23
Sat, Nov

Lifestyle & Gezondheid
Typography

Carrièrevrouwen, fraaie uitstraling en tijd voor sport - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Vrouwen stellen over het algemeen hoge eisen aan hun uiterlijk en doen er middels intensieve sportactiviteiten en –trainingen alles aan om een ideaal figuur na te streven.

Voor de carrièrevrouw is het combineren van sport met drukke werkzaamheden vaak een euvel punt. Zij gunt zichzelf weinig tijd voor sport. Haar loopbaan is belangrijk maar een fraaie verschijning is, zeker in het bedrijfsleven, ook mooi meegenomen. In de weinig beschikbare uutjes moet er dus maar even snel getraind worden. Vaak gaat zij dan net eventjes te ver met onnodige spierpijn als resultaat.

Je ziet ze vaak op de sportschool: zich in het zweet werkende vrouwen die er alles aan doen om hun uiterlijk te verfraaien. Lekker in je vel zitten, je topfit voelen en een fraai figuur hebben, vind men heel belangrijk. Maar, tijd om te sporten om dat alles na te streven, is er nauwelijks.

Verantwoord sporten voorkomt spierpijn

En dus traint men zich ‘effe snel’ uit de naad. Intensief en inconsequent trainen veroorzaakt echter vaak verzuring van de spieren en kan leiden tot vervelende spierpijn. Al snel grijpt men naar allerlei middelen om verdere ellende te voorkomen. De motivatie om te blijven trainen krijgt door spierpijn echter vaak een aardige deuk. “Waar doe ik het eigenlijk voor! Is dit nu echt leuk?” En dat is zonde, want spierpijn hoéft niet als men maar verantwoord sport.

Voorkomen beter dan genezen

Uitspraken als: “Ik heb het druk en eigenlijk geen tijd, maar wil wel in conditie blijven en me goed voelen”, zijn bekend. En dus gaat men onvoorbereid sporten, overtraint, krijgt spierpijn, kramp of erger nog, blessures.

De markt wordt overspoeld met allerlei smeermiddelen, vitaminepreparaten en -extracten om spierpijn te voorkomen of te verhelpen. Je kunt je echter afvragen of deze middelen wel het juiste resultaat opleveren.
Warmtezalven bijvoorbeeld, kunnen spierpijn reduceren, althans zo redeneert men vaak. Maar, ís dat nu wel zo? Een sportmasseur die middels wrijving melkzuur afvoert ter voorkoming van spierpijn, gebruikt tenslotte meestal een neutrale zalf in plaats van een warmtezalf en boekt meer resultaat.

Natuurlijk vs synthetisch

Verder zijn heel veel preparaten ook nog eens synthetisch van aard en vaak is niet eens exact bekend wat er nu eigenlijk in welke mate en hoe door het lichaam wordt opgenomen. Ons lichaam is een natuurlijk fenomeen en heeft, in tegenstelling tot natuurlijke preparaten, dan ook moeite met allerlei synthetische hulpmiddelen.

Spierpijn en cafeïne

Victor Maridakis (Georgia University) onderzocht de werking van cafeïne voorafgaand aan trainingsessies door vrouwen. Hoe zwaarder de oefensessies, des te groter was het pijndempende effect van preventief cafeïnegebruik dat beter werkte dan middelen achteraf als aspirine of ibuprofen.
Maridakis: “Cafeïne vermindert vertraagde spierpijn en krachtverlies na excentrische inspanning. Het werkt pijnremmend en blokkeert verbindingen die belangrijk zijn voor ontstekingsprocessen als gevolg van spierpijn”.

Om nu ineens veel cafeïne te gaan gebruiken om spierpijn te voorkomen, is natuurlijk weer het andere uiterste. Na intensieve sport is aanvoer van koolhydraten ter voorkoming van spierpijn het meest essentieel. Spierpijn wordt echter het beste voorkomen door het meest elementaire doorspoelende bestanddeel dat wij in het leven kennen: water!

Jos de Jong

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden