Columnisten
Typography

NL Magazine Column Bernard Klaassen - M’n mond wordt kurkdroog. Ik kijk dwars door de arts tegenover me heen. Ze zegt iets, maar ik registreer het niet. Haar stem is veranderd in een monotoon gezoem. De kamer vervaagt en het geluid gaat over in hysterisch gekrijs. Kleuren en beelden vermengen zich. En dan plotseling is er licht, … stilte. Ik zit rechtop in bed.

Mijn haar is drijfnat. Versuft kijk ik voor me uit. Het is de derde keer in een paar weken dat ik diezelfde droom droom.

Is het herkenbaar? Die sluimerende angst voor kanker? Dat je je afvraagt wanneer jij aan de beurt bent? Niet? Fijn! Stop maar met lezen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben er niet dagelijks mee bezig. Maar dat onbehaaglijke gevoel hangt ergens. Het komt af en toe even op, om vervolgens weer in het grote niets te verdwijnen. Meestal wordt zo’n moment getriggerd door een roestig kuchje, een pijntje of een nieuwe moedervlek op een plek waar je onmogelijk bij kunt. Onbetekenende wijzigingen in je lijf. Ik weet niet of het de leeftijd is, ik ga richting de 50. Misschien is het dan normaal? Of is het de continue stroom aan nare berichten of toch ook aan het beleid van Rutte? 

Kanker lijkt meer aanwezig dan ooit, intenser dan vroeger. Of lijkt dat maar zo? Op de middelbare school overleed een vriendinnetje uit mijn klas aan een hersentumor. Het was de eerste keer dat ik met “de K die je niet mocht noemen” werd geconfronteerd. Het voelde vooral heel oneerlijk, onwezenlijk ook. Dertien was ze nog maar toen ze de diagnose kreeg. Een prachtige meid met een geweldige bos haar, lief, vol levenslust en vol dromen. Die dromen werden haar niet gegund, haar haar viel uit. Een paar jaar later was ze er opeens niet meer. Zomaar. Pure willekeur. We snapten er niets van. Kanker was toch iets voor oude mensen? 


Een kipfilet vult haar leegte

Over oude mensen gesproken: ruim tien jaar geleden werd bij mijn moeder borstkanker geconstateerd. Ze was nog niet halverwege de zestig. Geen uitzaaiingen gelukkig, het kon geopereerd worden. Ze verloor een deel van haar borst en kreeg een kipfilet mee naar huis. Om de leegte te vullen. Dat helpt, zeggen ze. Net toen ze dacht er klaar mee te zijn, kreeg ze baarmoederkanker. Ook dit keer operabel, maar zonder kip als vulling. Nu, de laatste jaren, steekt ze haar middelvinger op naar huidkanker. Ze is er dus nog steeds. Vijfenzeventig inmiddels en ze geniet. Ze geniet van al die kleine momenten die ze nog mag meemaken. We bellen een paar keer per week. En dan praten we over de dag, over belangrijke zaken en over niets. Ze kijkt sport bij de kleinkinderen en gaat met pa mee skiën in Oostenrijk. Ze mag niet meer in de zon, maar ze pakt stralend elke seconde. Ik ben trots op hoe positief ze is en hoe onverwoestbaar haar geest. En het zette me de afgelopen jaren aan het denken. 

Hoe zou ik er zelf mee omgaan? Nu, op deze leeftijd? Een periode waarin werk en de opvoeding van je eigen kinderen centraal staan. Een tijd waarin je zou moeten bouwen. Zou ik ook zo sterk zijn, of zak ik door het ijs? Zou ik wegduiken in een hoekje of eerlijk mijn verhaal doen? Voor welke zaken zou ik nog vechten? Is er trouwens wel wat te strijden of is het gewoon afwachten en zo lang mogelijk overleven? Ik kijk met bewondering naar de mensen die niet droomden toen ze de diagnose kregen, die het er opeens mee moesten doen. Mensen waarvoor al die andere belangrijke zaken opeens niet meer belangrijk zijn. 

Een paar maanden geleden alweer overleed een tennismaatje van vroeger, een warme gozer, knap, veel humor, sportief. Hij liet een vrouw en dochtertje achter en ongetwijfeld nog veel meer mensen die van hem hielden. Niet voor even. Nee, voor altijd. Ik nam geen afscheid. Althans niet fysiek. Maar hij blijft in mijn kop zitten, net als dat klasgenootje van de Havo en al die andere mensen van wie we eerder afscheid moesten nemen. Ik laat me onderuit zakken in de kletsnatte kussens, blaas uit en probeer me te herinneren hoe allesomvattend de uitslag was die ik kreeg. Wat voelde ik naast de angst? Wat vond ik nou zo belangrijk? Ik app m’n meisjes en m’n moeder dat ik van ze houd en ik besluit niet meer bang te zijn. Ik wil leven, genieten, zonder terughoudendheid. Vanavond eten we kip. 

Bernard Klaassen
ygenzinnig.nl

 

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine/Goud, zilver, metalen – Het afgelopen jaar kenmerkte zich door grote fluctuaties in de metaalmarkten. Goud bereikte indrukwekkende hoogtepunten met een jaarlijkse stijging van 25% in dollars en 34% in euro's, de beste prestatie in meer dan tien jaar.

Lees meer...

Column door Fred van Assendelt - NLMagazine/Columns - Onlangs waren er schaatskampioenschappen in Heerenveen en mijn twee kleinzoons deden ook mee. Vijf- en drie jaar oud, maar ze verschenen pontificaal aan de start. Blijkbaar hadden ze de startprocedure al eerder gezien, want inclusief het stretchen van de spieren en het schrapen van de ijzers op het ijs, ze deden het volmaakt.

Lees meer...

Column Danny Fransen - NLMagazine/Columns - “Er is weer een nieuw bordeel geopend” stoten wij elkaar grappend in de keuken aan, als we door het raam naar buiten kijken.

Lees meer...

Door Faridah Azimullah - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Het fantastische optreden van de race engineer Vincent van der Valk liet het thema ‘Schitteren en versnellen’ tot leven komen, letterlijk en figuurlijk. Met een impressie van een racecircuit en welke handelingen in fracties van seconden het resultaat bepalen.

Lees meer...

NLMagazine, Economie, klimaat, migratie - Klimaatverandering en migratie zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Als het weer extreme vormen aanneemt, gaan of moeten mensen vaak verhuizen op zoek naar een betere toekomst. Maar weet je dat migratie ook kansen biedt voor onze economie?

Lees meer...

NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, investeren vs bezuinigen, VIDEO - We beginnen het gesprek met de Russische dreiging en de staat van de Europese defensie. Arno bekritiseert de rol van leiders zoals Mark Rutte en Ursula von der Leyen, die eerst verantwoordelijk waren voor de bezuinigingen op defensie, maar nu luid roepen dat we juist moeten investeren. Ze proberen volgens hem hun eigen mismanagement ongedaan te maken zonder er verantwoording over af te leggen.

Lees meer...

Danielle Bax in de gymzaal die wordt gebruikt voor pyschomotorische therapie. Foto: The Social Studio - NLMagazine/Bodegraven/Reeuwijk, zorg, maatschappelijke betrokkenheid - Kinder- en jeugdpraktijk Een Stap Voor, geleid door Danielle Goedhart-Bax, is een zorgorganisatie die focust op persoonlijke zorg en maatschappelijke betrokkenheid in plaats van winstmaximalisatie.

Lees meer...

NLMagazine/Maatschappij en politiek - Tijdens zijn presentatie spreekt hij van een ‘soft coup’ en laat hij zien hoe het parlement buitenspel is gezet, de jacht werd geopend op dissidenten, grip werd gekregen op media en wetenschap, en hoe psyops (psychologische operaties) werden uitgevoerd. De spin in het web is daarbij terreurbestrijder NCTV.

Lees meer...

Door Michelle van Toor, Goldschmeding Foundation - NLMagazine, Maatschappij, migratie - Spanje zet een belangrijke stap in migratiebeleid door jaarlijks 300.000 ongedocumenteerde migranten een verblijfsvergunning te bieden. Deze beleidshervorming is bedoeld om de arbeidsmarkt te versterken, vergrijzing tegen te gaan en mensenhandel en zwart werk te verminderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam, wonen en woonbeleid - Tot voort kort woonden in de Baaibuurt-West op het Zeeburgereiland kunstenaars, studenten, ondernemers en creatievelingen. Zij moesten vertrekken en hebben plaats moeten maken voor de bouw van 1800 woningen waar ongeveer 3000 mensen kunnen wonen.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, Business Intelligence - Consultancybureau Atomeus is verkozen tot één van de beste Business Intelligence Adviesbureaus van Nederland in 2024. Atomeus heeft net als acht andere adviesbureaus, een ‘bronze’ rating gekregen. De lijst is een initiatief van de website Consultancy.nl.

Lees meer...

NLMagazine/Almere, Kunst & Cultuur - Kunstlinie Almere, NDSM FUSE en Bijbels Museum starten op 4 februari met de RE:FWD en leidt tijdens de opening graag iedereen rond. Heel fijn natuurlijk is het feit dat ook een aantal kunstenaars aanwezig is voor extra toelichting indien gewenst.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

Dit is een origineel bericht van RUFF Golf - NLMagazine/Utrecht, Sport - Het in het buitenland immens populaire RUFF, dat strijdt voor een inclusievere golfwereld, heeft vandaag de grootste en nieuwste vestiging geopend in The Wall in Utrecht.

Lees meer...

Traditioneel wordt aan de Spanjaardslaan de Nieuwjaarswedstrijd tussen de ex-internationals en Koninklijke HFC georganiseerd, tegenwoordig op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar. In verband met de verbouwing van ons complex kan deze wedstrijd helaas niet plaatsvinden op ons complex. Er is voor gekozen om de wedstrijd niet te verplaatsen naar een andere locatie en om de editie in 2025 dus helaas te schrappen.

Lees meer...

NLMagazine, Sport, goede doelen - Als je denkt dat je als stichting in 12 jaar alles wel hebt gezien, komt er toch weer iemand langs die laat zien dat het nog extremer kan. Jeroen ten Brummelhuis van de JTB Foundation gaat namelijk een van de zwaarste marathons ter wereld lopen: de Antarctic Ice Marathon op Union Glacier, Antarctica. En dat allemaal voor stichting Kinderen van de Voedselbank.

Lees meer...

NLMagazine, Economie, maatschappij, lifestyle & Gezondheid - De drinkwatervoorziening in ons land staat onder druk en er moet tempo worden gemaakt met de uitbreiding van het aanbod. Het is daarom een goede zaak dat drinkwaterbedrijven, provincies en het ministerie van IenW afspraken hebben gemaakt om het drinkwatertekort aan te pakken door onder andere de vergunningsprocedures voor nieuwe bronnen te versnellen.

Lees meer...

Door Roos van Putten - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Discussies over de thermostaat hebben we overal: thuis, op werk, op school en zelfs in de auto. Vrouwen willen hem namelijk vaak hoger zetten dan mannen. En dat is niet gek, want vrouwen hebben het over het algemeen ook sneller koud. Dit ontstaat door de verschillen tussen een mannen- en een vrouwenlichaam.

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid, malafide geneesmiddelen - Organisatiesadviesbureau McKinsey is in Amerika een schikking overeengekomen, waarin het 650 miljoen dollar betaalt om een lopend onderzoek in de Verenigde Staten af te sluiten over de marketing van verslavende pijnstillers. Als onderdeel van de deal mag McKinsey zich niet bezighouden met de marketing, verkoop of promotie van de distributie van verdovende middelen.

Lees meer...