08
Fri, Nov

Europa
Typography

Een drieluik waarin French Paulitz aandacht besteedt aan de organisatie van Europese instellingen (deel 1), de financiële consequenties voor Nederland (deel 2) en de positie die Nederland inneemt ten opzichte van Europa (deel 3).

NL Magazine Maatschappij & Politiek Deel 1 – Voor veel Nederlanders is Europa de ‘ver van hun bed show’ en dat is niet zo verwonderlijk want het is een nogal complex gedrocht. Wat opviel tijdens de voorbije verkiezingscampagnes was, dat het onderwerp Europa niet of nauwelijks als belangrijk thema in de debatten werd meegenomen. Best wel gek als je je realiseert dat we ons economisch en vooral financieel steeds vaker dienen te houden aan allerlei Europese afspraken. Zo zijn er ook afspraken met betrekking tot de (verplichte) opvang van vluchtelingen en controleert het Europees Hof van Justitie of Nederland zich wel aan alle gemaakte afspraken houdt.

Vandaar dat in Nederlandse regeerakkoorden, ook die van het kabinet Rutte 3, een aparte paragraaf wordt opgenomen over Europa. Daarin worden diverse standpunten van de regering verwoord ten aanzien van bijvoorbeeld asielbeleid en immigratie en er staat een uitgebreide financiële paragraaf in. Saillant detail in het regeerakkoord van Rutte 3 (https://www.kabinetsformatie2021.nl/documenten/publicaties/2017/10/10/regeerakkoord-vertrouwen-in-de-toekomst)is dat de Nederlandse regering tegen de opbouw van gemeenschappelijke Europese schulden (lees: Eurobonds) is en geen voorstander van een stabiliteitsmechanisme (lees: financieel noodfonds).

Toch gingen Rutte c.s. in juli 2020 gewoon akkoord met de introductie van beide, daarbij handig gebruik makend van de COVID-19 pandemie als argument. Ook hier is het adagium: ‘Never waste a good crisis’ mooi van toepassing.


Tijd om ‘s te kijken naar de organisatie
 
Omdat er talloze Europese instellingen bestaan, beperken we ons in dit artikel tot een korte beschrijving van de 5 grootste en bekendste.

  1. Het Europese Parlement
  2. De Europese Raad
  3. Raad van de Europese Unie
  4. Europese Commissie
  5. Europees Hof van Justitie.


Het Europees Parlement 
(EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat sinds het vertrek van de Britten uit 705 afgevaardigden, waarvan 29 afkomstig uit Nederland. De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie; nieuwe verkiezingen staan gepland voor 2024.


De Europese Raad 
bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Namens Nederland is premier Rutte onze vertegenwoordiger. Stemrecht is voorbehouden aan de regeringsleiders of staatshoofden en de Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast en doet dat 4x per jaar, onder leiding van de huidige voorzitter, de Belgische premier Michel. Opvallend is dat de notulen van deze bijeenkomsten niet worden vrijgegeven voor publicatie.


Raad van de Europese Unie
, kortweg 'de Raadvan Ministers' genoemd, wordt gevormd door de regeringen van de 27 lidstaten. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit en geeft daarmee goedkeuring aan elk wetsvoorstel van de Europese Commissie en aan elke voorgestelde EU-begroting.

Deze Raad vergadert in wisselende samenstelling, afhankelijk van het beleidsterrein waarover gesproken wordt. Zo zijn er een Landbouwraad en een Financiële raad (Ecofin), voor het milieu de Milieuraad enzovoort.

Let op: Deze Raad van de Europese Unie is dus niet hetzelfde als de hierboven vermelde Europese Raad die bestaat uit staatshoofden en regeringsleiders. Snapt u het nog?


De Europese Commissie 
kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU en de leden ervan worden Eurocommissarissen genoemd. De bekendste voor ons is Frans Timmermans. Ook Neelie Kroes was jarenlang actief als Euro Commissaris (2004-2014). Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één, en elk van hen is verantwoordelijk voor 1 of meerdere beleidsgebieden.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde ‘Recht van initiatief’. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij over de handel van de Unie met het 'buitenland'. Tevens is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer € 153 miljard per jaar (2020). De huidige Europese Commissie staat onder leiding van Ursula von der Leyen en ging op 1 december 2019 van start.


Welke taken en bevoegdheden hebben deze Europese instellingen?
De Europese Commissie neemt initiatieven voor Europese wet- en regelgeving. Het Europees Parlement debatteert hierover, kan wijzigingen voorstellen en aansluitend beslissen het Parlement en de Raad van de Europese Unie. Om te kijken of deze wetten vervolgens correct worden uitgevoerd, controleert Het Europese Hof van Justitie deze afspraken. Eventuele uitspraken van dit Hof hebben voorrang boven het recht van de lidstaten. Dat betekent dat de Europese Commissie, bestaande uit niét democratisch gekozen leden, als enige wetsvoorstellen mag indienen die we na goedkeuring in het Europees Parlement in Nederland dienen in te voeren; weliswaar na goedkeuring van het EP, maar daar hebben we slechts 29 zetels.


Europees Hof v Justitie
Het Europese Hof van Justitie moet ervoor zorgen dat de wetten en regels die in Europa gemaakt worden, in alle landen goed worden toegepast en ziet daar actief op toe. Het Hof mag tevens oordelen over overtredingen en het niet nakomen van gemaakte afspraken en verplichtingen.

Het Hof van Justitie treedt ook steeds vaker op in allerlei Europese arbitragezaken waarmee de Nederlandse rechtspraak dus eenvoudigweg buitenspel wordt gezet.

En dan zijn er nog vele Europese Agentschappen en Instellingen
Om het overzichtelijk te houden hebben we ons in dit artikel beperkt tot de 5 belangrijkste functies en deze kort beschreven. Voor de volledigheid vermelden we, dat er ook nog een 40-tal agentschappen bestaat dat onderdeel uitmaakt van de Europese organisatie en vele instellingen zoals de Europese Centrale Bank, de Europese Ombudsman, de Europese Investeringsbank en een Europese toezichthouder voor gegevensbescherming. Via onderstaande link kom je op de website waar alles overzichtelijk is weergegeven.

https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_nl

In het volgende deel van ons drieluik gaan we dieper in op de financiële consequenties van ons lidmaatschap van de EU, de Euro, de rol van de Europese Centrale Bank en de situatie met betrekking tot diverse steunfondsen die zijn opgetuigd om de COVID-19 pandemie te bestrijden.


French Paulitz

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

NLMagazine/Zandvoort, Economie & Duurzaamheid, ondernemen - Vorig jaar werd de Vrijwilligersprijs overhandigd aan Diny Maerten-Fransen Foto: Chris Schotanus - Op 28 november wordt voor de vijfde keer de Niek Meijer Vrijwilligersprijs uitgereikt. Kent u iemand die deze prijs verdient? U kunt nog tot 18 november een vrijwilliger of een vrijwilligersorganisatie voordragen.

Lees meer...

Door Maartje Krabbe - NLMagazine, Pubers, kleding, garderobe, consuminderen, duurzaamheid – Elke keer als TikTok weer een nieuwe trend lanceert, begint het gezeur om nieuwe kleren. Dan zit ik met de handen in het haar. Kunnen ouders nog wel opboksen tegen de koopzucht die kinderen voor de kiezen krijgen?

Lees meer...

NLMagazine, Economie & Duurzaamheid - Winkelketen Paprika is failliet. Met uitzondering van winkels in Dordrecht, Zoetermeer en Nijmegen, blijven vrijwel alle winkels gewoon open, aldus informatie van de Nederlandse curator Bart Louwerier die het faillissement van de Nederlandse winkels afhandelt. Of het aanbod aan kleding hetzelfde blijft, is nog onduidelijk.

Lees meer...

Door Frits Baltesen - NLMagazine, Maatschappij & Politiek - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stapt uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Het VNG-bestuur is boos dat het kabinet-Schoof de bezuinigingen in het ‘Ravijnjaar 2026’ in stand houdt. Doorslag om te stoppen is het recente kabinetsbesluit om 300 miljoen euro te bezuinigen op preventie.

Lees meer...

NLMagazine/Groningen, Politiek, burgemeester - De commissaris van de Koning René Paas heeft na overleg met de fractievoorzitters van de gemeente Groningen mevrouw Mirjam van 't Veld benoemd als waarnemend burgemeester van de gemeente Groningen. De benoeming gaat met ingang van 28 oktober 2024 in, en geldt tot het moment waarop een burgemeester is benoemd door de Kroon.

Lees meer...

Tijd om wakker te worden!" - NLMagazine/Lelystad, Politiek & Maatschappij, pensioen, VIDEO - Paul Buitink spreekt met Ab Flipse over de Nederlandse politiek & economie, de EU en het steeds verder verzwakkende Duitsland.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, dialogen en speciale thema’s, mensen bij elkaar brfengen.

Lees meer...

Door redactie Oost-online Amsterdam - NLMagazine/Amsterdam, Kunst & Cultuur, auteurs, teksten, expositie - Levensgrote portretten met ernaast een eigen tekst tonen een beeld van tien getalenteerde Kantlijnschrijvers en hoe zij hun schrijftalent inzetten om openhartig te zeggen wat zij bedoelen.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine, Naslagwerken, literatuur, Formule 1, autosport - Met een inleiding door drievoudig wereldkampioen Sir Jackie Stewart bevat dit boek een verbluffende verzameling foto’s en indrukwekkende teksten vanaf het begin van deze spannende en gevaarlijke sport vanaf 1950 tot op de dag van vandaag.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

vlnr; Els Jonker, Noortje Bakhuis en Janny de Groot. (Foto: aangeleverd) - NLMagazine/Oudkarspel, sport - Kolfvereniging DIO bestaat 8 oktober 60 jaar. Dat jubileum moet uiteraard gevierd worden en dat doet men dan ook op woensdag 2 oktober in De Heerlijkheid in Oudkarspel.

Lees meer...

FC Mooiste Contact faciliteert sociaal contact onder ouderen met Walking Football - NLMagazine/Amsterdam, Sport, voetbal, VIDEO - Op 25 september trapt FC Mooiste Contact de eerste Walking Football training af bij VV Schoten Haarlem. Walking Football is populair onder ouderen die hiermee veel nieuwe sociale contacten opdoen.

Lees meer...

NLMagazine/Groningen, Sport - Inwoners van de gemeente Groningen kunnen zich weer inschrijven voor één of meerdere cursussen van de Sport- en Cultuurhopper in de periode herfst/winter 2024.

Lees meer...

Door Randy Townsend - NLMagazine, Mentale gezondheid - In mijn laatste toespraak als voorzitter van de Society for Scholarly Publishing (SSP) heb ik benadrukt hoe belangrijk het is om de echte problemen binnen onze gemeenschap te erkennen. We kunnen niet langer de uitdagingen negeren zoals burn-out, discriminatie en mentale gezondheidsproblemen die ons werk beïnvloeden.

Lees meer...

Foto: U.S. Air Force photo by Airman Jared Lovett CC0 - 'De uitkomsten zijn dermate schokkend dat ik ze nog niet durf te publiceren' - Door Robin de Boer - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - "Deze inzichten maken me emotioneel. Enerzijds omdat ze baanbrekend lijken te zijn, maar tegelijk ook diep triest.”

Lees meer...

Wethouder Foppen (Urk) overhandigt magazines aan groep 5 van de Petrus Dathenusschool - Flevolandse aandacht voor lokaal en gezond eten in kidsmagazine - NLMagazine/Flevoland, Lifestyle & Gezondheid, weten wat je eten, gezond eten, lokaal eten kopen - Diverse Flevolandse wethouders en een burgermeester hebben aan de basisscholen in heel Flevoland de eerste exemplaren uitgreikt van het kidsmagazine ‘Beleef wat je eet’..

Lees meer...