Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

Hoe het allemaal begon …

De eerste generaties mobiele netwerken

NL Magazine Techniek -De eerste generaties mobiele verbindingen, 1G (analoog, 80’er jaren) en 2G (digitaal, 1991) zorgden voor mobiele communicatie die enigszins vergelijkbaar was met telefoneren via vaste verbindingen (kabels), alleen was de snelheid en betrouwbaarheid nog geenszins vergelijkbaar met die van vaste verbindingen.

Mobiele telefoons uit die periode waren nauwelijks mobiel te noemen; de bijbehorende batterij had de omvang en het gewicht van een kleine reiskoffer en de telefoon zelf kon je ternauwernood met een hand vasthouden…

Gecombineerd met GPRS-technologie kon je met 2G ook datacommunicatie tot stand brengen, maar dat verliep niet al te vlot en was bovendien erg duur. Voor de meesten van u inmiddels ondenkbaar, maar wellicht kunnen sommigen van u zich de analoge modems nog herinneren die met veel gepiep en gekraak voor dataverbindingen zorgden…

De tweede, derde en vierde generatie

De introductie van 3G in Nederland (3e generatie cellulair mobiel netwerk) rond 2003 voorzag gelukkig in ruimere capaciteit voor mobiel internet (datacommunicatie). Het gebruik hiervan groeide niet alleen in de hoeveelheid data dat werd getransporteerd, ook het aantal abonnees groeide snel. Zowel privé als zakelijk nam het gebruik van mobiele telefoons een grote vlucht. We gingen op grote schaal shoppen, digitaal kranten lezen, tickets en hotels boeken en sociale media begonnen aan een enorme opmars.

Vanaf 2009 (in Nederland in 2012) is 4G de snelste variant en biedt abonnees een snelheid van minimaal 400 megabits per seconde. Dat luidde, met de introductie van Apple’s iPhone in 2007, het tijdperk in van de wereldwijde explosieve groei van de smartphone. Uit marktonderzoek blijkt dat we in 2019 de grens van 2.5 miljard smartphone-gebruikers ruimschoots gaan overschrijden.

Rondreizen door de Malediven | FOX.nl 

Waarom zo snel alweer een nieuwe technologie

Waarom moet er alweer zo snel een nieuwe technologie, het 5G netwerk, worden uitgerold? 4G is er nog maar net! Het aantal smartphone gebruikers neemt rap toe. In Nederland heeft inmiddels 93% van de consumenten een smartphone. In landen als Duitsland en de UK ligt dat op ongeveer 85% en steeds meer apparaten, zoals slimme thermostaten, verkeerslichten en koelkasten, worden gekoppeld aan het internet (ook wel IoT of ‘Internet of Things’ genoemd). En dan zijn er nog vergevorderde plannen om auto’s straks zelfrijdend de weg op te sturen. Eenmaal raden via welk netwerk die aangestuurd gaan worden…

Om al deze data te kunnen verwerken, is meer capaciteit en een hogere snelheid nodig. De upgrade naar het 5G netwerk is dus een logische stap om aan het toenemende gebruik van mobiele netwerken te kunnen voldoen.

5G zorgt ervoor dat je op drukke plekken zonder problemen van het netwerk gebruik kunt maken, ook waar grote mensenmassa’s op de been zijn tijdens bijvoorbeeld een muziekfestival of op Oudejaarsavond. Een hogere reactiesnelheid (latency genoemd) zorgt er bovendien voor dat je tijdens het gamen nooit meer vertragingen ziet optreden, je kunt haarscherp videobellen, eindeloos YouTube streamen (denk ook aan diensten als Netflix) en stoplichten kunnen de verkeersdoorstroom beter laten verlopen door in te spelen op file problemen.

Hoewel van 4G naar 5G niet echt een enorme verbetering lijkt, is 5G sneller dan glasvezel en WiFi! Je kunt met 5G een 4K video film in enkele seconden downloaden. Daarmee is 5G een factor 50 tot 100 sneller dan het huidige 4G netwerk. Websites verschijnen nóg sneller op je scherm, je hebt altijd voldoende capaciteit om video’s te streamen en skypen verloopt eindelijk probleemloos.

Internet of Things; wat is het en wat gaat het voor ons betekenen

Internet of Things (IoT) is het netwerk van intelligente apparaten die met elkaar zijn verbonden via het internet. Schattingen lopen uiteen, maar in december 2018 waren er wereldwijd al bijna 2 miljard (!) verschillende apparaten via internet met elkaar verbonden.

Voorbeelden in je eigen omgeving zijn bijvoorbeeld thermostaten en verlichting in je huis, maar ook spraakgestuurde oplossingen zoals Alexa van Amazon. In de industrie worden miljoenen apparaten ingezet die eenvoudige signalen afgeven van meetapparatuur (temperatuur, hoge en lage druk etc.) en in het publieke domein wordt steeds meer gebruik gemaakt van apparatuur die vastlegt wat de verkeersdrukte is op bepaalde tijdstippen, zodat de doorstroom kan worden versneld.

Kortom, duidelijk is dat hiervoor een stabiel en snel netwerk noodzakelijk is en 5G is hiervoor een oplossing.

 

Voorbeelden van 5G toepassingen

De Medische wereld

In de medische wereld zal 5G het mogelijk maken dat een patiënt op afstand kan worden geopereerd, zodat men niet langer gedwongen is om in een bepaald ziekenhuis een ingreep te ondergaan. Of robots die in een ziekenhuis eenvoudige taken verrichten, zodat verplegend personeel meer tijd heeft voor zorgverlening.

Uw bloeddruk, hartslag en ademhaling kunnen 24/7 in de gaten worden gehouden, zodat u niet steeds voor controle naar een huisarts of ziekenhuis hoeft te gaan. Bij eventuele problemen gaat er preventief een melding naar een arts die dan direct actie kan ondernemen. Of er wordt automatisch een dosis medicatie opgestuurd zodat u niet de deur uit hoeft.

De zelfrijdende auto

Iedere zelfrijdende auto zal worden gevoed met snel veranderende data over de weg waarop je rijdt (medeweggebruikers, weersomstandigheden etc.) en reageren op verkeersinformatie over files, ongevallen etc. Dat kan alleen met een hele snelle verbinding met het internet. Het wordt natuurlijk helemaal ideaal wanneer diezelfde auto’s kunnen communiceren met verkeerslichten, zodat op basis van verkeersaanbod stoplichten langer op groen staan, of eerder op rood wanneer de situatie dat vereist. Of parkeren in de stad makkelijker maken door real-time een parkeerplaats aan te geven in de buurt waar je rijdt en ook de betaling automatisch te regelen.

Entertainment

Met 5G is het straks ook mogelijk om met behulp van Virtual Reality (bijv. Microsoft Hololens) op een tropisch strand te verblijven, of een ontdekkingsreis te ondernemen. Veel fanatieke gamers zitten met smart te wachten op de beschikbaarheid van 5G, want het wordt steeds realistischer om je in een virtuele wereld te begeven. En dan nog de mogelijkheid ‘live’ concerten bij te wonen of om je tijdens het hardlopen automatisch te laten volgen door je drone die filmopnamen van je maakt.

 

Tegenhangers 5G

5G heeft vele voordelen en is een ideale manier om snelle verbindingen tot stand te brengen. Echter, 180 wetenschappers en artsen uit 36 landen, spreken hun zorgen uit over 5G en waarschuwen voor een forse toename van onvrijwillige blootstelling aan elektromagnetische straling. Zij dringen er bij de EU op aan de ‘Resolutie 12608 van de Raad van Europa’ (Potential dangers of electromagnetic fields en their effect on the environment) te respecteren en een onafhankelijke EU-werkgroep te installeren die de gezondheidseffecten met betrekking tot 5G opnieuw kan beoordelen.

“Wij ondergetekende wetenschappers adviseren een moratorium*) op de uitrol van 5G, de vijfde generatie voor mobiele communicatie, totdat potentiële gevaren voor de menselijke gezondheid en het milieu zijn onderzocht door wetenschappers onafhankelijk van de industrie. 5G zal de blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden (RF-EMF) aanzienlijk verhogen bovenop de reeds bestaande 2G, 3G, 4G, WiFi enz. RF-EMF is bewezen schadelijk voor mens en milieu”, aldus het EU 5G Appèl.

*) uitstel van uitvoering

Wanneer komt 5G?

Sinds het najaar van 2018 is 5G beschikbaar in Berlijn; vooralsnog alleen in de stad zelf en de directe omgeving, maar er wordt hard gewerkt aan de aanleg van infrastructuur in andere delen van Duitsland. Ook in andere Europese steden is 5G op kleine schaal beschikbaar, maar de aanleg is kostbaar en tijdrovend. Overigens de stad Brussel verzet zich tegen de intro van 5G. Het zal dan ook nog wel een aantal jaren duren voordat 5G op grote schaal beschikbaar is.

Bovendien wordt in Nederland pas eind 2019 door de overheid een frequentieveiling opgezet, waarbij providers kunnen bieden op de frequentie die zij willen gebruiken voor 5G-netwerken. De kosten van de frequentie(s) en de investeringen in 5G-infrastructuur bepalen in grote lijnen de snelheid waarmee 5G beschikbaar zal komen. Marktanalisten verwachten dat de uitrol voor consumenten ergens in 2020 zal beginnen.

Kortom, we moeten het nog even doen met 4G en pas wanneer 5G echt op grote schaal beschikbaar is, gaan we kennismaken met deze nieuwe ontwikkeling. Het tempo van vernieuwing gaat in ieder geval weer fors omhoog. De interval tussen 1G en 2G was meer dan 10 jaar; van 2G naar 3G ongeveer 8 jaar en van 3G naar 4G 6 jaar. Zou 5G binnen nu en 5 jaar op grote schaal beschikbaar zijn? De toekomst zal het leren.

French Paulitz/Jos de Jong

Categorieën

(column door Dirk Jan van der Zee,  directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

(Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Zonnepanelen mogen op de daken van een groot aantal rijksmonumenten. Mits de panelen het beeld van het monument niet ernstig verstoren.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Maatschappij – Alle aandacht voor de aanleg en ingebruikname van 5G (het ‘nieuwe internet’) gaat vooral over de voordelen die het ons, de gebruikers van mobiele telefoons, oplevert; we kunnen (nog) sneller video’s downloaden, het spelen van online games wordt nog aantrekkelijker en de content van websites wordt nog sneller zichtbaar op onze schermen.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij - Finse producent van duurzame brandstoffen Neste kiest het bedrijf GP Groot dat men haar brandstoffen vele bezinestations exploiteert en tanlpasdiensten levert, als Nederlandse distributiepartner voor haar fossielvrije diesel.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij, Technologie & Economie – Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw kregen duizenden werknemers wekelijks hun salaris uitbetaald, in een enveloppe. In de jaren erna nam de populariteit van Eurocheques toe en werd steeds meer geld via banktransacties overgeboekt; dat noemde men toen nog ‘giraal geld overmaken’.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Buurtbemiddelaars, hulpverleners, gemeenten en  woningcorporaties verwachten deze zomer een forse stijging van overlastmeldingen, aldus twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Dat waar alles om draait, werd door Rutte in een van zijn eerste persconferenties niet genoemd. Voor de zoveelste keer kwam hij namelijk met een waarschuwing voor een piek in de besmettingen die de zorg niet meer aan zou kunnen.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

'Een ballantines met een blokje ijs graag. En ook graag een flesje water!' Hij kijkt me vrolijk aan met zijn pretogen. Hij is al 82. Ik sluit hem meteen in mijn hart.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) bundelen de krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid– Het aantal mensen dat vlees consumeert neemt in rap tempo af en niet alleen in Nederland.

Lees meer...

Janneke Wittekoek: “Het ergste vind ik wel het stiekeme geritsel van Hugo de Jonge”

Lees meer...

Body & Fit

Telegraaf