21
Thu, Nov

Columnisten
Typography

NL Magazine Column Bernard Klaassen - M’n mond wordt kurkdroog. Ik kijk dwars door de arts tegenover me heen. Ze zegt iets, maar ik registreer het niet. Haar stem is veranderd in een monotoon gezoem. De kamer vervaagt en het geluid gaat over in hysterisch gekrijs. Kleuren en beelden vermengen zich. En dan plotseling is er licht, … stilte. Ik zit rechtop in bed.

Mijn haar is drijfnat. Versuft kijk ik voor me uit. Het is de derde keer in een paar weken dat ik diezelfde droom droom.

Is het herkenbaar? Die sluimerende angst voor kanker? Dat je je afvraagt wanneer jij aan de beurt bent? Niet? Fijn! Stop maar met lezen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben er niet dagelijks mee bezig. Maar dat onbehaaglijke gevoel hangt ergens. Het komt af en toe even op, om vervolgens weer in het grote niets te verdwijnen. Meestal wordt zo’n moment getriggerd door een roestig kuchje, een pijntje of een nieuwe moedervlek op een plek waar je onmogelijk bij kunt. Onbetekenende wijzigingen in je lijf. Ik weet niet of het de leeftijd is, ik ga richting de 50. Misschien is het dan normaal? Of is het de continue stroom aan nare berichten of toch ook aan het beleid van Rutte? 

Kanker lijkt meer aanwezig dan ooit, intenser dan vroeger. Of lijkt dat maar zo? Op de middelbare school overleed een vriendinnetje uit mijn klas aan een hersentumor. Het was de eerste keer dat ik met “de K die je niet mocht noemen” werd geconfronteerd. Het voelde vooral heel oneerlijk, onwezenlijk ook. Dertien was ze nog maar toen ze de diagnose kreeg. Een prachtige meid met een geweldige bos haar, lief, vol levenslust en vol dromen. Die dromen werden haar niet gegund, haar haar viel uit. Een paar jaar later was ze er opeens niet meer. Zomaar. Pure willekeur. We snapten er niets van. Kanker was toch iets voor oude mensen? 


Een kipfilet vult haar leegte

Over oude mensen gesproken: ruim tien jaar geleden werd bij mijn moeder borstkanker geconstateerd. Ze was nog niet halverwege de zestig. Geen uitzaaiingen gelukkig, het kon geopereerd worden. Ze verloor een deel van haar borst en kreeg een kipfilet mee naar huis. Om de leegte te vullen. Dat helpt, zeggen ze. Net toen ze dacht er klaar mee te zijn, kreeg ze baarmoederkanker. Ook dit keer operabel, maar zonder kip als vulling. Nu, de laatste jaren, steekt ze haar middelvinger op naar huidkanker. Ze is er dus nog steeds. Vijfenzeventig inmiddels en ze geniet. Ze geniet van al die kleine momenten die ze nog mag meemaken. We bellen een paar keer per week. En dan praten we over de dag, over belangrijke zaken en over niets. Ze kijkt sport bij de kleinkinderen en gaat met pa mee skiën in Oostenrijk. Ze mag niet meer in de zon, maar ze pakt stralend elke seconde. Ik ben trots op hoe positief ze is en hoe onverwoestbaar haar geest. En het zette me de afgelopen jaren aan het denken. 

Hoe zou ik er zelf mee omgaan? Nu, op deze leeftijd? Een periode waarin werk en de opvoeding van je eigen kinderen centraal staan. Een tijd waarin je zou moeten bouwen. Zou ik ook zo sterk zijn, of zak ik door het ijs? Zou ik wegduiken in een hoekje of eerlijk mijn verhaal doen? Voor welke zaken zou ik nog vechten? Is er trouwens wel wat te strijden of is het gewoon afwachten en zo lang mogelijk overleven? Ik kijk met bewondering naar de mensen die niet droomden toen ze de diagnose kregen, die het er opeens mee moesten doen. Mensen waarvoor al die andere belangrijke zaken opeens niet meer belangrijk zijn. 

Een paar maanden geleden alweer overleed een tennismaatje van vroeger, een warme gozer, knap, veel humor, sportief. Hij liet een vrouw en dochtertje achter en ongetwijfeld nog veel meer mensen die van hem hielden. Niet voor even. Nee, voor altijd. Ik nam geen afscheid. Althans niet fysiek. Maar hij blijft in mijn kop zitten, net als dat klasgenootje van de Havo en al die andere mensen van wie we eerder afscheid moesten nemen. Ik laat me onderuit zakken in de kletsnatte kussens, blaas uit en probeer me te herinneren hoe allesomvattend de uitslag was die ik kreeg. Wat voelde ik naast de angst? Wat vond ik nou zo belangrijk? Ik app m’n meisjes en m’n moeder dat ik van ze houd en ik besluit niet meer bang te zijn. Ik wil leven, genieten, zonder terughoudendheid. Vanavond eten we kip. 

Bernard Klaassen
ygenzinnig.nl

 

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid - Toen CDA-minister Onno Ruding in 1988 onder grote mediabelangstelling met een betaalpas afrekende in een supermarkt voor een speculaaspop, was dat in Nederland de eerste elektronische betaling.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid - Toen CDA-minister Onno Ruding in 1988 onder grote mediabelangstelling met een betaalpas afrekende in een supermarkt voor een speculaaspop, was dat in Nederland de eerste elektronische betaling.

Lees meer...

NLMagazine/Zandvoort, Economie & Duurzaamheid, ondernemen - Vorig jaar werd de Vrijwilligersprijs overhandigd aan Diny Maerten-Fransen Foto: Chris Schotanus - Op 28 november wordt voor de vijfde keer de Niek Meijer Vrijwilligersprijs uitgereikt. Kent u iemand die deze prijs verdient? U kunt nog tot 18 november een vrijwilliger of een vrijwilligersorganisatie voordragen.

Lees meer...

Door Maartje Krabbe - NLMagazine, Pubers, kleding, garderobe, consuminderen, duurzaamheid – Elke keer als TikTok weer een nieuwe trend lanceert, begint het gezeur om nieuwe kleren. Dan zit ik met de handen in het haar. Kunnen ouders nog wel opboksen tegen de koopzucht die kinderen voor de kiezen krijgen?

Lees meer...

Door Frits Baltesen - NLMagazine, Maatschappij & Politiek - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stapt uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Het VNG-bestuur is boos dat het kabinet-Schoof de bezuinigingen in het ‘Ravijnjaar 2026’ in stand houdt. Doorslag om te stoppen is het recente kabinetsbesluit om 300 miljoen euro te bezuinigen op preventie.

Lees meer...

NLMagazine/Groningen, Politiek, burgemeester - De commissaris van de Koning René Paas heeft na overleg met de fractievoorzitters van de gemeente Groningen mevrouw Mirjam van 't Veld benoemd als waarnemend burgemeester van de gemeente Groningen. De benoeming gaat met ingang van 28 oktober 2024 in, en geldt tot het moment waarop een burgemeester is benoemd door de Kroon.

Lees meer...

Tijd om wakker te worden!" - NLMagazine/Lelystad, Politiek & Maatschappij, pensioen, VIDEO - Paul Buitink spreekt met Ab Flipse over de Nederlandse politiek & economie, de EU en het steeds verder verzwakkende Duitsland.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Heemstede - De volgende editie van Het Rouwcafé vindt plaats op zaterdagmorgen 23 november a.s. van 10.00 tot 12.00 uur in Plein1, Julianaplein 1 in Heemstede. Speciale gast deze morgen is ‘Dennis Kivit’.Onder het genot van een kopje koffie en de ons welbekende Westfriese troôstkoekies, brengt hij een aantal songs ten gehore.

Lees meer...

NLMagazine, Muziek, YouTube, Tom de Jong – Het ‘Llied van de ouder wordende man’is afkomstig uit het liedjesprogramma DICHTBIJ. Willem Pleiter en Tom DeJong hebben naast een paar bewerkte nummers van Ramses Shaffy, waarmee Tom bevriend was, vooral veel nieuwe en eigen nummers gemaakt, waarmee ze samen optreden.

Lees meer...

Restitutiepolissen verdwijnen in 2025 - Door Jeremy Broekman, Expert zorgverzekeringen - NLMagazine, Verzekeringen, zorgverzekering, restitutiepolissen, beperking keuzevrijheid - De premies stijgen, maar de vrije zorgkeuze wordt minder, concludeert zorgvergelijker Overstappen.nl.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Eelde,motor, motorsport - Na een succesvolle editie dit jaar, staat de 27e editie van Dé Noordelijke Motorbeurs gepland voor 18 en 19 januari 2025. Zoals gebruikelijk het 3e weekend van januari, ook nu weer in de Flowerdome in Eelde.

Lees meer...

023Magazine, Sport, voetbal, Konilojke HFC - Een wedstrijd op zaterdag om 17.00 uur heeft zo zijn voordelen. Eerst bij ons Eerste kijken op RCH en dan snel naar HFC voor de ontgroening van de MO17-1 in de Hoofdklasse tegen onze Amsterdamse vriendinnen van AFC.

Lees meer...

vlnr; Els Jonker, Noortje Bakhuis en Janny de Groot. (Foto: aangeleverd) - NLMagazine/Oudkarspel, sport - Kolfvereniging DIO bestaat 8 oktober 60 jaar. Dat jubileum moet uiteraard gevierd worden en dat doet men dan ook op woensdag 2 oktober in De Heerlijkheid in Oudkarspel.

Lees meer...

NLMagazine, Politiek & Maatschappij, Lifestyle & Gezondheid – In het nieuwe kabinet van Donald Trump wordt Robert F. Kennedy Jr. minister van Volksgezondheid en Human Services (HHS). Kennedy, die zich al jaren inzet voor volksgezondheid en milieu en een kritische houding heeft tov de farmaceutische industrie en milieukwesties, heeft verregaande plannen om de gezondheid van de Amerikaanse bevolking te verbeteren.

Lees meer...

Door Randy Townsend - NLMagazine, Mentale gezondheid - In mijn laatste toespraak als voorzitter van de Society for Scholarly Publishing (SSP) heb ik benadrukt hoe belangrijk het is om de echte problemen binnen onze gemeenschap te erkennen. We kunnen niet langer de uitdagingen negeren zoals burn-out, discriminatie en mentale gezondheidsproblemen die ons werk beïnvloeden.

Lees meer...

Foto: U.S. Air Force photo by Airman Jared Lovett CC0 - 'De uitkomsten zijn dermate schokkend dat ik ze nog niet durf te publiceren' - Door Robin de Boer - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - "Deze inzichten maken me emotioneel. Enerzijds omdat ze baanbrekend lijken te zijn, maar tegelijk ook diep triest.”

Lees meer...