NLMagazine, Economie, klimaat, migratie - Klimaatverandering en migratie zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Als het weer extreme vormen aanneemt, gaan of moeten mensen vaak verhuizen op zoek naar een betere toekomst. Maar weet je dat migratie ook kansen biedt voor onze economie?
Een mooi voorbeeld is Spanje. Daar besloot de overheid migranten een legale status te geven. Hierdoor worden niet alleen mensen aan werk geholpen, maar het lost ook problemen op zoals tekort aan personeel en de vergrijzing. Arbeidsmarktproblemen worden aangepakt in met name disciplines als landbouw, horeca, en zorg. Dat leidt weer tot extra consumptiegroei en innovatie. En dat is weer goed voor de Spaanse Staat, want creëren van werk levert ook meer belastinginkomsten op, die weer gebruikt kunnen worden voor bv onderwijs en gezondheidszorg. Een win-win situatie dus voor Spanje! Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren.
Economische impact migratie
De OESO en het IMF zijn dan ook van mening dat migratie op lange termijn een positieve bijdrage levert aan het bruto binnenlands product (bbp). Legalisatie verhoogt bovendien de belastinginkomsten die weer voor de haalbaarheid van andere economische doelen kunnen worden aangewend.
Innovatie en inspiratie
Migranten brengen ook nieuwe ideeën, energie en oplossingen met zich mee. Voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) schept dit enorme kansen. Bedrijven die samenwerken met migranten, blijken bovendien flexibeler en innovatiever te zijn. Met steun van de overheid, onderwijs en ondernemers – de zogenaamde ‘Drie O’s (zie verder) – kunnen bedrijven sneller groeien en ‘dragen aldus bij aan een sterke samenleving.
Inspiratie speelt een grote rol in deze aanpak. Zo meldde oud-premier Balkenende ooit dat ‘een duurzame, inclusieve en innovatieve economie niet alleen wenselijk is, maar ook háálbaar. Door samen te werken en nieuwe kansen te grijpen, kunnen we bouwen aan een rekbare toekomst’. Zijn toenmalige woorden zijn nog steeds van toepassing. Hij beschrijft dit ook in zijn boek ‘Capitalism Reconnected’ waarin hij zijn gedachtegoed uiteenzet over een duurzame, inclusieve en innovatieve economie in Europa. Balkenende was als Minister President al een pleitbezorger van duurzame ontwikkeling en economische innovatie en dat is nog steeds relevant. Migratie is dus meer dan een uitdaging; het is een kans voor ons allemaal.
Klimaatmigratie
De bewering dat klimaat en migratie met elkaar verweven zijn, klopt. Klimaatverandering kan leiden tot extreme weersomstandigheden, droogte en natuurrampen, waardoor mensen gedwongen worden naar andere oorden te verhuizen. Dit fenomeen noemt men ‘klimaatmigratie’. Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) ziet klimaatverandering als een belangrijke drijfveer van migratie. De Wereldbank vermeldt in haar rapporten dat tegen 2050 wel eens 143 miljoen mensen kunnen migreren vanwege klimaatverandering in landen als Sub-Sahara Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika.
Spanje's beleid: 1 miljoen migranten legaliseren
Spanje heeft een geschiedenis van migrantenlegalisatie zoals de campagne in 2005. Toen voerde het land een grootschalige regularisatiecampagne uit, waarbij ongeveer 700.000 migranten werden gelegaliseerd. Het Spaanse voorbeeld was gebaseerd op een mix van feitelijke ontwikkelingen en interpretaties. Het idee dat deze legalisatie economische voordelen oplevert, werd door wetenschappers pas ver ná die tijd bevestigd.
Huidige initiatieven zijn dan weliswaar minder grootschalig dan in 2005, maar Spanje heeft arbeidsmigranten momenteel hard en actief nodig door vergrijzing en economische krapte.
Spanje is verder voornemens om de komende drie jaar bijna een miljoen illegale migranten een verblijfsvergunning te geven, zo maakte de Spaanse minister Saiz van Immigratie onlangs bekend. Het gaat hierbij om zo’n 300.000 mensen per jaar in 2025, 2026 en 2027.
Overheid, Onderwijs en Ondernemerschap, de 3-‘O’s
De ‘Drie O’s kunnen garant staan voor de benadering van allerlei innovaties en -systemen. Inspiratie en samenwerking tussen overheid, onderwijsinstellingen en ondernemingen zijn immers cruciaal voor economische groei en maatschappelijke veerkracht. Het idee sluit aan bij het concept van de ‘Triple Helix’, een innovatiemodel dat verwijst naar wisselwerkingen tussen de academische wereld, de industrie en de overheid ter bevordering van economische en sociale ontwikkelingen; kortom een kenniseconomie in een kennismaatschappij ter stimulatie van innovaties.
Migratie als kans voor het MKB
De nadruk op inclusie (gelijkwaardigheid en volwaardig burgerschap) en het benutten van migratie voor economische groei is een bekend gegeven. Onderzoek toont bovendien aan dat legale migratie zorgt voor hogere belastinginkomsten, consumptiegroei en innovatie. Dit sluit ook aan bij voorbeelden uit Canada en Duitsland, waar inclusieve migratieprogramma’s succesvol bleken.
De conclusie kan duidelijk zijn. Migratie, met een belangrijke focus op het MKB, schept een hoopvol beeld als kans voor economische en maatschappelijke vooruitgang.
Bronnen
- IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change)
- Wereldbank
- Spanje vandaag
- MKB Haarlem
- OESO
- IMF