Columnisten
Typography

Column Jan Dirk van der Zee - ‘De honger naar de bal is niet te doen zo groot’, schrijft Johan van Boven op 16 april in een tweet. Hij liet een drone vliegen boven de verlaten voetbalvelden van VV Dordrecht en filmde de ontzielde diepte. Het gedicht dat hij erbij schreef, werd een gesproken ode aan het voetbal. Het is alsof je de jonge Jules Deelder hoort. Zelfde ritme, zelfde hamerende stijl, zelfde tongval. De eerste regels gaan als volgt:

‘Geen voetbaltas bovenop het stuur. Geen opstelling om naar te gissen. Geen extra mannetje in de muur. Geen kans om niet te missen. Geen gekras van ijzeren noppen. Geen gefoeter langs de lijn. Geen duizeling na het koppen. Geen gekerm van de pijn. Geen tos rond de middenstip. Geen spits die draait en kapt…’

Absoluut. Het is een lichtpuntje, de persconferentie van dinsdag. Het nieuws dat het amateurvoetbal voorzichtig op gang wordt gebracht en de jeugd onder deskundige begeleiding vanaf 29 april weer mag voetballen. Toch zal het de meesten niet weerhouden om mij de vraag te stellen, die na de uitbraak van Covid-19 bijna dagelijks klinkt: ‘Gebeurt er nog wat bij de amateurs, of ligt het verenigingsleven helemaal stil?’ Anders dan gedacht, barst het bij de verenigingen van de bedrijvigheid en nieuwe initiatieven. Er is door de coronacrisis een solidariteit bij clubs op gang gekomen, die de lokale gemeenschap als nooit tevoren lijkt te verenigen. Het speelt zich alleen af op andere plekken dan de sportaccommodaties.

Zo las ik in het dagblad De Stentor het verhaal over voetbalclub Overwetering. Een vereniging uit het Overijsselse Olst, die om de onderlinge verbondenheid aan te halen het initiatief nam voor de ontwikkeling van een speciaal coronashirt. “Ik kreeg kippenvel van al die gezinnen die thuis moesten zitten,” zegt initiatiefnemer Ferdi van Breukelen tegen de krant. “Als clubleden zijn we nu al meer dan een maand niet samen geweest. We zochten iets wat ons bij elkaar kon brengen”.

Andere clubs, zoals AZC Zutphen, schonken hun kantinevoorraad aan de voedselbank. In Wolfheze hielpen voetballers van Wodanseck de supermarkt bevoorraden en doen tot op de dag van vandaag boodschappen voor de ouderen in de buurt. Weer andere verenigingen hebben zorgmedewerkers een hart onder de riem gestoken met dankfilmpjes (Warnsveldse Boys) of hulpacties opgezet voor sponsors in nood (OJC Rosmalen en SC Susteren). Ook wordt er door verenigingen werk gemaakt van alternatieve voetbaltrainingen voor de jeugd. Van het Amsterdamse vv HBOK (Het Begon op Klompen), DVOV Arnhem (Door Vrienden Opgericht Velp) en Excelsior ’31 uit Rijssen, zag ik diverse online challenges voorbijkomen, waaronder het zo lang mogelijk hooghouden van een wc-rol.

Creativiteit en solidariteit die we de komende maanden goed kunnen gebruiken in het amateurvoetbal. Niet dat ik er een hard hoofd in heb, maar ik vraag me echt af, wanneer we weer ‘normaal’ kunnen leven en voetballen. Premier Rutte beklemtoonde in de persconferentie afgelopen dinsdag, dat we pas aan het prille begin staan van de weg terug: “We willen dolgraag verder versoepelen, maar het kan simpelweg niet. De coronacrisis is een van de grootste en meest ingrijpende periodes die Nederlanders ooit zullen meemaken.”

Bij de KNVB houden we er daarom rekening mee, dat we voor een langere periode op een andere manier zullen moeten leren voetballen en trainen. Wat dat precies inhoudt en hoe lang dat gaat duren, geen idee. Maar reken er alvast op, dat anderhalve meter (voorlopig) de norm zal zijn. Dat besef alleen al, valt nauwelijks te bevatten. Want hoe beoefen je een contactsport waar het verboden is elkaar aan te raken en een schouderduw een doodzonde kan zijn? Mag je dan wel een sliding maken? De bal oppakken? Een kleedkamer gebruiken, of de derde helft ingaan? Is er zelfs sprake van een nieuw voetbaltijdperk: één voor en na corona?

Of zal het zo’n vaart niet lopen?
Wie het weet, mag zijn vinger opsteken. Vooralsnog hebben we collectief voetbalheimwee. Door niemand anders zo mooi verwoord, als Johan van Boven. Want de honger naar de bal is niet te doen zo groot.

Wees voorzichtig en blijf gezond.

Jan Dirk van der Zee

Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine/Goud, zilver, metalen – Het afgelopen jaar kenmerkte zich door grote fluctuaties in de metaalmarkten. Goud bereikte indrukwekkende hoogtepunten met een jaarlijkse stijging van 25% in dollars en 34% in euro's, de beste prestatie in meer dan tien jaar.

Lees meer...

Column door Fred van Assendelt - NLMagazine/Columns - Onlangs waren er schaatskampioenschappen in Heerenveen en mijn twee kleinzoons deden ook mee. Vijf- en drie jaar oud, maar ze verschenen pontificaal aan de start. Blijkbaar hadden ze de startprocedure al eerder gezien, want inclusief het stretchen van de spieren en het schrapen van de ijzers op het ijs, ze deden het volmaakt.

Lees meer...

Column Danny Fransen - NLMagazine/Columns - “Er is weer een nieuw bordeel geopend” stoten wij elkaar grappend in de keuken aan, als we door het raam naar buiten kijken.

Lees meer...

Door Faridah Azimullah - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Het fantastische optreden van de race engineer Vincent van der Valk liet het thema ‘Schitteren en versnellen’ tot leven komen, letterlijk en figuurlijk. Met een impressie van een racecircuit en welke handelingen in fracties van seconden het resultaat bepalen.

Lees meer...

NLMagazine, Economie, klimaat, migratie - Klimaatverandering en migratie zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Als het weer extreme vormen aanneemt, gaan of moeten mensen vaak verhuizen op zoek naar een betere toekomst. Maar weet je dat migratie ook kansen biedt voor onze economie?

Lees meer...

NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, investeren vs bezuinigen, VIDEO - We beginnen het gesprek met de Russische dreiging en de staat van de Europese defensie. Arno bekritiseert de rol van leiders zoals Mark Rutte en Ursula von der Leyen, die eerst verantwoordelijk waren voor de bezuinigingen op defensie, maar nu luid roepen dat we juist moeten investeren. Ze proberen volgens hem hun eigen mismanagement ongedaan te maken zonder er verantwoording over af te leggen.

Lees meer...

Danielle Bax in de gymzaal die wordt gebruikt voor pyschomotorische therapie. Foto: The Social Studio - NLMagazine/Bodegraven/Reeuwijk, zorg, maatschappelijke betrokkenheid - Kinder- en jeugdpraktijk Een Stap Voor, geleid door Danielle Goedhart-Bax, is een zorgorganisatie die focust op persoonlijke zorg en maatschappelijke betrokkenheid in plaats van winstmaximalisatie.

Lees meer...

NLMagazine/Maatschappij en politiek - Tijdens zijn presentatie spreekt hij van een ‘soft coup’ en laat hij zien hoe het parlement buitenspel is gezet, de jacht werd geopend op dissidenten, grip werd gekregen op media en wetenschap, en hoe psyops (psychologische operaties) werden uitgevoerd. De spin in het web is daarbij terreurbestrijder NCTV.

Lees meer...

Door Michelle van Toor, Goldschmeding Foundation - NLMagazine, Maatschappij, migratie - Spanje zet een belangrijke stap in migratiebeleid door jaarlijks 300.000 ongedocumenteerde migranten een verblijfsvergunning te bieden. Deze beleidshervorming is bedoeld om de arbeidsmarkt te versterken, vergrijzing tegen te gaan en mensenhandel en zwart werk te verminderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam, wonen en woonbeleid - Tot voort kort woonden in de Baaibuurt-West op het Zeeburgereiland kunstenaars, studenten, ondernemers en creatievelingen. Zij moesten vertrekken en hebben plaats moeten maken voor de bouw van 1800 woningen waar ongeveer 3000 mensen kunnen wonen.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, Business Intelligence - Consultancybureau Atomeus is verkozen tot één van de beste Business Intelligence Adviesbureaus van Nederland in 2024. Atomeus heeft net als acht andere adviesbureaus, een ‘bronze’ rating gekregen. De lijst is een initiatief van de website Consultancy.nl.

Lees meer...

NLMagazine/Almere, Kunst & Cultuur - Kunstlinie Almere, NDSM FUSE en Bijbels Museum starten op 4 februari met de RE:FWD en leidt tijdens de opening graag iedereen rond. Heel fijn natuurlijk is het feit dat ook een aantal kunstenaars aanwezig is voor extra toelichting indien gewenst.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

Dit is een origineel bericht van RUFF Golf - NLMagazine/Utrecht, Sport - Het in het buitenland immens populaire RUFF, dat strijdt voor een inclusievere golfwereld, heeft vandaag de grootste en nieuwste vestiging geopend in The Wall in Utrecht.

Lees meer...

Traditioneel wordt aan de Spanjaardslaan de Nieuwjaarswedstrijd tussen de ex-internationals en Koninklijke HFC georganiseerd, tegenwoordig op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar. In verband met de verbouwing van ons complex kan deze wedstrijd helaas niet plaatsvinden op ons complex. Er is voor gekozen om de wedstrijd niet te verplaatsen naar een andere locatie en om de editie in 2025 dus helaas te schrappen.

Lees meer...

NLMagazine, Sport, goede doelen - Als je denkt dat je als stichting in 12 jaar alles wel hebt gezien, komt er toch weer iemand langs die laat zien dat het nog extremer kan. Jeroen ten Brummelhuis van de JTB Foundation gaat namelijk een van de zwaarste marathons ter wereld lopen: de Antarctic Ice Marathon op Union Glacier, Antarctica. En dat allemaal voor stichting Kinderen van de Voedselbank.

Lees meer...

NLMagazine, Economie, maatschappij, lifestyle & Gezondheid - De drinkwatervoorziening in ons land staat onder druk en er moet tempo worden gemaakt met de uitbreiding van het aanbod. Het is daarom een goede zaak dat drinkwaterbedrijven, provincies en het ministerie van IenW afspraken hebben gemaakt om het drinkwatertekort aan te pakken door onder andere de vergunningsprocedures voor nieuwe bronnen te versnellen.

Lees meer...

Door Roos van Putten - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Discussies over de thermostaat hebben we overal: thuis, op werk, op school en zelfs in de auto. Vrouwen willen hem namelijk vaak hoger zetten dan mannen. En dat is niet gek, want vrouwen hebben het over het algemeen ook sneller koud. Dit ontstaat door de verschillen tussen een mannen- en een vrouwenlichaam.

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid, malafide geneesmiddelen - Organisatiesadviesbureau McKinsey is in Amerika een schikking overeengekomen, waarin het 650 miljoen dollar betaalt om een lopend onderzoek in de Verenigde Staten af te sluiten over de marketing van verslavende pijnstillers. Als onderdeel van de deal mag McKinsey zich niet bezighouden met de marketing, verkoop of promotie van de distributie van verdovende middelen.

Lees meer...