zeker op een dag als de jaarlijkse Koningsdag, zo weinig mogelijk willen denken, ziet deze legendarische feestdag er dit jaar heel anders uit dan anders.

Lees meer...

Column Bernard Klaassen - Met een korte aanloop, een zwaai van mijn rechterbeen - met links ging het een stuk lastiger - en een vluchtige armbeweging naar mijn moeder achter het keukenraam, bracht ik mijn racefiets in beweging.

Lees meer...

Column Dave Binkhorst -Het voetbal ligt even stil en ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet eens heel erg mis. Er zijn op dit moment nou eenmaal belangrijkere dingen in de wereld die je des te meer doen beseffen dat voetbal inderdaad maar een spelletje is.

Lees meer...

NL Magazine Column Dave Brinkhorst - Het is maandagmorgen. Mijn moeder en ik zitten aan de ontbijttafel. Ik moet straks weer naar school een leraar voor de gek houden en zij gaat alle dingen doen die we thuis onterecht van haar verwachten. Het mooiste aan een moeder is dat haar liefde onvoorwaardelijk is. Ze is de dokter als je ziek bent. Ze is het gratis advies als je het echt even niet meer weet.

Lees meer...

Column Jos de Jong - ‘Intelligente’ lockdown, binnen blijven, thuiszitten, 3 hoog achter met 3 kids en online-onderwijs, gebrek aan bewegingsvrijheid, geen sport, je ouders even niet kunnen bezoeken, kleinkinderen die voor het raam naar Opa en Oma mogen zwaaien, geen vrienden die even langskomen, geen kroegbezoek of eens lekker uit eten,

Lees meer...

NL Magazine Column Bernard Klaassen - M’n mond wordt kurkdroog. Ik kijk dwars door de arts tegenover me heen. Ze zegt iets, maar ik registreer het niet. Haar stem is veranderd in een monotoon gezoem. De kamer vervaagt en het geluid gaat over in hysterisch gekrijs. Kleuren en beelden vermengen zich. En dan plotseling is er licht, … stilte. Ik zit rechtop in bed.

Lees meer...

Column Sophie Rietmulder - “Ik kook voor je”, zei hij. Geweldig, een avond ‘Thuisbezorgd skippen’ klonk als muziek in mijn lege portemonnee en aangezien dit letterlijk zijn beroep was, kon dit niet mis gaan. Dacht ik.

Lees meer...

NL Magazine Column Bernard Klassen - Ik heb een behoorlijk positief zelfbeeld. Ik zie mezelf staan en ook wel zitten. Mannen om me heen noemen het regelmatig arrogant, de meeste vrouwen in m’n leven vinden het vooral verwonderlijk of in het gunstigste geval benijdenswaardig. Mijn vriendin Ellen grinnikt regelmatig als ik weer eens trots langs haar heen paradeer. Zelf vind ik het vooral prettig. Ik weet, wie ik ben, wat ik kan en ja, ook wat ik niet kan.

Lees meer...

NL Magazine column/gedicht - Op de verjaardag van mijn vader zitten we in een restaurant, het is er rustig. 
Alleen onze familie zit er.
Ik eet een pizza en drink een Texelse schuimkop. 

“Hoe is je schuimkop jongen?” vraagt mijn vader. 

“Ik weet het niet pap, maar ik vind het gewoon leuk om te drinken omdat jij het ook drinkt.” 

Lees meer...

NL Magazine Column Bernard Klaassen - Het water donderde met bakken uit de donkergrijze lucht. De wind ramde het in onregelmatige vlagen tegen het grote raam in de woonkamer op de eerste verdieping. Het maakte een oorverdovend geluid en met de nodige weemoed keek ik naar de tuin en de bomen die gewillig mee deinsden op de stortvloed aan druppels.

Lees meer...

Column Dirk-Jan van der Zee – Waarom zijn ze niet definitief het veld afgelopen? Hoe komt het dat het spel weer is hervat en had de KNVB daar geen stokje voor moeten steken? Wanneer wordt er nou eens opgetreden tegen het wijdverbreide racisme in het amateurvoetbal?

Lees meer...

NL Magazine Column Dave Binkhorst - Vandaag ziet Lisa haar moeder weer. Ze is vorige week 16 geworden en heeft dit afgelopen weekend bij haar vader gevierd. Ze viert het aankomend weekend bij haar moeder.

Ze komt binnen zoals elke tiener, met haar telefoon in der handen en haar koptelefoontje in. De muziek staat zo ongelofelijk hard dat het lijkt of ze ieder moment kan gaan optreden. 

Lees meer...

Enough is Enough

NL Magazine Sport en Maatschappij - De racistische geluiden aan het adres van aanvaller Ahmad Mendes Moreira tijdens de wedstrijd Den Bosch-Excelsior getuigen van uitermate dom volk dat op een voetbalveld niet thuis hoort. Zulke flauwe kul levert veel onnodige commotie en irritatie op. Wat een stelletje zombies om zo te keer te gaan. Menigeen is hiervan zeer ontdaan.

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij/Economie/Duurzaamheid - De meeste energie-omzettingen veroorzaken een verlies van ongeveer 70%. Aardolie naar Auto naar Energie van plaats. Energie van plaats is de energie die nodig is om van A naar B te gaan. Dat is een netto winst van 9% immers 70% van 70%. Dus van 100% energie die in de olie zit wordt slechts 9% gebruikt. Een elektrische auto is nog slechter. Aardoli-Batterij-Auto-Energie van plaats, dat is dus 70% van 70% van 70% ofwel 6,3%. Dit is natuurkunde van de middelbare school.

Lees meer...

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Natuur & Milieu, Economie & Duurzaamheid - De Rotterdamse AVR-afvalverwerking is de nieuwe eigenaar van de Amsterdamse vuilverbrander AEB geworden. Op zich natuurlijk geen enkel punt, maar het is toch goed om eens een héél klein kijkje te nemen in het reilen en zeilen van de vuilverbrandingsindustrie waarbij een aantal opvallende zaken aan het licht komen. Even een paar dingen. Binnenkort gaan we dieper in op deze materie, maar dit is een eerste aanzet.

Lees meer...

NLMagazine Werkgelegenheid, Economie, asielzoekers - Het kabinet past de regels aan voor asielzoekers die willen werken, nadat de Raad van State woensdag oordeelde dat de 24-weken-eis in strijd is met de Europese Opvangrichtlijn. Asielzoekers mogen voortaan meer dan 24 weken per jaar werken als hun asielaanvraag minstens 6 maanden in behandeling is.

Lees meer...

NLMagazine/Heerlen, Economie en vooral dúúrzaamheid - De belastingdienst is er mede voor verantwoordelijk dat de Heerlense uitzendgroep HIPP failliet is verklaard. De fiscus wilde geen betalingsregeling treffen met het bedrijf waardoor 39 man acuut op straat kwam te staan. Het bedrijf kwam in financiële problemen toen de Belastingdienst haar geld opeiste.

Lees meer...

Door Sybrig van Keep - NLMagazine Politiek & Maatschappij - ‘The times they are a-changing’ van Bob Dylan is weer actueel. Terugkijkend naar de afgelopen jaren hebben we veel grote veranderingen meegemaakt: corona heeft de samenleving een paar jaar overhoop gegooid, na vele decennia wordt er weer oorlog gevoerd in Europa en de oorlog in Israël en de Gazastrook brengt verdeeldheid, onrust en zorgen.

Lees meer...

Door Robin de Boer, economisch geograaf. - NLMagazine Politiek & Maatschappij, digitale identiteit - Het Europees Parlement en de lidstaten hebben overeenstemming bereikt over de Europese digitale identiteit. “Zeer slecht nieuws,” kondigt Europarlementariër Rob Roos aan. Dat betekent dat de digitale identiteit binnenkort in werking treedt in de EU. Na de onderhandelingen zei Eurocommissaris Thierry Breton: “Nu we de Digital Identity-wallet hebben, moeten we daar ook iets in stoppen.”

Lees meer...

NLMagazine/Amstyerdam Politiek & Maatschappij - Phileine uit stadsdeel Centrum is komend jaar de nieuwe kinderburgemeester van Amsterdam. Phileine werd vandaag gekozen door de nieuwe kinderraad. Locoburgemeester Marjolein Moorman heeft vandaag zowel de kinderburgemeester als de kinderraad geïnstalleerd in de raadszaal van het stadhuis.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Geschreven door: Noëlle Verhage - NLMagazine/Zeeland Natuur - Een 'Big Five' in Zeeland? Zeker! Deze dieren hebben hun plek op deze lijst te danken hun grootte. Maak kennis met de bruinvis, de flamingo, de zeehond, het damhert en de zeearend en ontdek waar je ze kunt spotten.

Lees meer...

Vrouwen in de Elfstedentocht 1890 – 1997, Van Lijsbeth Swierstra tot Klasina Seinstra - Ron Couwenhoven - NLMagazine/Friesland Evenementen, sportgeschiedenis - Hoewel ‘De Tocht der Tochten’ vroeger een mannenaangelegenheid was, schaatsten al in de strenge winter van 1890-1891 enkele vrouwen de volledige 200 kilometer langs de Friese steden.

Lees meer...

Door Jeroen Giltaij - NLMagazine Kunst & Cultuur, literatuur - In het leven van Rembrandt speelden drie vrouwen een belangrijke rol. Met Saskia Uylenburgh (1612-1642) huwde hij in 1634 en kreeg hij zoon Titus. Na haar overlijden had hij een relatie met Geertje Dircx (1610/1615-na 1656).

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

Door Ellen Kemler, Onderzoeker / Projectleider, VeilligheidNL - Voetballer De Ligt viel onlangs bij Bayern Munchen geblesseerd uit. Hij maakte na ruim twintig minuten een sliding en greep daarna meteen naar zijn knie. Het is geen uitzondering dat er blessures aan de knie ontstaan.

Lees meer...

NL Magazine Sport - De tweede aflevering van NL Sport o.l.v. Jos de Jong. Met Henny Rückert en speciale gast Paul Gebbink fysiotherapeut, begeleider van topsporters en mede-grondlegger van Beyuna. Zij bespreken Sudden Death in de sport, betere voeding en komen kort terug op het onderwerp van vorige week: Kunstgras.

Lees meer...

NLMagazine Uitgaan, vrije tijd, sport, plezier - Met de herfst om de hoek is het tijd om te genieten van de prachtige kleuren van de natuur en de verfrissende herfstlucht. En wat is er nu leuker dan dit te doen met je familie? In dit artikel bespreken we vijf leuke outdoor uitjes die perfect zijn om deze herfst met je familie te doen. Van het huren van een Solex tot het verkennen van de omgeving op een e-chopper, er is voor elk wat wils!

Lees meer...

NLMagazine Awards - Het Nederlandse publiek heeft gestemd en de winnaars zijn bekend! Tijdens de feestelijke Website van het Jaar Award Show in CIRCA Amsterdam op 23 november zijn de winnaars van de beste en populairste website en app bekendgemaakt en in de schijnwerpers gezet. ‘Oei, ik groei!’ is uitgeroepen tot de beste app van het jaar in de categorie Health & Lifestyle!

Lees meer...

Vergeet niet van dit knusse seizoen te genieten! - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Seizoenswisselingen zijn altijd even wennen, maar eentje die ieder jaar extra uitdagend is, is die van de zomer naar de herfst. De temperatuur zakt, de zon verdwijnt en de regen en wind nemen het over, en dit heeft natuurlijk invloed op ons. Met deze tips maak je de overgang zachter en geef je je lichaam wat het nodig heeft.

Lees meer...

Door Erkin Oksak - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Dr. Lee Cowden stelt dat mensen niet aan kanker sterven, maar aan de bijwerkingen van behandelingen. Hoewel de benadering van de ‘oorlog tegen kanker’ verschuift naar precisiegeneeskunde, blijft het conventionele model van ‘snijden, gif en branden’ wijdverspreid in de kankerzorg.

Lees meer...