24
Tue, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

Door Faridah Azimullah - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Het fantastische optreden van de race engineer Vincent van der Valk liet het thema ‘Schitteren en versnellen’ tot leven komen, letterlijk en figuurlijk. Met een impressie van een racecircuit en welke handelingen in fracties van seconden het resultaat bepalen.

Die combinatie van vaardigheden, talent en fysieke en mentale gezondheid en natuurlijk passie spelen hierbij een belangrijke rol. Zelf zegt Vincent dat ‘het verlaten van de comfortzone belangrijk is om nieuwe prestaties te realiseren’. Dat fenomeen hoort ook bij het ondernemerschap. Elke ondernemer is meer of minder gewend aan de dynamiek van zeker- en onzekerheden en kiest daar deels met het hoofd maar vaak ook met het hart de vervolgroute voor.

Sport in business

Weerbaarheid en veerkracht zijn erbij gebaat om ‘goed in je vel te zitten’. Sport is daar een uitstekend instrument voor. Het is dan ook een zegen dat de BTW verhoging voor sport van 9% naar 21%  niet doorgaat. Sport kan ook in volstrekt uitzichtloze situaties een positieve impuls geven en meer dan dat!

Dat zag ook Jan van Hövell als 18jarige stagiair in een Ghanees Vluchtelingenkamp Buduram en later als stagiar bij de Vluchtelingen organisatie de UNHCR.
Hij schreef een voorstel om vluchtelingen over de hele wereld te faciliteren te kunnen sporten!

Klabu

Dit leidde in 2019 tot Klabu (club in het Swahili). Oranje containers worden omgebouwd tot clubhuizen waar vluchtelingen sportkleding en materiaal kunnen leven. De ombouw van zo’n container kost €50.000. Cruciaal is de financiering, ook hier.
Er kwam een tweesporen beleid! De eerste route was een stichting waaraan bedrijven konden doneren Daarnaast is van Hövell gestart met een kledingmerk  samen met Kevin Govey, ontwerpdirecteur van Nike. De ontwerpen van de sportshirts zijn gemaakt door vluchtelingen. Elk clubhuis heeft een eigen shirt. Mooie gedachte om sportkleding aan te bieden voor de vluchtelingen, geen tweedehands kleding maar nieuwe zelf  ontworpen kleding. Daarmee wordt het onzichtbare zichtbaar. Want de kleding kun je ook hier kopen via de website van Klabu, www.klabu.org

Steeds meer bedrijven haken aan om kosteloos clubhuizen te ontwerpen of bro bono juridisch advies. Een ander kledingmerk is inmiddels donateur van schoenen en financiert zeker drie locaties. Klabu heeft inmiddels 7 locaties wereld wijd, er komen er jaarlijks drie bij. Maar de founder Jan van Hövell streeft ernaar ‘de grootste club ter wereld te worden voor mensen die anders niet kunnen sporten’. Klabu ‘schittert en versnelt’ welke route kiest u voor 2025?

Schitteren en versnellen voor u en uw bedrijf is dan ook de MKB-HRLM kerstwens voor 2025.

Faridah Azimullah
Voorzitter MKB Haarlem

Quote

Economie nu.nl

24 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching