Columnisten
Typography

Column Jos de Jong - ‘Intelligente’ lockdown, binnen blijven, thuiszitten, 3 hoog achter met 3 kids en online-onderwijs, gebrek aan bewegingsvrijheid, geen sport, je ouders even niet kunnen bezoeken, kleinkinderen die voor het raam naar Opa en Oma mogen zwaaien, geen vrienden die even langskomen, geen kroegbezoek of eens lekker uit eten,

alleen opgeblazen coronanieuws op TV, overuren voor Netflix, boven op elkaar zitten, gek van elkaar worden, onverwachte relatieproblemen, toekomstige scheidingen of juist veel ‘bijleggingen’ misschien wel gevolgd door een toekomstige geboortegolf…

Wat worden we het allemaal spuugzát en wat balen we van de inmiddels dik 17 miljoen specialisten die het allemaal zo goed weten en adviezen van weer andere specialisten in de wind gooien, raadgevingen negeren en soms ook doen alsof alles al achter de rug is en in de geschiedenisboeken kan worden bijgeschreven. Voor sommigen lijkt dit al een bekeken zaak en ook diverse touroperators gaan er al weer een beetje (een beetje véél) van uit, dat men weer snel de wereld in zal trekken, op weg naar de zon en tropische oorden.

Tot mijn verbazing zie ik dat reisorganisaties al weer voorzichtig lucratieve reizen aanbieden, dat er al weer hotels worden ‘aanbevolen’ tegen speciale prijzen en dat men er dus ‘voorzichtig aan’ van uit gaat dat een heel groot deel van Nederland toch een zomervakantie kan en gaat boeken en vieren.  In hoeverre dat mogelijk is, is natuurlijk de vraag want reisbeperkingen gelden hoogstwaarschijnlijk tot 1 juni (als we mazzel hebben). En dan is het óók nog maar de vraag in hoeverre er dan vakantie kan worden ‘gevierd’. 
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een heel groot deel van de Nederlanders als een soort losgeslagen zombies de meest aantrekkelijke reizen gaat boeken zodra de regelingen worden versoepeld, dat reis- en hotelorganisaties daar nu alvast op ‘inspringen’ en dat het weer krankzinnig druk wordt op alle airports en natuurlijk weer ‘in de lucht’.

Zou alles weer gewoon op zijn oude akkefietje doorgaan en heeft men helemaal niets en geen enkel lesje geleerd van deze maatschappelijke noodzakelijke impasse, de lockdown die voor sommigen en vooral bedrijven desastreuze gevolgen heeft, terwijl sommige anderen, met name de payrollgenieters, deze tijd beschouwen als een lekkere door de baas betaalde extra rustperiode…

Of komt er inderdaad een enorme verandering en gigantische omslag die alles wat zich tot op heden in onze snelle maatschappij heeft afgespeeld, plots door een andere bril toont en dat alles met een korreltje zout neemt; een ongekende kentering die ons bewust tracht te maken van hetgeen we ons allemaal zo vanzelfsprekend materialistisch eigen hebben gemaakt en ons bijvoorbeeld ook in de natuur zo superieur hebben opgesteld en niet hebben gedacht aan de logische hieraan onafscheidelijk verbonden klimatologische consequenties.

Het enige wat wellicht niet verandert is de natuur die ons een forse les leert. Alles groeit en bloeit zoals dat ook andere jaren gebeurt, vogels fluiten er lustig op los en het broedseizoen gaat door alsof er niets is veranderd.  Natuur accepteert veel, maar straft ook onmiddellijk als we het te gortig maken. Het coronavirus is daar een voorbeeld van als dat tenminste een natuurlijk en geen chemisch virus is. Maar ook als het chemisch is en bewust ‘in de markt is gezet’ trekt de natuur altijd aan het langste eind…
Hoe gaat trouwens in de zeer nabije toekomst ‘het nieuwe normaal’, zo gepropageerd door onze Haagse vrienden er dan wel uitzien? Wie het weet, mag zijn vinger opsteken…

Jos de Jong

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Categorieën

Column van Maria Kroon - NLMagazine Column - In deze barre tijd met kommer en kwel, oorlog en gastekort, armoede en geweld, heb ik toch een opwekkend item bedacht om met jullie te delen, namelijk ‘De Auto’.

Lees meer...

Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB - NLMagazine Sport - 30 seconden. Langer duurt het filmpje niet, maar je kunt er eindeloos naar kijken. Tien dagen geleden werd het gedeeld door het Nederlands elftal. Er zijn beelden op te zien van de laatste training van Oranje voor de wedstrijd tegen Polen in de Nations League. Anders dan je gewend bent, oefenen de internationals niet in hun vertrouwde oranje shirt, wel in het tenue van hun allereerste amateurclub.

Lees meer...

Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal - NLMagzine Sport Iedere Nederlander woont op circa 15 minuten fietsen van een voetbalveld. Hoewel er geen onderzoek naar is gedaan, denk ik dat we daarmee het dichtst bevolkte voetbalgebied ter wereld zijn. Helemaal als ik daar de honderden speelveldjes en Cruyff Courts in veel gemeenten bij optel.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid – Na 85 jaar hard werken valt het doek voor het familiebedrijf van bakkerij Jonker uit Langedijk. Met groot ongenoegen informeerde eigenaar Ed Jonker zijn personeel dat het bedrijf in zwaar vaarwater terecht is gekomen en dat het faillissement is aangevraagd.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid – Zo’n 89% van de Nederlanders mag van zijn/haar werkgever niet sporten tijdens werktijd. Dat terwijl een kwart van de werkgevers als gevolg van de coronapandemie aangeeft, wel positief te staan tegenover sporten onder werktijd. Aldus onderzoek van OneFit onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst van achttien jaar en ouder. Een klein percentage van de medewerkers (zo’n 6%) accepteert dit niet en sport wel eens stiekem onder werktijd.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Nu de gemeente Hollands Kroon op verzoek van Noord-Holland het bestemmingsplan heeft aangepast, trekt de provincie haar eerdere bezwaar in.

Lees meer...

Door ANNEMIEKE DIEKMAN - NLMagazine Politiek & Maatschappij - In sommige gevallen buigen of breken wethouders wetten en regels als zij menen dat dit voor een nobel doel nodig is en andere oplossingen niet baten. Dat blijkt uit onderzoek van Avans Hogeschool in opdracht van de Wethoudersvereniging.

Lees meer...

NLMagazine Politiek & Maatschappij VIDEO – Onlangs had ik contact met John le Maire, een markante persoonlijkheid die politieke en maatschappelijke wanorde via schitterende songs ten gehore brengt. Het leek ons een goed idee om, uiteraard met goedkeuring van dit podiumbeest, een aantal van zijn, juist in deze roeriger tijd zo belangwekkende video’s met onze lezers te delen.

Lees meer...

NLMagazine Politiek & Maatschappij – ‘Onnozele hals! Je verstand is niet toereikend genoeg om te begrijpen wat er werkelijk gebeurt’, is de openingszin van ‘Het klopt niet’, een veelbetekenende en duidelijke video van John le Maire waarin hij diverse maatschappelijke problemen aan de orde stelt.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Vrijdag 9 december 2022 | 15:30 - 17:00 uur | OBA Oosterdok - NLMagazine Evenementen - Welke sporen laat jij achter als je online gaat? Met vijf werken van lokale en internationale kunstenaars toont de expositie Digital Shadows van Waag Futurelab onze verstrengeling met digitale technologieën, sociale media en algoritmes. De kunstwerken werpen een nieuw licht op onze dagelijkse verhouding tot technologie.

Lees meer...

Erve Beernink in 2008. Foto: BOEi - NLMagazine Erfgoederen VIDEO - Boerderij Erve Beernink, de 17e eeuwse vakwerkboerderij die na een lange omzwerving een nieuwe plek kreeg in het dorpje Beuningen in Twente, geniet na bezoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed opnieuw de status van rijksmonument. Het is de climax van een 15-jarig proces.

Lees meer...

Column Paul Afling - In de drukke decembermaand zien we weer eens wat een ‘bruisende binnenstad’ of dorpskern kan doen. De feestelijk verlichte straten zorgen voor gezelligheid en saamhorigheid, een goed leefklimaat en natuurlijk ook gewoon economische activiteit. Maar die winkelstraat staat wel onder druk. Door de opkomst van online shoppen, maar ook de stijgende energiekosten en huurprijzen.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine Sport De Nederlandse golfwereld heeft een primeur: het grootste internationale golfevenement voor vrouwen komt in september 2026 naar Nederland. Op Bernardus Golf in Cromvoirt gaan de beste golfsters uit Europa en de Verenigde Staten de strijd met elkaar aan.

Lees meer...

NLMagazine Sport - De KNVB en ARAG gaan vanaf 3 oktober 2022 op zoek naar de amateurscheidsrechter van het jaar. In januari 2023 ontvangt de arbiter die altijd klaar staat voor de club en zich het beste onderscheidt door fairplay op het veld, de landelijke amateurscheidsrechter van het jaar Award. Scheidsrechters kunnen tot en met 26 oktober 2022 worden genomineerd via het platform www.scheidsrechtervanhetjaar.nl.

Lees meer...

NLMagazine Sport – De derde Dutch Grand Prix van Zandvoort vindt volgend jaar plaats op 27 augustus en is de eerste race na de zomerstop. Volgend jaar zijn er voor het eerst ook 24 grands prix. Nieuw op de kalender is de grand prix in Las Vegas op 18 november 2023. Het totale schema met de kalender waar alle races in 2023 worden gehouden is door de internationale autosportfederatie FIA goedgekeurd.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Net als in 2020 is Groningen ook dit jaar de gezondste stad van Nederland. Dat maakte advies- en ingenieursbureau Arcadis afgelopen maandag bekend. Arcadis vergeleek Groningen met 24 andere steden in Nederland. De aanpak van de gemeente Groningen is samenhangend, zegt Arcadis, en Groningen scoort hoog op ‘Gezonde Gebouwde Omgeving’ en ‘Gezond Milieu’. Het draait bij dit onderzoek vooral om de vraag hoe de fysieke omgeving in de praktijk bijdraagt aan de gezondheid van inwoners en bezoekers.

Lees meer...

Oud-winnaar Nicolette van Dam stopt met 'groentesnoepjes' - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Jumbo gaat volgend jaar de verpakkingen aanpassen en de gezondheidsclaims verwijderen van hun Jumbo Ice Tea Feel Immune, Inner Beauty en Energy Boost. Dit nieuws komt naar buiten een dag na de nominatie van de producten bij de Gouden Windei-verkiezing van voedselwaakhond foodwatch.

Lees meer...

NLMagazine Lifesyle & Gezondheid - De bevlogen Duitse biodynamische boer Martin von Mackensen verzorgt donderdag 15 december een inspirerende dag op Warmonderhof. Martin is boer en docent op Dottenfelderhof en kan op een aansprekende manier – met creativiteit en humor – vertellen over zijn visie op biodynamische landbouw vanuit zijn eigen ervaringen, waarnemingen en inzichten. Op deze themadag gaat hij dieper in op de kringlopen in landbouw en natuur en op de rol van mest. Door hier met een ‘levende blik’ naar te kijken, krijgen stoffen een andere betekenis en verandert je houding ten aanzien van bemesting. 

Lees meer...

Body & Fit