Columnisten
Typography

Column Jan Dirk van der Zee - ‘De honger naar de bal is niet te doen zo groot’, schrijft Johan van Boven op 16 april in een tweet. Hij liet een drone vliegen boven de verlaten voetbalvelden van VV Dordrecht en filmde de ontzielde diepte. Het gedicht dat hij erbij schreef, werd een gesproken ode aan het voetbal. Het is alsof je de jonge Jules Deelder hoort. Zelfde ritme, zelfde hamerende stijl, zelfde tongval. De eerste regels gaan als volgt:

‘Geen voetbaltas bovenop het stuur. Geen opstelling om naar te gissen. Geen extra mannetje in de muur. Geen kans om niet te missen. Geen gekras van ijzeren noppen. Geen gefoeter langs de lijn. Geen duizeling na het koppen. Geen gekerm van de pijn. Geen tos rond de middenstip. Geen spits die draait en kapt…’

Absoluut. Het is een lichtpuntje, de persconferentie van dinsdag. Het nieuws dat het amateurvoetbal voorzichtig op gang wordt gebracht en de jeugd onder deskundige begeleiding vanaf 29 april weer mag voetballen. Toch zal het de meesten niet weerhouden om mij de vraag te stellen, die na de uitbraak van Covid-19 bijna dagelijks klinkt: ‘Gebeurt er nog wat bij de amateurs, of ligt het verenigingsleven helemaal stil?’ Anders dan gedacht, barst het bij de verenigingen van de bedrijvigheid en nieuwe initiatieven. Er is door de coronacrisis een solidariteit bij clubs op gang gekomen, die de lokale gemeenschap als nooit tevoren lijkt te verenigen. Het speelt zich alleen af op andere plekken dan de sportaccommodaties.

Zo las ik in het dagblad De Stentor het verhaal over voetbalclub Overwetering. Een vereniging uit het Overijsselse Olst, die om de onderlinge verbondenheid aan te halen het initiatief nam voor de ontwikkeling van een speciaal coronashirt. “Ik kreeg kippenvel van al die gezinnen die thuis moesten zitten,” zegt initiatiefnemer Ferdi van Breukelen tegen de krant. “Als clubleden zijn we nu al meer dan een maand niet samen geweest. We zochten iets wat ons bij elkaar kon brengen”.

Andere clubs, zoals AZC Zutphen, schonken hun kantinevoorraad aan de voedselbank. In Wolfheze hielpen voetballers van Wodanseck de supermarkt bevoorraden en doen tot op de dag van vandaag boodschappen voor de ouderen in de buurt. Weer andere verenigingen hebben zorgmedewerkers een hart onder de riem gestoken met dankfilmpjes (Warnsveldse Boys) of hulpacties opgezet voor sponsors in nood (OJC Rosmalen en SC Susteren). Ook wordt er door verenigingen werk gemaakt van alternatieve voetbaltrainingen voor de jeugd. Van het Amsterdamse vv HBOK (Het Begon op Klompen), DVOV Arnhem (Door Vrienden Opgericht Velp) en Excelsior ’31 uit Rijssen, zag ik diverse online challenges voorbijkomen, waaronder het zo lang mogelijk hooghouden van een wc-rol.

Creativiteit en solidariteit die we de komende maanden goed kunnen gebruiken in het amateurvoetbal. Niet dat ik er een hard hoofd in heb, maar ik vraag me echt af, wanneer we weer ‘normaal’ kunnen leven en voetballen. Premier Rutte beklemtoonde in de persconferentie afgelopen dinsdag, dat we pas aan het prille begin staan van de weg terug: “We willen dolgraag verder versoepelen, maar het kan simpelweg niet. De coronacrisis is een van de grootste en meest ingrijpende periodes die Nederlanders ooit zullen meemaken.”

Bij de KNVB houden we er daarom rekening mee, dat we voor een langere periode op een andere manier zullen moeten leren voetballen en trainen. Wat dat precies inhoudt en hoe lang dat gaat duren, geen idee. Maar reken er alvast op, dat anderhalve meter (voorlopig) de norm zal zijn. Dat besef alleen al, valt nauwelijks te bevatten. Want hoe beoefen je een contactsport waar het verboden is elkaar aan te raken en een schouderduw een doodzonde kan zijn? Mag je dan wel een sliding maken? De bal oppakken? Een kleedkamer gebruiken, of de derde helft ingaan? Is er zelfs sprake van een nieuw voetbaltijdperk: één voor en na corona?

Of zal het zo’n vaart niet lopen?
Wie het weet, mag zijn vinger opsteken. Vooralsnog hebben we collectief voetbalheimwee. Door niemand anders zo mooi verwoord, als Johan van Boven. Want de honger naar de bal is niet te doen zo groot.

Wees voorzichtig en blijf gezond.

Jan Dirk van der Zee

Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven

Categorieën

Column door Maria Kroon - NLMagazine Colums - Nu het oude jaar vertrokken is en alle gedachten en voornemens zijn uitgesproken en hopelijk worden nagestreefd, dacht ik aan mijn geliefden om mij heen. Een glimlach verscheen op mijn gezicht en plotseling borrelde de vraag in mij op: “Wat is nou de kracht van onze relaties? We zoeken het op!”, riep ik tegen mezelf in mijn verzinselkamertje.

Lees meer...

Column van Maria Kroon - NLMagazine Column - In deze barre tijd met kommer en kwel, oorlog en gastekort, armoede en geweld, heb ik toch een opwekkend item bedacht om met jullie te delen, namelijk ‘De Auto’.

Lees meer...

Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB - NLMagazine Sport - 30 seconden. Langer duurt het filmpje niet, maar je kunt er eindeloos naar kijken. Tien dagen geleden werd het gedeeld door het Nederlands elftal. Er zijn beelden op te zien van de laatste training van Oranje voor de wedstrijd tegen Polen in de Nations League. Anders dan je gewend bent, oefenen de internationals niet in hun vertrouwde oranje shirt, wel in het tenue van hun allereerste amateurclub.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid – Het is weer zo ver, Aanpassing van de jaarlijkse onroerendezaakbelasting. Opnieuw hebben gemeenten er alles aan gedaan om deze belasting maar weer lekker op te schroeven. Bij 39 grootste gemeenten bedraagt de gemiddelde stijging maar liefst 9.1%. De grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (steden met tenminste 91.000 inwoners) maken er dit jaar helemáál een potje van met tariefsverhogingen van maar liefst 20% en meer.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid, Innovativiteit - Growth Accelerators Edwin & Julia laten in hun YouTube-liveshow ‘Angels & Dragons’ op 7 februari 2023 om 20.00 uur zien hoe je kunt (starten met) investeren in groeiende mkb-bedrijven. Iedereen is welkom bij de liveshow waar bedrijven zich presenteren en om hen financieel of met hun netwerk te ondersteunen.

Lees meer...

Waar gaat je belasting heen… - NLMagazine Economie & duurzaamheid - Onlangs kwam ik in contact met de organistoren van doorpakkers.nu en vroeg me af wat men zoal doet en waar men zich mee bezighoudt. Doorpakkers.nu bestaat uit een groep mensen die steeds meer nationale aandacht krijgt, niet alleen via de pers maar ook via alle mogelijke denkbare social media en vooral ook youtube-films. Waarom al die aandacht? Wat is er aan de hand…..

Lees meer...

Door Persbureau ANSA - NLMagazine - De Italiaanse politie heeft maandagochtend de meestgezochte maffiabaas van Italië opgepakt, meldt persbureau ANSA. Matteo Messina Denaro was sinds 1993 voortvluchtig.

Lees meer...

Het WEF vraagt jonge blonde meisjes in DAVOS…! - NLMagazine Politiek & grensoverschrijdend gedrag - Terwijl de laatste voorbereidingen getroffen worden voor de bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos, in de week van 16 tot 20 januari, zoekt het Zwitserse bedrijf BNL Clean Energie nog naar zes hostessen om gasten te verwelkomen en te helpen op dat WEF. Maar de manier waarop dat gebeurt, stoot heel wat mensen tegen de borst.

Lees meer...

NLMagazine Poilitiek & Maatschappij - “Deze Provinciale Statenverkiezingen worden cruciaal om het wanbeleid van het kabinet Rutte/Kaag te doen stoppen. Geen windmolen- en zonneparken. Weg met stikstofbeperkingen die de bouw van broodnodige woningen in de weg staan en hardwerkende boeren van hun land verjagen”, aldus Wybren van Haga, die zich bij de Provinciale Statenverkiezingen ook hard wil maken voor een lagere energierekening, het schrappen van dwang en drang bij het opvangen van asielzoekers en het scheppen van een beter ondernemersklimaat met meer banen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine – Art & Culture - The Merchant House (TMH) presents contemporary art with sales of art as a funding strategy. Marsha Plotnitsky, TMH’s Founding Artistic Director, curates a project-based program involving extensive research and work with the artists. Each project brings together a thematic exhibition, cultural events, and a dedicated catalogue/artist’s book.

Lees meer...

NLMagazine – Op 31 januari jl vierde Hare Koninklijk Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden haar 85e verjaardag. Van harte proficiat Hoogheid. Ter gelegenheid van haar verjaardag wordt er een zeer historische postzegel uitgebracht met drie Oranjegeneraties op elk postzegelvel. Edelcollecties.com mag deze postzegelprimeur vast delen. De officiële eerste dag van uitgifte is aanstaande vrijdag 3 februari, maar bijgaand krijgt u vast een idee hoe de zegel er officieel komt uit te zien.

Lees meer...

Gerrit-Jan Kuiper en Niek van der Lep van Basic Matters. - NLMagazine, Haarlem, Heemstede en omgeving – Het Rouwcafé vindt plaats op zaterdagmorgen 11 februari a.s. van 10.00 tot 12.00 uur in Foyer De Luifel, Herenweg 96 in Heemstede. Speciale gast deze morgen: ‘Basic Matters’. Onder het genot van een kopje koffie en de ons welbekende Westfriese troôstkoekies, brengt Basic Matters een aantal stemmige songs ten gehore.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

023 Haarlem en omstreken Sport - Telstar heeft zich verzekerd van nog een seizoen met Mike Snoei aan het roer. Waarvan minimaal negentien wedstrijden in het BUKO Stadion te Velsen-Zuid. De hoofdtrainer van de Witte Leeuwen verlengt zijn contract met één seizoen, tot de zomer van 2024. De huidige verbintenis zou komende zomer aflopen.

Lees meer...

NLMagazine Haarlem Sport - Op 1 januari 1923 werd voor het eerst een wedstrijd georganiseerd tussen het eerste elftal van HFC en de oud-internationals van de NVB. Zowel onze club als de voetbalbond hadden toen nog niet het predicaat ‘Koninklijk’. Voorzitter Karel Lotsy leek dat een uitstekende oefenwedstrijd om het eerste team weer op het hoogste niveau in de eerste klasse te krijgen. Die opzet slaagde volledig, want HFC promoveerde aan het eind van dat seizoen.

Lees meer...

NLMagazine Sport De Nederlandse golfwereld heeft een primeur: het grootste internationale golfevenement voor vrouwen komt in september 2026 naar Nederland. Op Bernardus Golf in Cromvoirt gaan de beste golfsters uit Europa en de Verenigde Staten de strijd met elkaar aan.

Lees meer...

Vermijd deze voedingsmiddelen! - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Het kan zijn dat je rond de tijd van volle maan slecht slaapt. Maar kun je vaker niet slapen, dan kan dit te maken hebben met andere factoren als stress of kunstlicht, maar ook met voeding. Wat je eet en drinkt heeft namelijk veel invloed op je nachtrust!

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - De WHO verklaart plotseling het einde van de wereldwijde pandemische noodtoestand, de Duitse regering stopt nu de financiering van de Corona-vaccinatiecentra en het hoofd van het Robert Koch Instituut, Wieler, neemt abrupt ontslag. Toeval? Daar lijkt het niet echt op.

Lees meer...

Redactiefoto van Buitenplaats Elswout - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Wij zijn onderdeel van de natuur en dat vergeten we weleens. Het is niet de natuur en wij mensen, nee, wij zíjn de natuur. En net als de seizoenen, doorlopen wij ook verschillende cycli en daarom is het slim om je manier van leven hierop af te stemmen. 

Lees meer...

Body & Fit