Door Michelle van Toor, Goldschmeding Foundation - NLMagazine, Maatschappij, migratie - Spanje zet een belangrijke stap in migratiebeleid door jaarlijks 300.000 ongedocumenteerde migranten een verblijfsvergunning te bieden. Deze beleidshervorming is bedoeld om de arbeidsmarkt te versterken, vergrijzing tegen te gaan en mensenhandel en zwart werk te verminderen.
Het initiatief onderstreept de waarde van migranten voor sectoren als de bouw, landbouw en de zorg.
Nederland kan hier een voorbeeld aan nemen. We moeten migratie niet alleen zien als uitdaging, maar ook als kans om de arbeidsmarkt te versterken en de economie te verduurzamen. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking 'Nieuwkomers in hun kracht' tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen en Zorg voor het Noorden, die de handen ineenslaan om nieuwkomers aan een baan te helpen in de zorg.
De Spaanse premier, Pedro Sánchez, stelde zichzelf de vraag: willen we een arm en gesloten land zijn, of een welvarend en open land? Nederland mag zichzelf nog een derde vraag stellen: willen we een humaan asielbeleid voeren of laten we mensen maanden tot jaren in een opvanglocatie wachten op een zinvol leven? Laten we hun talenten onbenut of stomen we hen in de asielprocedure al klaar voor een plek op de arbeidsmarkt? Of deze mensen nu wel of niet mogen en kunnen blijven: zet ze in elk geval zo lang ze hier zijn in hun kracht.
Aanleiding voor het publiceren van dit artikel is een eerder in Trouw gepubliceerde item:
Spanje komt met opvallend optimistisch migratieplan, dat in de uitvoering minder uniek is | Trouw
Bron: Persportaal