Auteur Tessa van Leeuwen
NLMagazine Economie/Duurzaamheid/Sport - Milieuactivisten problematiseren al maandenlang de komst van de aankomende Dutch Grand Prix in Zandvoort. Stichting Duinbehoud en de stikstofimpasse brengen moeilijkheden bij het organiseren van het evenement. Geheel onterecht, want de Formule 1 biedt juist een uitweg uit de klimaatcrisis. Het evenement helpt namelijk om ons totale autogebruik te reduceren. Dat mag niet vergeten worden. Het is namelijk dit soort evenementen dat laat zien hoe we de auto moeten gebruiken: niet als alledaags vervuilend vervoersmiddel, maar als object om te bewonderen.
De Formule 1 is een ode aan de auto.
De snelheid en de technische precisie; maar ook de geur, het geluid, de elegantie en de gezellige sfeer van het circuit geven een alternatief voor het fantasieloze filerijden. Het wegdromen bij de energie van voorbij scheurende carrosserieën, het stoer doen over hoeveel je afweet van cilindermotoren, het stiekem struinen langs de paddocks voor en na de race, of een glimlach van gemoedelijkheid naar mede-autofanaten met petjes van Castrol en Toro Rosso wanneer je elkaar herkent in de trein naar het circuit: dit alles zijn voor veel mensen dingen waarin de mooie kant van de auto naar boven komt. Als we dit onder de aandacht brengen, zullen we ons realiseren hoe schril het in contrast staat met ons zielloze massagebruik, en zullen we ons beseffen dat we onmenselijk bezig zijn. Als we inzien dat auto-evenementen een aantrekkelijk alternatief zijn voor ons huidige rijgedrag, zal het ons lukken om van onze auto-verslaving af te komen.
Auto-evenementen en milieuvervuiling
Natuurlijk brengen auto-evenementen milieuvervuiling met zich mee, dat ben ik met klimaatactivisten eens. We worden iedere dag herinnerd aan de vervuiling door de monotone snelwegen, files, uitlaatgassen en hoge parkeertarieven die ons omgeven, en dat moet niet verergerd worden. Het is echter een utopie om te denken dat de auto volledig uit ons leven gebannen kan worden. Dat kan helemaal niet: auto’s zijn naast vervoersmiddel een belangrijk onderdeel van onze culturele geschiedenis, en daarbinnen voor velen een object van charme, geluk en sportiviteit. Onze kwaliteit om hier een passie voor te hebben mag niet vergeten worden. Want als we ons vermogen verliezen om lief te hebben, dan verliezen we onze menselijkheid. We moeten geen robotachtig leven leiden waarin alles gestroomlijnd moet zijn. We zijn namelijk geen robots. Auto-evenementen maken deel uit van onze cultuur en moeten juist gekoesterd worden om ons uit onze robotachtige, efficiënte, vervuilende levens te halen.
Het stimuleren van de Formule 1 in Nederland is een eerste stap in die richting. Het verdient daarom een onbegrensde aanmoediging. Ik hoop dat heel Nederland ervan doordrongen wordt dat de Dutch Grand Prix een goede zaak is, en dat ons land daarmee de kans aanpakt om te bepleiten voor welk doel de auto werkelijk gemaakt is: schoonheid en inspiratie.
Tessa van Leeuwen
Tessa van Leeuwen studeert Nederlandse letterkunde en is van jongs af aan bezoeker van auto-evenementen.