Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

NL Magazine Techniek & Opleiding - Vandaag is het Nuon Solar Team in Zwolle begonnen met de bouw van hun nieuwste zonneauto: Nuna9. Met de zonneauto hoopt de regerend wereldkampioen zonneracen in oktober opnieuw de Bridgestone World Solar Challenge in Australië te winnen. Een flinke uitdaging, want de concurrentie wordt sterker. Gelukkig krijgt het Nederlandse team veel hulp: onder meer van basisschoolleerlingen.

In het Polymer Science Park in Zwolle werkt het nieuwe Nuon Solar Team de komende maanden in het diepste geheim aan een zo aerodynamisch mogelijke zonneauto. De studenten van de TU Delft kozen voor Zwolle omdat een van de partners – Aliancys – naast het Polymer Science Park gevestigd is. Aliancys levert onder meer de hoogwaardige harsen en koolstofvezels, waarmee de body van Nuna gemaakt wordt. Burgemeester Meijer van Zwolle hielp het Nuon Solar Team op weg bij de bouw, met het symbolisch doorknippen van de eerste lap koolstofvezel.

Eén groot team

Het Nuon Solar Team wordt elk jaar weer gevormd door nieuwe studenten. De leden van dit nieuwe team bouwden dus nog nooit eerder een zonneauto. “Maar gelukkig staan we er niet alleen voor”, vertelt teamleider Sander Koot. “We kunnen putten uit de kennis en ervaring van oud-teamleden, die nog steeds actief met ons meewerken en –denken. Ook krijgen we veel hulp van partners en sponsoren, die hun faciliteiten, kennis en ervaring met ons delen. Eigenlijk bestaat het Nuon Solar Team dus uit veel meer mensen dan alleen de zestien teamleden: samen vormen we één groot team.”

Ontwerpwedstrijd voor kinderen

Ook kinderen kunnen het Nuon Solar Team dit jaar helpen: bij het uiterlijk van Nuna9. “We willen dat onze auto straks uitstraalt dat we het winnende Nederlandse team zijn, en vragen kinderen om ons daarbij te inspireren,” vertelt coureur Sharon van Luik. “Alle Nederlandse basisscholen kunnen vanaf volgende week via onze website een Nuna-ontwerpplaat downloaden en hun ontwerp met ons delen. De klas die ons het meest inspireert, wint een exclusieve rondleiding door de geheime Nuna-werkplaats.” Een groep Zwolse basisschoolkinderen gaf het startsein voor de wedstrijd door tijdens de teampresentatie een levensgrote bouwtekening van Nuna op geheel eigen wijze te versieren.

Grote uitdaging

Winnen in Australië wordt dit jaar niet eenvoudig voor het Nuon Solar Team: de tegenstanders worden ieder jaar sterker. Bij de laatste race in 2015 was de voorsprong op de nummer 2 aan de finish nog maar 8 minuten. Het nieuwe team moet de komende maanden dan ook vol aan de bak, om de concurrentie op afstand te houden. Daarbij mag het zonnepaneel van Nuna dit jaar maximaal vier vierkante meter beslaan. Het oppervlak waarmee de zonne-energie kan worden opgevangen wordt daardoor anderhalf keer zo klein. 

#TakeOnTheDutch

Als veelvuldig winnaar en regerend wereldkampioen is het Nuon Solar Team de grote favoriet voor de titel in Australië. De raceorganisatie daagt teams van over de hele wereld nu uit om de Nederlanders te verslaan onder het motto: ‘Take on the Dutch’. Voor de studenten van de TU Delft is deze uitdaging een extra motivatie om de wereldtitel opnieuw mee terug te nemen naar Nederland.

Het Nuon Solar Team in cijfers

9: de Nuna9 is alweer de negende zonneauto die gebouwd wordt door het Nuon Solar Team.

16: het team bestaat uit zestien studenten, die uiteenlopende technische studies volgen aan de Technische Universiteit Delft.

6+2: het Nuon Solar Team deed acht keer eerder mee aan de Bridgestone World Solar Challenge. Zes keer won Nuna de race, twee keer behaalde het team de tweede plaats.

3: alle zonneauto’s van het Nuon Solar Team dragen het ‘rugnummer’ 3.

3000: de race in Australië start in Darwin. De zonneauto’s racen vervolgens 3000 kilometer dwars door Australië, om uiteindelijk te finishen in Adelaide. Zondag 8 oktober start de race, de winnaar komt vermoedelijk donderdag 12 oktober al over de finish.

 

43: in 2015 namen 43 teams deel aan de grootste en sterkst bezette zonnerace ter wereld. De race wordt over het algemeen beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap zonneracen. Hoeveel zonneauto’s dit jaar van start gaan is nog niet bekend.

Philips

Quote

Tech nu.nl

24 augustus 2019

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Mediamarkt

Coolblue

Aanbevolen artikelen