22
Mon, Jul

Columnisten
Typography

NL Magazine Column Bernard Klaassen - M’n mond wordt kurkdroog. Ik kijk dwars door de arts tegenover me heen. Ze zegt iets, maar ik registreer het niet. Haar stem is veranderd in een monotoon gezoem. De kamer vervaagt en het geluid gaat over in hysterisch gekrijs. Kleuren en beelden vermengen zich. En dan plotseling is er licht, … stilte. Ik zit rechtop in bed.

Mijn haar is drijfnat. Versuft kijk ik voor me uit. Het is de derde keer in een paar weken dat ik diezelfde droom droom.

Is het herkenbaar? Die sluimerende angst voor kanker? Dat je je afvraagt wanneer jij aan de beurt bent? Niet? Fijn! Stop maar met lezen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben er niet dagelijks mee bezig. Maar dat onbehaaglijke gevoel hangt ergens. Het komt af en toe even op, om vervolgens weer in het grote niets te verdwijnen. Meestal wordt zo’n moment getriggerd door een roestig kuchje, een pijntje of een nieuwe moedervlek op een plek waar je onmogelijk bij kunt. Onbetekenende wijzigingen in je lijf. Ik weet niet of het de leeftijd is, ik ga richting de 50. Misschien is het dan normaal? Of is het de continue stroom aan nare berichten of toch ook aan het beleid van Rutte? 

Kanker lijkt meer aanwezig dan ooit, intenser dan vroeger. Of lijkt dat maar zo? Op de middelbare school overleed een vriendinnetje uit mijn klas aan een hersentumor. Het was de eerste keer dat ik met “de K die je niet mocht noemen” werd geconfronteerd. Het voelde vooral heel oneerlijk, onwezenlijk ook. Dertien was ze nog maar toen ze de diagnose kreeg. Een prachtige meid met een geweldige bos haar, lief, vol levenslust en vol dromen. Die dromen werden haar niet gegund, haar haar viel uit. Een paar jaar later was ze er opeens niet meer. Zomaar. Pure willekeur. We snapten er niets van. Kanker was toch iets voor oude mensen? 


Een kipfilet vult haar leegte

Over oude mensen gesproken: ruim tien jaar geleden werd bij mijn moeder borstkanker geconstateerd. Ze was nog niet halverwege de zestig. Geen uitzaaiingen gelukkig, het kon geopereerd worden. Ze verloor een deel van haar borst en kreeg een kipfilet mee naar huis. Om de leegte te vullen. Dat helpt, zeggen ze. Net toen ze dacht er klaar mee te zijn, kreeg ze baarmoederkanker. Ook dit keer operabel, maar zonder kip als vulling. Nu, de laatste jaren, steekt ze haar middelvinger op naar huidkanker. Ze is er dus nog steeds. Vijfenzeventig inmiddels en ze geniet. Ze geniet van al die kleine momenten die ze nog mag meemaken. We bellen een paar keer per week. En dan praten we over de dag, over belangrijke zaken en over niets. Ze kijkt sport bij de kleinkinderen en gaat met pa mee skiën in Oostenrijk. Ze mag niet meer in de zon, maar ze pakt stralend elke seconde. Ik ben trots op hoe positief ze is en hoe onverwoestbaar haar geest. En het zette me de afgelopen jaren aan het denken. 

Hoe zou ik er zelf mee omgaan? Nu, op deze leeftijd? Een periode waarin werk en de opvoeding van je eigen kinderen centraal staan. Een tijd waarin je zou moeten bouwen. Zou ik ook zo sterk zijn, of zak ik door het ijs? Zou ik wegduiken in een hoekje of eerlijk mijn verhaal doen? Voor welke zaken zou ik nog vechten? Is er trouwens wel wat te strijden of is het gewoon afwachten en zo lang mogelijk overleven? Ik kijk met bewondering naar de mensen die niet droomden toen ze de diagnose kregen, die het er opeens mee moesten doen. Mensen waarvoor al die andere belangrijke zaken opeens niet meer belangrijk zijn. 

Een paar maanden geleden alweer overleed een tennismaatje van vroeger, een warme gozer, knap, veel humor, sportief. Hij liet een vrouw en dochtertje achter en ongetwijfeld nog veel meer mensen die van hem hielden. Niet voor even. Nee, voor altijd. Ik nam geen afscheid. Althans niet fysiek. Maar hij blijft in mijn kop zitten, net als dat klasgenootje van de Havo en al die andere mensen van wie we eerder afscheid moesten nemen. Ik laat me onderuit zakken in de kletsnatte kussens, blaas uit en probeer me te herinneren hoe allesomvattend de uitslag was die ik kreeg. Wat voelde ik naast de angst? Wat vond ik nou zo belangrijk? Ik app m’n meisjes en m’n moeder dat ik van ze houd en ik besluit niet meer bang te zijn. Ik wil leven, genieten, zonder terughoudendheid. Vanavond eten we kip. 

Bernard Klaassen
ygenzinnig.nl

 

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Ons traditionele geldsysteem is een fundament van onze samenleving, maar wankelt onder druk van technologische ontwikkelingen en economische uitdagingen. In een wereld waarin het concept van 'programmeerbaar geld', zoals de digitale euro en de CBDC, terrein wint, ontstaat er een nieuw landschap van mogelijkheden en uitdagingen. Wat is er allemaal en wat betekent dit voor jou?

Lees meer...

Hoe gaat men dat allemaal doen??? - NLMagazine/Amsterdam, Onderwijs en wetenschappen, economie & duurzaamheid - De Hogeschool van Amsterdam moet 37 miljoen bezuinigen: honderden van de bijna 4700 medewerkers verliezen hun baan, opleidingen staan op de tocht en er is minder geld voor onderzoek.

Lees meer...

Nieuwe ketenen van het financiële kartel - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, Video – Ontwikkelingen van de digitale munten, de macht die overheden hebben met het maar onbeperkt drukken van geld en de mogelijk in te bouwen valuta’s voor bedrijven en particulieren zijn interessante onderwerpen die Veritas Vos Liberabit uiteenzet in hun reeds 259e aflevering.

Lees meer...

Dick Schoof was vijfde keus© Aangeboden door wel.nl - NLMagazine, Politiek & Maatschappij - Na het afvallen van Geert Wilders als premier en daarna Ronald Plasterk zijn ook Kim Putters en Marnix van Rij gepolst als nieuwe bewoners van het Torentje. Uiteindelijk vonden PVV, VVD, NSC en BBB Dick Schoof bereid om minister-president te worden, ontdekte De Telegraaf.

Lees meer...

NLMagazine/Maatschappij, natuur & Milieu, klimaat - BlueLabel introduceert een vernieuwd inzicht in klimaatrisico’s op gebouwniveau met behulp van de Dutch Green Building Council (DGBC)-methodologie.

Lees meer...

NLMagazine, Voedselbeleid - In een vandaag gepubliceerd rapport heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eindelijk opgeroepen tot strengere regulering van de voedingsindustrie. Samen met de tabaks-, alcohol- en kolenindustrie zijn de bedrijven volgens een deskundigenpanel van de VN jaarlijks verantwoordelijk voor 2,7 miljoen doden in Europa.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine, Examens - Eindexamens kunnen stressvol zijn, zowel voor je kind als voor jou. Het is belangrijk om je kind te ondersteunen tijdens deze cruciale periode. Met de juiste begeleiding kan je kind vol vertrouwen de examens ingaan en goede resultaten behalen. Hier zijn vier tips om je kind door deze tijd heen te helpen.

Lees meer...

NLMagazine, Innovaties kantoor - Wanneer je werkt, ben je veel te vinden op kantoor. Het is daarom wel prettig dat je in een omgeving werkt waar jij je goed voelt. Dit kan enkele voordelen hebben. Een goed ingericht kantoor kan bijdragen aan de productiviteit en het welzijn van de medewerkers.

Lees meer...

Bridges-Go-Round, Shirley Clarke, 1958 - NLMagazine/Amsterdam, Kunst & Cultuur, Film - Eye Filmmuseum zet dit najaar de schijnwerpers op de Amerikaanse avant-gardecinema van de jaren zestig. Met een tentoonstelling en omvangrijk programma worden zowel iconische als minder bekende films getoond en de explosie aan vormexperimenten van de artistieke film in die periode belicht.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Groningen, Sport - Zorg ervoor dat de ijsbaan Kardinge blijft. Dat is de boodschap van de petitie "Behoud IJsbaan Kardinge" die onlangs aan de gemeenteraad van Groningen is overhandigd.

Lees meer...

Door redaktie Oostonline - Sam van Grondelle in april 2021. De foto is gemaakt door Dewi Stolk, speelster van Vrouwen Zaterdag 1 van GeuzenMiddenmeer

Lees meer...

NLMagazine/Hoofddorp, sport - Fietsen is nog nooit zo populair geweest. Dat merken ze ook bij Basbike Tweewielers in Haarlem. “Het is een gekkenhuis, maar met Niels erbij is de druk weg”, zegt eigenaar Bas Rijlaarsdam. “Bovendien is hij uniek. Een tweede Niels ga ik niet vinden.”

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - In de zomer is een goede weerstand net zo belangrijk, dus wil je ook dan supplementen slikken die jouw vitaliteit ondersteunen. Wat ons betreft mogen deze drie niet ontbreken in jouw daily routine!

Lees meer...

NLMagazine/Schipluiden, Lifestyle & Gezondheid - Op dinsdag 6 augustus organiseert ‘KeuzeVrijVoorMij’ van 20.00 – 21.30 uur een online Webpanel Kies Jouw Gezondheid over natuurlijke en holistische geneeswijzen. Bij deze nodigen we je van harte uit om hier aan deel te nemen.

Lees meer...

Door Ellen Kemler, senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Lees meer...