02
Mon, Dec

Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Van de VOC tot de Zuidas
De VOC was in 1602 de eerste multinationale onderneming gebaseerd op aandelenkapitaal, de tulpenbollengekte van 1637 was de eerste speculatieve bubbel ter wereld. Nederlandse bankiers bedachten een revolutionair systeem om slavernijplantages te financieren. Tegenwoordig
faciliteert de Amsterdamse Zuidas het type financieel-juridische dienstverlening dat van Nederland ’s werelds grootste doorstroomland van kapitaal heeft gemaakt.

Het boek ‘Gokkers en Graaiers’  vertelt aan de hand van een reeks kleurrijke hoofdrolspelers het verhaal van Nederland als bakermat van het moderne kapitalisme, vol onderbelichte schandalen en schaamteloze streken.

Nout Wellink, oud-president van de Nederlandsche Bank: ”'Fascinerend boek over de financiële schandalen die Nederland vanaf de 17e eeuw hebben geteisterd. Naar de recente gevallen kun je verschillend kijken en dat maakt het extra spannend.'

‘Gokkers en Graaiers’ is vanaf 25 oktober verkrijgbaar in de boekhandel en kost € 22,50. Het boek is een grondig herziene versie van Grof geld (2011 De Bezige Bij) met zes nieuwe hoofdstukken en zes geschrapte oorspronkelijke hoofdstukken.

Quote

Tech nu.nl

02 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching