Sport & Vrije tijd
Typography

Auteur Tessa van Leeuwen

NLMagazine Economie/Duurzaamheid/Sport - Milieuactivisten problematiseren al maandenlang de komst van de aankomende Dutch Grand Prix in Zandvoort. Stichting Duinbehoud en de stikstofimpasse brengen moeilijkheden bij het organiseren van het evenement. Geheel onterecht, want de Formule 1 biedt juist een uitweg uit de klimaatcrisis. Het evenement helpt namelijk om ons totale autogebruik te reduceren. Dat mag niet vergeten worden. Het is namelijk dit soort evenementen dat laat zien hoe we de auto moeten gebruiken: niet als alledaags vervuilend vervoersmiddel, maar als object om te bewonderen.

De Formule 1 is een ode aan de auto.
De snelheid en de technische precisie; maar ook de geur, het geluid, de elegantie en de gezellige sfeer van het circuit geven een alternatief voor het fantasieloze filerijden. Het wegdromen bij de energie van voorbij scheurende carrosserieën, het stoer doen over hoeveel je afweet van cilindermotoren, het stiekem struinen langs de paddocks voor en na de race, of een glimlach van gemoedelijkheid naar mede-autofanaten met petjes van Castrol en Toro Rosso wanneer je elkaar herkent in de trein naar het circuit: dit alles zijn voor veel mensen dingen waarin de mooie kant van de auto naar boven komt. Als we dit onder de aandacht brengen, zullen we ons realiseren hoe schril het in contrast staat met ons zielloze massagebruik, en zullen we ons beseffen dat we onmenselijk bezig zijn. Als we inzien dat auto-evenementen een aantrekkelijk alternatief zijn voor ons huidige rijgedrag, zal het ons lukken om van onze auto-verslaving af te komen.

Auto-evenementen en milieuvervuiling
Natuurlijk brengen auto-evenementen milieuvervuiling met zich mee, dat ben ik met klimaatactivisten eens. We worden iedere dag herinnerd aan de vervuiling door de monotone snelwegen, files, uitlaatgassen en hoge parkeertarieven die ons omgeven, en dat moet niet verergerd worden. Het is echter een utopie om te denken dat de auto volledig uit ons leven gebannen kan worden. Dat kan helemaal niet: auto’s zijn naast vervoersmiddel een belangrijk onderdeel van onze culturele geschiedenis, en daarbinnen voor velen een object van charme, geluk en sportiviteit. Onze kwaliteit om hier een passie voor te hebben mag niet vergeten worden. Want als we ons vermogen verliezen om lief te hebben, dan verliezen we onze menselijkheid. We moeten geen robotachtig leven leiden waarin alles gestroomlijnd moet zijn. We zijn namelijk geen robots.  Auto-evenementen maken deel uit van onze cultuur en moeten juist gekoesterd worden om ons uit onze robotachtige, efficiënte, vervuilende levens te halen.

Het stimuleren van de Formule 1 in Nederland is een eerste stap in die richting. Het verdient daarom een onbegrensde aanmoediging. Ik hoop dat heel Nederland ervan doordrongen wordt dat de Dutch Grand Prix een goede zaak is, en dat ons land daarmee de kans aanpakt om te bepleiten voor welk doel de auto werkelijk gemaakt is: schoonheid en inspiratie.

Tessa van Leeuwen

Tessa van Leeuwen studeert Nederlandse letterkunde en is van jongs af aan bezoeker van auto-evenementen.

Categorieën

NL Magazine Lifestyle & gezondheid - Bij een processie denk je vaak aan heel iets anders dan aan de toevoeging ‘rups’. Zo’n rups is bij een processie en sowieso eigenlijk nergens bepaald een welkome gast.

Lees meer...

Column Jan Dirk van der Zee – Uit een recent gehouden enquête onder amateurvoetbalverenigingen is gebleken dat bijna 50 procent van de clubs tijdens de zomermaanden openblijft. Ze gaan onder meer trainingen geven en wedstrijden organiseren voor iedereen die niet op vakantie gaat en het voetbal in de afgelopen maanden heeft gemist.

Lees meer...

Column Dave Binkhorst - Mijn buurjongetje zit al een paar weken aan huis gekluisterd. Het lijkt op zomervakantie, maar het voelt als de winter. Ik neem hem een middag mee naar de speeltuin.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – De economische gevolgen van de COVID-19 crisis zijn inmiddels duidelijk zichtbaar en overheden doen er wereldwijd alles aan om door middel van financiële injecties de schade zoveel mogelijk te beperken.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – Hoewel werken vanuit huis al langer met een voorzichtige opmars bezig was, is dankzij de COVID-19 pandemie het aantal mensen dat vanuit huis werkt in veel landen in rap tempo toegenomen tot meer dan 1/3 van alle werkenden.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – Voor iedereen die dit leest, is het de meest normale zaak van de wereld dat we toegang hebben tot elektriciteit.

Lees meer...

NL Magazine Politiek & Maatschappij - Er is even commotie ontstaan over de aan- of afwezigheid van de inmiddels landelijk zeer bekende gebarentolk Irma Sluis tijdens de persconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Techniek– Dankzij allerlei technische innovaties is gezichtsherkenning de laatste jaren steeds meer doorgedrongen in onze samenlevingen. Velen onder ons maken dagelijks bewust gebruik van gezichtsherkenning wanneer ze bijvoorbeeld  inloggen op hun mobiele telefoon of notebook.

Lees meer...

NL Magazine Politiek & Maatschappij – Met alle persconferenties van de afgelopen weken rondom de Coronacrisis wijst de wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond uit, dat de populariteit van de VVD sterk is toegenomen. De oorzaak lijkt vooral te liggen in het feit dat onze premier en leider van de VVD Mark Rutte, ons kennelijk op een goede wijze door deze crisis heen loodst.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap - Kinderen stellen vragen over het coronavirus en de veranderingen in hun leven aan een viroloog en kinderpsycholoog in online vragenuur op 15 april.

Lees meer...

NL Magazine Kunst & Cultuur – Elk jaar wordt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht georganiseerd, maar vanwege alle corona-ellende heeft de organisatie van dit ultieme filmspektakel dit keer gekozen voor de hybride vorm: Online en waar mogelijk op locatie.

Lees meer...

NL Magazine Cultuur & Uitgaan/Media- Helaas is via verschillende onafhankelijke bronnen gebleken dat de overheid samen met Broadcast Partners in een hotel in Amersfoort verschillende malen en verspreid over langere tijd geheim overleg heeft gevoerd over de FM-radiofrequenties die deze juni op de markt beschikbaar moeten komen voor lokale commerciële radiostations.

Lees meer...

NL Magazine Cultuur & Uitgaan - House of Watt en Bureau Fris zijn benieuwd waar de behoeftes liggen in de nieuwe 1,5 meter economie met betrekking tot de horeca.

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - De grenzen gesloten. De grenzen gesloten betekent voor vele Nederlanders die op vakantie zijn gegaan, dat ze niet meer terug kunnen keren naar hun thuisfront. Pasen staat voor de deur. Pasen kunnen ze niet vieren met hun familieleden en vrienden, hun thuisfront.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder Amateurvoetbal, heeft  helaas moeten besluiten dat de amateurvoetbalcompetities* dit seizoen niet meer worden hervat. Het coronavirus is de grote boosdoener die de competitie verder onmogelijk maakt.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Al het voetbal in Nederland wordt tot en met 31 maart afgelast. Dat betekent dat alle wedstrijden in het betaald en het amateurvoetbal tot nader orde worden uitgesteld. Dat geldt ook voor de interlands van Oranje tegen de Verenigde Staten en Spanje en de interlands van diverse jeugdteams.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid – Je ziet ze steeds meer, mensen met mondkapjes om niet besmet te raken of anderen te besmetten met corona-ellende.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - In 1918 werd de wereld geteisterd door de Spaanse Griep die twee jaar later als vanzelf weer verdween. Deze pandemie leidde tot miljoenen doden; schattingen lopen uiteen maar men vermoedt dat wereldwijd minimaal 20 miljoen mensen zijn gestorven aan de gevolgen van dit virus.

Lees meer...

Je bent al goed genoeg

NL Magazine Lifestyle -  Moederschap, hoe doe je dat? Wat voor rollen moet je allemaal vervullen om ‘de perfecte moeder’ te zijn in een tijd dat alles ‘moet’, je je als moeder het schompes werkt en steeds wordt geconfronteerd met het altijd groenere instagram-gras van anderen terwijl je ook nog eens supergelukkig moet zijn….

Lees meer...

Body & Fit

Telegraaf

Nieuws nu.nl