Columnisten
Typography

NL Magazine Column Bernard Klassen - Ik heb een behoorlijk positief zelfbeeld. Ik zie mezelf staan en ook wel zitten. Mannen om me heen noemen het regelmatig arrogant, de meeste vrouwen in m’n leven vinden het vooral verwonderlijk of in het gunstigste geval benijdenswaardig. Mijn vriendin Ellen grinnikt regelmatig als ik weer eens trots langs haar heen paradeer. Zelf vind ik het vooral prettig. Ik weet, wie ik ben, wat ik kan en ja, ook wat ik niet kan.

Althans, daarvan ben ik op de meeste momenten overtuigd. En dat geeft rust. Ik geef mijn leven dan ook zonder terughoudendheid een hele dikke voldoende. Een 8,5 of 9+ of zoiets. Maar geluk of tevredenheid is natuurlijk slecht in een cijfer te vangen en op z’n minst aan fluctuaties onderhevig. Het zou een mooie aanvulling zijn op basisscholen. Een cijfer voor jezelf.

Afgelopen november was ik nog even op Ellen haar basisschool. Zij geeft les op het speciaal onderwijs voor kids van 12-20 jaar. De “vaste” sinterklaas had afgebeld vanwege een slappe staf of last van z’n pepernoten ofzo. En de pieten konden het zonder hun sint blijkbaar ook niet vinden. Of ik wilde invallen als roetveegpiet. Samen met Ellen haar zoon van 18 meldde ik me bij gebrek aan een schoorsteen bij de voordeur. Hij zou Luilakpiet zijn en continu in slaap vallen en ik was Snoeppiet, omdat ik geen moment van de pepernoten af ging blijven. Beide rollen waren ons op het lijf geschreven.

 

Na een bijzonder leuke ochtend in de klas liepen we nog even het lokaal ernaast binnen. Op het digibord stonden enkele sommen. We vroegen natuurlijk wat ze aan het doen waren en de leraar legde uit dat ze het BMI van iedereen berekende. En dus stonden Luilak en ik niet veel later op de weegschaal. Hij ergens in de buurt van 1.90 meter en zonder een grammetje vet, kwam er zoals verwacht prima vanaf. Ik iets minder. De weegschaal gaf 103 kilo aan. En met een lengte van 1.79 meter (25 jaar geleden bij de keuring voor militaire dienst gemeten) is dat wat veel, dat weet ik. Het excuus van veel pepernoten in mijn zak werd weggehoond door de leerlingen, maar gelukkig kreeg ik vanwege mijn bos krullen en veer wel een paar centimeter extra in lengte toebedeeld. De uitslag was helder. Alle kinderen hadden het goed. En, vroeg ik? Nou zei de leraar: ‘je zit op de grens’. Fijn, dacht ik. Dat valt mee. Waarna hij toevoegde. ‘Je zit op de grens tussen overgewicht en obesitas.’ Oef! De klas vond dat ik minder snoepjes moest eten en ik kon ze geen ongelijk geven. Cijfers liegen niet. Of toch wel? 

Ik heb dan blijkbaar wel obesitas, de leraar was nog aardig, maar ik voel me uitstekend. Ik ben fit. Een of twee keer per week tennis gaat me prima af. Net als mijn maten met soortgelijke uitdagingen trouwens. Een sprintje met tieners sla ik zelden af en toen ik me laatst met meerdere ouders op het CIOS van mijn dochter meldde, sloeg ik zeker geen slecht figuur. De laatste twee jaar ben ik bovendien intensiever gaan sporten. Elke week week meld ik me ‘s ochtends om 8 uur bij mijn personal trainer. Nou ja, ergens in de duinen. Waarom? Zij laat me dingen doen die ik irritant vind en dus anders niet doe. Rek- en evenwichtsoefeningen bijvoorbeeld, teveel korte sprintjes achter elkaar en burpees (niet die na het eten). Verschrikkelijk. Bloed in je mond, vuur in je bovenbenen en vluchtgedrag in je kop. En ook al viel ik in die twee jaar niet veel af, het hielp. Het hielp zelfs heul veel. 

Ik werd sterker, flexibeler en fitter. Zij leerde me balans te vinden. Evenwicht in het jezelf pijn doen en weer lief zijn voor je lijf. Ik kan m’n veters weer strikken zonder die pens die in de weg zit en mijn gewrichten doen niet meer zo’n pijn. Ik stop nu eerder met hardlopen als het echt niet meer goed voelt en wandel dan met een lach op mijn smoel verder. Vroeger voelde dat als verliezen, nu zie ik de winst van het überhaupt bewegen. Ik zie de wereld om me heen. En ze leerde me mijn lichaam anders, slimmer en duurzamer gebruiken. Niet alles op kracht te doen. Maar meer op souplesse. Adem in, adem uit, zegt Jochem Myjer terecht. Voor die lessen ben ik haar eeuwig dankbaar, want ik had mezelf waarschijnlijk kapot gedraaid.

En dat is wat ik veel mensen zie doen: zichzelf kapot draaien. Mensen met overgewicht die hebben opgegegeven, maar ook mensen met een prima lijf en een negatief zelfbeeld. Willen voldoen aan al die zogenaamde idealen. Houd op man. En vrouw! We willen geen supermannen, barbies, duckfaces en hydraterende crèmes van 100 euro. De meeste mensen niet. We willen echt, puur. Nergens voel je zoveel balans als in de sauna. Waar iedereen echt en anders mag zijn. Je kunt niet alles zijn, niet alles doen, niet alles tegelijkertijd. Iedereen heeft soms de keiharde behoefte om even los te laten. Ik houd intens veel van sporten en buiten zijn, maar ook van een drankje, een lach en van een stuk chocola. Zoek het op, beide, met mate en met maten. #doeslief voor jezelf. Dat voelt VETlekker namelijk.        

Bernard Klaassen

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

Door Wouter Wilmer (economisch Nieuws, beleggen in goud) - NLMagazine Economie & Duurzaamheid, Public finance, Goud en beleggen - Amerika heeft een grote rol gespeeld in het blokkeren van een geldstelsel gebaseerd op goud nadat het Bretton Woodsstelsel was gevallen.

Lees meer...

Leidse Kak helpt chronisch zieken af van resistente darmbacteriën - NLMagazine/Leiden, Geneeskunde, darmen - Het inbrengen van poep van gezonde donoren in de darmen van chronisch zieke patiënten heeft, ook op langere termijn, een gunstige werking op hun weerbaarheid.

Lees meer...

NLMagazine/Almere, Economie & Duurzaamheid - Jarenlang werkte ze als werknemer voor diverse opdrachtgevers, maar echt gelukkig werd ze er niet echt van. Debby komt van oorsprong uit een familie vol ondernemers.

Lees meer...

Een familie-excursie (8+)  - NLMagazine/Den Haag, Politiek, geschiedenis - Het Binnenhof in Den Haag is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht. Veel belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis speelden zich er af.

Lees meer...

Kiezers zijn het zat. - NLMagazine/Den Haag, Politiek, nieuwe regering, weerzin tegen Timmermans, VIDEO - De nieuwe peiling van Maurice de Hond is glashelder: de kiezers zijn het zat. Inmiddels is bijna 40% van de bevolking een potentiële PVV-kiezer met uitgesproken eisen ten aanzien van migratie.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, Maatschappij - Gemeente Utrecht en Utrecht in Dialoog organiseren samen een reeks dialogen rondom straatintimidatie. Hoe willen we wél met elkaar omgaan? En wat is daarvoor nodig? Door het delen van verhalen en dromen brengen we deze werkelijkheid dichterbij!

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur - Op 26, 28 & 30 juni staat de opera Il ritorno d’Ulisse in patria van Monteverdi/Kats-Chernin, uitgevoerd door de Dutch National Opera Academy en het Residentie Orkest, in het Haagse theater Amare.

Lees meer...

Emplear ontwikkelt nieuwe Werken-bij website voor Bakker Bart - NLMagazine, MKB, wesbsites, franchise - Bakker Bart heeft zijn geheel nieuwe wervingssite Werken-bij Bakker Bart gelanceerd.

Lees meer...

Ontdek het tragische lot van de familie Zion in een boeiende presentatie! - NLMagazine/Den Haag, Geschiedenis, tentoonstellingen, lezingen - Evenementen, Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in augustus 1942, ontvingen de leden van de familie Zion in de Cornelis Speelmanstraat 60 de oproep om zich te melden voor kamp Westerbork.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Enschede, sport en werk, vitaliteit personeel, goed bezig zijn - Samen sporten versterkt niet alleen de band tussen collega's, maar draagt ook bij aan het welzijn en de vitaliteit van personeel.

Lees meer...

Door Ellen Kemler, senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Lees meer...

NLMagazine/Dordrecht, Sport, fietsen, Tour de femmes - Dordrecht is op dinsdag 13 augustus het vertrekpunt voor de tweede etappe van de Tour de France Femmes. De start vindt plaats vanaf het Energieplein. Eerst rijden de wielrensters door het historische centrum van Dordrecht en zetten dan koers naar de finishplaats in Rotterdam.

Lees meer...

Door Ellen Kemler, senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie. - NLMagazine, Sport, Lifestyle & Gezondheid - In 2022 werden er in Nederland 104.000 sporters voor een blessure behandeld op de spoedeisende hulp.

Lees meer...

Carrièrevrouwen, fraaie uitstraling en tijd voor sport - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Vrouwen stellen over het algemeen hoge eisen aan hun uiterlijk en doen er middels intensieve sportactiviteiten en –trainingen alles aan om een ideaal figuur na te streven.

Lees meer...

NLMagazine, Literatuur, Lifestyle & Gezondheid - In Nederland staan brood en andere tarweproducten vaak centraal in de maaltijden en tussendoortjes. Dit maakt ons dieet niet alleen erg eenzijdig, ook is dit gebrek aan variatie niet bevorderlijk voor onze gezondheid.

Lees meer...