Politiek & Maatschappij
Typography

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Buurtbemiddelaars, hulpverleners, gemeenten en  woningcorporaties verwachten deze zomer een forse stijging van overlastmeldingen, aldus twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

De zomer van 2020 zou, zeker door de coronamaatregelen weleens een verhitte bladzijde in de geschiedenis kunnen worden. Een warme zomer leidt vaak tot meer ruzies tussen buren met meldingen van geluidsoverlast, klachten over barbecues, vuurkorven en dieren etc. Daar komt bij dat veel mensen vanuit huis werken terwijl anderen dit jaar juist thuis vakantie vieren vanwege alle restricties en reglementen bij een vliegreis naar het buitenland. Dit kan dus apnningen veroorzaken tussen de harde thuiswerker en de thuis vakantievierder.


Buurtbemiddeling
Het CCV pleit voor de inzet van buurtbemiddeling. Sinds de versoepeling van coronamaatregelen, zijn er weer bemiddelingsmogelijkheden voor anderhalve meter maatschappij. Meer en meer gemeenten investeren in bemiddeling omdat men tijdens het warme weer en de corona-ellende meer problemen dan anders verwacht.

Inwoners die problemen met hun buren ervaren kunnen dit voorleggen aan opgeleide buurtbemiddelaars. Zij gaan vervolgens met hen in gesprek om verdere escalatie te voorkomen. ‘Die inspanning van buurtbemiddeling bespaart heel veel tijd en geld bij gemeenten, politie en woningcorporaties,’ aldus het CCV.

De organisatie drukt gemeenten en woningcorporaties op het hart duurzaam te blijven investeren in buurtbemiddeling: ‘Het voorkomt veel ellende en andere dure inzet. Ook kwetsbare groepen worden zo geholpen.’


Woonoverlast in coronatijd
Het CCV hield ook een enquête over woonoverlast onder woningbouwcorporaties, gemeenten, politie, zorg en hulpverlening om meer inzicht te krijgen in het aantal meldingen. Hieruit kwam naar voren dat 60 procent van de respondenten een toename aan overlastmeldingen verwacht.

De meldingen van woonoverlast zijn gestegen sinds de coronamaatregelen, zegt ruim de helft. Een deel geeft aan dat het aan het begin van de coronacrisis rustig was, maar dat de meldingen nu beginnen toe te nemen.


Soorten meldingen
Gemeenten en corporaties krijgen vooral meldingen over de overtreding van coronamaatregelen, last van de buren en buurtkinderen, en geluidsoverlast in het algemeen. Ook worden er ‘nieuwe’ vormen van woonoverlast gemeld. Denk aan illegale huisfeestjes, (te) veel bezoek in huis, of groepen jongeren in de portieken.


Knelpunten structurele overlast
Ook vroeg de organisatie naar de aanpak van structurele woonoverlast in coronatijd. Huisbezoeken en buurtonderzoeken kunnen bijvoorbeeld niet of nauwelijks worden uitgevoerd. Er is meer via telefoon, beeldbellen en mail contact gezocht met overlastgevers en betrokken buren.

De grootste belemmeringen voor de aanpak van woonoverlast? Dat er geen huisbezoeken meer plaatsvinden (72 procent), hulpverlening is niet beschikbaar (58 procent) en handhaving is niet mogelijk of lastig (39 procent). Ook wachtlijsten in de hulpverlening staan oplossingen in de weg.

Vorig jaar drongen woningcorporaties nog aan op betere samenwerking tussen gemeenten, zorg, welzijn en politie bij woonoverlast, omdat ze alle vormen van overlast zagen stijgen.

 

Bron: Gemeentenu.nl

Categorieën

Column Babette Sijben - 'Een ballantines met een blokje ijs graag. En ook graag een flesje water!' Hij kijkt me vrolijk aan met zijn pretogen. Hij is al 82. Ik sluit hem meteen in mijn hart.

Lees meer...

(column door Dirk Jan van der Zee,  directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

NL Magazine Economie & Duurzaamheid - Chemisch bedrijf Bayer moet ca $ 10,9 miljard betalen ter afwikkeling van een veelheid van kankerclaims als gevolg van het gebruik van haar onkruidverdelger Roundup. Het gebruik van dit glyfosaat-gebaseerde product heeft geleid tot ongeveer 125.000 rechtszaken omdat men claimt dat Roundup kankerverwekkende effecten heeft.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Zonnepanelen mogen op de daken van een groot aantal rijksmonumenten. Mits de panelen het beeld van het monument niet ernstig verstoren.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Maatschappij – Alle aandacht voor de aanleg en ingebruikname van 5G (het ‘nieuwe internet’) gaat vooral over de voordelen die het ons, de gebruikers van mobiele telefoons, oplevert; we kunnen (nog) sneller video’s downloaden, het spelen van online games wordt nog aantrekkelijker en de content van websites wordt nog sneller zichtbaar op onze schermen.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij, Technologie & Economie – Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw kregen duizenden werknemers wekelijks hun salaris uitbetaald, in een enveloppe. In de jaren erna nam de populariteit van Eurocheques toe en werd steeds meer geld via banktransacties overgeboekt; dat noemde men toen nog ‘giraal geld overmaken’.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Buurtbemiddelaars, hulpverleners, gemeenten en  woningcorporaties verwachten deze zomer een forse stijging van overlastmeldingen, aldus twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Dat waar alles om draait, werd door Rutte in een van zijn eerste persconferenties niet genoemd. Voor de zoveelste keer kwam hij namelijk met een waarschuwing voor een piek in de besmettingen die de zorg niet meer aan zou kunnen.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) bundelen de krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen.

Lees meer...

NL Magazine – Cultuur & Uitgaan - Nadat Andrea Rafaella eind april haar debuutsingle ‘Ik Kom Eraan uitbracht, ‘heeft de jonge zangeres ook al haar nieuwe single ‘Cake’ uitgebracht. Voor het uitbrengen van haar tweede hit heeft zij een hele speciale dag gekozen: haar 15e verjaardag.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid– Het aantal mensen dat vlees consumeert neemt in rap tempo af en niet alleen in Nederland.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf