NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Er is een megadeal gesloten tussen Europa en Mercosur na maar liefst 25jaar. Wat betekent dat voor het bedrijfsleven en in het bijzonder voor het MKB?
Mercosur met landen als Brazilië, Argentinië, Paraquay en Uruquay en sinds kort Bolivia ( juli 2024) vertegenwoordigen 700 miljoen burgers. Mercosur is een douane-unie met als doel vrij verkeer en vrije handel te bevorderen van goederen, personen en kapitaal, het voorzitterschap rouleert elke zes maanden. De belofte is dat er ‘meer en goede banen beschikbaar komen, meer keuzes en lagere prijzen’ aldus Europese Commissievoorzitter Ursula van der Leyen. Ook voegt de Eurocommissaris toe dat er voor Europa 4 miljard minder exportheffingen zullen zijn. Een gouden kans zou je zeggen.
Maar er zijn ook verschillende tegengeluiden boeren vrezen oneerlijke concurrentie. Een grote zorg is de invoer van rundvlees tegen een gunstig invoertarief van Mercosur naar Europa. Maar dat zou niet voldoen aan de Europese milieu en voedselveiligheidsnormen. Vanuit de Milieuhoek zoals Friends of the Earth spreken zelfs over een ‘klimaatverwoestend akkoord’. Frankrijk is fel tegen en Polen staat ook niet achter het akkoord in de huidige vorm. Frankrijk, Polen en ook Nederland stemden tegen.
Europese landen als Duitsland en Spanje zijn wel degelijk optimistisch. Door het welvallen van de grote Russische markt zijn er zeker kansen, met name gelet op de aangekondigde tariefverhogingen van de aankomend President van Amerika die mogelijk opgelegd worden aan Europa, inclusief Nederland.
Maar wat betekent dit voor de MKB ondernemer in Nederland? Is het toch een verkeerde voorstelling van zaken zoals we hebben gezien met het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag, TTIP, tussen Amerika en Europa? Waar vooral de belangen van de grote bedrijven behartigd worden?! MKB ondernemers zijn de ruggengraat van de economie, voedselveiligheid voor burger en business blijft belangrijk. Het MKB staat wel voor een wereldstandaard mits er ruimte is voor eigen creativiteit, innovatie en duurzame ontwikkelingen.
Natuurlijk heeft het MKB baat bij nieuwe banen zeker in een markt waar de krapte op de arbeidsmarkt een gegeven is. Het respecteren van arbeidsverdragen hoort daarbij. Geen kwestie van alleen het opeisen van verworven rechten maar het eenvoudigweg fatsoenlijk omgaan met je menselijk kapitaal.Dat geldt ook voor het behoud van publieke diensten. Denk aan het onderwijs, gezondheidszorg, water, sociale zekerheid en energie!Tot slot is er een alternatief lees: nuancering van het Vrijhandelsakkoord dat gold toentertijd bij TTIP en nu opnieuw bij Mercosur.
Kernpunten zijn onder meer een goede samenwerking met publiek, private (maatschappelijke) organisaties, ‘de economische verschillen herijken met kansen voor werkgelegenheid. Een belangrijk optie is het bevorderen van de zelfvoorziening van Europa in plaats van het kolonialiseren van het Mondiale zuiden lees de landen zoals aangesloten bij de MERCOSUR.
Voor MKB ondernemers zijn deze kernpunten een basis om bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en innovatieve economie. Daar kunnen we alleen maar voor zijn.
Faridah Azimullah
Voorzitter MKB Haarlem