Columnisten
Typography

NL Magazine Column Bernard Klassen - Ik heb een behoorlijk positief zelfbeeld. Ik zie mezelf staan en ook wel zitten. Mannen om me heen noemen het regelmatig arrogant, de meeste vrouwen in m’n leven vinden het vooral verwonderlijk of in het gunstigste geval benijdenswaardig. Mijn vriendin Ellen grinnikt regelmatig als ik weer eens trots langs haar heen paradeer. Zelf vind ik het vooral prettig. Ik weet, wie ik ben, wat ik kan en ja, ook wat ik niet kan.

Althans, daarvan ben ik op de meeste momenten overtuigd. En dat geeft rust. Ik geef mijn leven dan ook zonder terughoudendheid een hele dikke voldoende. Een 8,5 of 9+ of zoiets. Maar geluk of tevredenheid is natuurlijk slecht in een cijfer te vangen en op z’n minst aan fluctuaties onderhevig. Het zou een mooie aanvulling zijn op basisscholen. Een cijfer voor jezelf.

Afgelopen november was ik nog even op Ellen haar basisschool. Zij geeft les op het speciaal onderwijs voor kids van 12-20 jaar. De “vaste” sinterklaas had afgebeld vanwege een slappe staf of last van z’n pepernoten ofzo. En de pieten konden het zonder hun sint blijkbaar ook niet vinden. Of ik wilde invallen als roetveegpiet. Samen met Ellen haar zoon van 18 meldde ik me bij gebrek aan een schoorsteen bij de voordeur. Hij zou Luilakpiet zijn en continu in slaap vallen en ik was Snoeppiet, omdat ik geen moment van de pepernoten af ging blijven. Beide rollen waren ons op het lijf geschreven.

 

Na een bijzonder leuke ochtend in de klas liepen we nog even het lokaal ernaast binnen. Op het digibord stonden enkele sommen. We vroegen natuurlijk wat ze aan het doen waren en de leraar legde uit dat ze het BMI van iedereen berekende. En dus stonden Luilak en ik niet veel later op de weegschaal. Hij ergens in de buurt van 1.90 meter en zonder een grammetje vet, kwam er zoals verwacht prima vanaf. Ik iets minder. De weegschaal gaf 103 kilo aan. En met een lengte van 1.79 meter (25 jaar geleden bij de keuring voor militaire dienst gemeten) is dat wat veel, dat weet ik. Het excuus van veel pepernoten in mijn zak werd weggehoond door de leerlingen, maar gelukkig kreeg ik vanwege mijn bos krullen en veer wel een paar centimeter extra in lengte toebedeeld. De uitslag was helder. Alle kinderen hadden het goed. En, vroeg ik? Nou zei de leraar: ‘je zit op de grens’. Fijn, dacht ik. Dat valt mee. Waarna hij toevoegde. ‘Je zit op de grens tussen overgewicht en obesitas.’ Oef! De klas vond dat ik minder snoepjes moest eten en ik kon ze geen ongelijk geven. Cijfers liegen niet. Of toch wel? 

Ik heb dan blijkbaar wel obesitas, de leraar was nog aardig, maar ik voel me uitstekend. Ik ben fit. Een of twee keer per week tennis gaat me prima af. Net als mijn maten met soortgelijke uitdagingen trouwens. Een sprintje met tieners sla ik zelden af en toen ik me laatst met meerdere ouders op het CIOS van mijn dochter meldde, sloeg ik zeker geen slecht figuur. De laatste twee jaar ben ik bovendien intensiever gaan sporten. Elke week week meld ik me ‘s ochtends om 8 uur bij mijn personal trainer. Nou ja, ergens in de duinen. Waarom? Zij laat me dingen doen die ik irritant vind en dus anders niet doe. Rek- en evenwichtsoefeningen bijvoorbeeld, teveel korte sprintjes achter elkaar en burpees (niet die na het eten). Verschrikkelijk. Bloed in je mond, vuur in je bovenbenen en vluchtgedrag in je kop. En ook al viel ik in die twee jaar niet veel af, het hielp. Het hielp zelfs heul veel. 

Ik werd sterker, flexibeler en fitter. Zij leerde me balans te vinden. Evenwicht in het jezelf pijn doen en weer lief zijn voor je lijf. Ik kan m’n veters weer strikken zonder die pens die in de weg zit en mijn gewrichten doen niet meer zo’n pijn. Ik stop nu eerder met hardlopen als het echt niet meer goed voelt en wandel dan met een lach op mijn smoel verder. Vroeger voelde dat als verliezen, nu zie ik de winst van het überhaupt bewegen. Ik zie de wereld om me heen. En ze leerde me mijn lichaam anders, slimmer en duurzamer gebruiken. Niet alles op kracht te doen. Maar meer op souplesse. Adem in, adem uit, zegt Jochem Myjer terecht. Voor die lessen ben ik haar eeuwig dankbaar, want ik had mezelf waarschijnlijk kapot gedraaid.

En dat is wat ik veel mensen zie doen: zichzelf kapot draaien. Mensen met overgewicht die hebben opgegegeven, maar ook mensen met een prima lijf en een negatief zelfbeeld. Willen voldoen aan al die zogenaamde idealen. Houd op man. En vrouw! We willen geen supermannen, barbies, duckfaces en hydraterende crèmes van 100 euro. De meeste mensen niet. We willen echt, puur. Nergens voel je zoveel balans als in de sauna. Waar iedereen echt en anders mag zijn. Je kunt niet alles zijn, niet alles doen, niet alles tegelijkertijd. Iedereen heeft soms de keiharde behoefte om even los te laten. Ik houd intens veel van sporten en buiten zijn, maar ook van een drankje, een lach en van een stuk chocola. Zoek het op, beide, met mate en met maten. #doeslief voor jezelf. Dat voelt VETlekker namelijk.        

Bernard Klaassen

Categorieën

Column door Maria Kroon - NLMagazine Colums - Nu het oude jaar vertrokken is en alle gedachten en voornemens zijn uitgesproken en hopelijk worden nagestreefd, dacht ik aan mijn geliefden om mij heen. Een glimlach verscheen op mijn gezicht en plotseling borrelde de vraag in mij op: “Wat is nou de kracht van onze relaties? We zoeken het op!”, riep ik tegen mezelf in mijn verzinselkamertje.

Lees meer...

Column van Maria Kroon - NLMagazine Column - In deze barre tijd met kommer en kwel, oorlog en gastekort, armoede en geweld, heb ik toch een opwekkend item bedacht om met jullie te delen, namelijk ‘De Auto’.

Lees meer...

Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB - NLMagazine Sport - 30 seconden. Langer duurt het filmpje niet, maar je kunt er eindeloos naar kijken. Tien dagen geleden werd het gedeeld door het Nederlands elftal. Er zijn beelden op te zien van de laatste training van Oranje voor de wedstrijd tegen Polen in de Nations League. Anders dan je gewend bent, oefenen de internationals niet in hun vertrouwde oranje shirt, wel in het tenue van hun allereerste amateurclub.

Lees meer...

Door Auke Bijnsdorp, Managing Partner/Founder, Top of Minds Group - NLMagazine Economie & Duurzaamheid/Arbeidsmarkt en Ondernemen - Een op de vier werknemers tussen 18 en 34 jaar gaf in 2022 aan te kampen met burn-outklachten.

Lees meer...

Nieuwe trend in startup-land - NLMagazine/Utrecht Economie & Duurzaamheid - Energietransitiebedrijven omarmen duurzame financiering. Nederland heeft een rijke geschiedenis in duurzame energie en óók in duurzame financiering: in ons land werd het aandeel uitgevonden.

Lees meer...

Nieuwe opleidingen voor energietransitie - NLMagazine Economie & Duurzaamheid, Energie - We zitten midden in een complexe energietransitie. Maar voor de uitvoering van het Klimaatakkoord en de transitie naar een toekomstbestendige en betaalbare energievoorziening is bij overheden en bedrijfsleven een groot tekort aan projectleiders met specifieke know-how en vaardigheden. Dat stelt Inholland Academy, dat met nieuw opleidingsaanbod rond de energietransitie deze kloof wil dichten.

Lees meer...

Nextdoor eert lokale helden met jaarlijkse award-uitreiking - © Nextdoor Gouden Buur Award 2023: Nominator Jerry, winnares Mieke en Geert Mol, Country Manager van Nextdoor (Noord-Holland)

Lees meer...

Door Trudy Admiraal  - Mariek van Diemen (l) en Jeanine Okkerse begeleiden elke maand het Nabestaandencafé - Foto’s Edwin Butter 

Lees meer...

Bespaar ons grootschalige, langdurige en peperdure overheidsprojecten. Door Arie Graafland, emeritus-hoogleraar aan de TU Delft

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Door Vincent van der Veen, Programmamanager Kind & Natuur IVN Natuureducatie NLMagazine Onderwijs, natuureducatie - De nieuwe eindtoets voor het basisonderwijs bevat geen vragen meer over aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. Alleen rekenen, taal- en leesvaardigheid zal nog worden getoetst.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht - Kwali-tijd voor elkaar is een laagdrempelige en gezellige avond om kennis te maken met de dialoog en elkaar te ontmoeten! Het Dialooghuis is er voor iedereen. 

Lees meer...

NLMagazine/Franeker Kunst & Cultuur - Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium staat sinds vandaag op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hiermee erkent het Werelderfgoedcomité van UNESCO de uitzonderlijke universele waarde van dit indrukwekkend grote model van ons zonnestelsel, dat tussen 1774 en 1781 is vervaardigd door de Friese wolfabrikant en amateurastronoom Eise Eisinga. 

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

023 Haarlem en omgeving Sport Video- Dansen, hockey, judo, turnen, boksen etc. Dankzij Sjors Sportief kunnen alle basisschoolleerlingen in Zandvoort ook dit schooljaar vrijblijvend ontdekken welke sport het beste bij ze past.

Lees meer...

NLMagazine Sport, Voetbal - De KNVB organiseert in september en oktober bijeenkomsten voor bestuursleden, Hoofden Opleiding, scheidsrechterscoördinatoren en vrijwilligers die zich met sportiviteit & respect bezighouden om voor iedereen op de club een topwedstrijd te organiseren.

Lees meer...

NLMagazine Ijmuiden, Velsen Sport - Telstar kan per direct beschikken over Danzell Gravenberch. De aanvaller komt transfervrij over van Cyprus, waar hij op het hoogste niveau uitkwam. De Noord-Hollander gaat bij de Witte Leeuwen, onder voorbehoud van een positieve medische keuring, een verbintenis aan tot medio 2024.

Lees meer...

NLMagazine/Alkmaar Lifestyle & Gezondheid - Het Stedelijk Dalton College Alkmaar heeft de gouden Schoolkantine Schaal 2023-2024 van het Voedingscentrum in ontvangst mogen nemen!

Lees meer...

Door Jan Buining, oprichter TastyBasics - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Onlangs heeft Martine Kamsma in NRC een onthullend stuk geschreven over het alarmerende probleem van sterk bewerkt voedsel, dat nu eindelijk de aandacht krijgt die het verdient.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Onderzoek van ProVeg Nederland lijkt positieve resultaten op te leveren voor vleesvervangers in vergelijking met dierlijke vleesproducten. De huidige generatie vleesvervangers zijn nuttig om het aandeel dierlijk in ons eten te beperken.

Lees meer...