Column Maria Kroon
Typography

Column van Maria Kroon - NLMagazine Column - In deze barre tijd met kommer en kwel, oorlog en gastekort, armoede en geweld, heb ik toch een opwekkend item bedacht om met jullie te delen, namelijk ‘De Auto’.

Ik werd 18 lentes toen ik de lang beloofde lessen van mijn ouders kreeg en tot mijn verbazing had ik het gouden bewijs na 11 rijlessen in mijn handen. Tsja het kon niet missen, ik had mijn leven lang immers een goede leermeester wat auto’s betrof: Mijn Vader.

Mijn vader was een techneut, een Boeing-specialist voor de KLM en een goede ook! Zoals ieder kind zijn vader ophemelt, deed ik dat met veel verve en het mooiste, voor mijn vader zelf, het was waar! Het autowezen bleek besmettelijk te zijn en erfelijk. Ik ben er blij mee. Heel bijzonder. Mijn vader was de eigenaar van een Austin Cambridge, een Austin A40, een Austin Glyder1100 en twee stuks Austin7. Het was duidelijk, hij reed ermee weg, met de Engelse boliden en ik ook.

Als kind gaf hij mij praktisch onderricht inzake wat er ‘onder de motorkap leefde’. Hoe de auto moest blijven zoals het hoorde, waar ik op moest letten als er een lampje flikkerde en hoe belangrijk het was dat ook de kleine onderdelen intact moesten blijven. Daarna volgde een blik onder de auto. Gelegen op een trolley keek ik mijn ogen uit.

Ik raad het iedereen trouwens aan om een keer onder zijn/haar auto te gaan liggen. Per slot van rekening racen we toch allemaal, zonder erbij na te denken, over de snelweg. Het onderstel van je auto heeft veel te verduren en het is niet ideaal als de onderdelen je inhalen. Ik heb veel geleerd. Van banden verwisselen tot motorische defecten op te lossen.

Terug naar 2022. De Engelse Austins worden niet meer gemaakt maar hier is mijn TIP waar de auto’s tentoongesteld staan.

Museum Louwman – Den Haag
Louman is een prachtig museum, een soort luxe (met respect) bejaardenhuis waar prachtige auto’s te bezichtigen zijn. Zodra je over de drempel stapt, kom je in een andere wereld. In de entreezaal liggen zwart-witte tegels, aan het plafond hangt geen auto maar een vliegtuig. Wonderlijk. De wandelroute leidt je langs de voertuigen vanaf het jaar 1600 tot het heden.

Ferrari, Lamborghini, DAF, Renault 4, Alfa Romeo, Chrysler, Jaguar………… Je kijkt en kijkt en kijkt. Zelfs de Aston Martin van de eerste James Bond, Sean Connery is een attractie op zich. Ja die staat er ook!

Maar waar ik eigenlijk voor kwam, zijn de nostalgische auto’s uit de U.K. Ik moet zeggen: ik werd zo beloond in mijn zoektocht, dat ik ineens een traan op mijn wang voelde glijden. Daar staan ze dan, de Engelse rakkers. De Austin Glider 1100, donkergroen, de voor en achterbank leek exact op de auto van mijn vader. Wat jammer dat het bedrijf niet meer bestaat.

De eerste auto
De Duitse ingenieur Carl Benz vroeg op 29 januari 1886 het octrooi aan voor de eerste auto ter wereld, de Benz Patent-Motorwagen. De motor was ontwikkeld door Carl Benz en werd gefinancierd door zijn echtgenote Bertha. De auto werd aangedreven door een kleine viertakt benzinemotor die met zijn ene cilinder maar liefst 0,75 pk kon leveren. Carl en Bertha hadden dezelfde passie voor auto’s. Het was Bertha die de eerste autotechnologie testte door stiekem een rit van 194 kilometer te maken zonder dat Carl het wist. Het autotijdperk was begonnen!

Weetjes
Het Museum Louwman is opgenomen in de FNA Heritage Hall of Fame. Afgelopen zomer mocht de HONDA Red Bull F1 van Max Verstappen tijdens de Legends Expositie logeren bij Louwman omdat hij in 2020 de Abu Dhabi race had gewonnen.

EU Brussel heeft een optie genoteerd dat er in 2035 geen brandstofauto’s meer gemaakt worden. “Welke wil je voor de Kerst”, riep ik aan Vriend. Helaas kon hij niet kiezen tussen de krankzinnige Lamborghini Sian, de felrode Ferrari, de deftige Lamborghini en de politie Porsche. De indringende Zwanenauto sloeg hij sowieso over.
Ik zelf ga toch voor de Bond-CAR van James. Wie weet schuilt er nog een Bond-Girl in mij.

Dus mocht je een liefhebber zijn van de geschiedenis van de auto: ga naar de nostalgische wereld van Museum Louwman. Leg de rekeningen opzij, draai de kachel uit en geef gas!

Categorieën

Column door Maria Kroon - NLMagazine Colums - Nu het oude jaar vertrokken is en alle gedachten en voornemens zijn uitgesproken en hopelijk worden nagestreefd, dacht ik aan mijn geliefden om mij heen. Een glimlach verscheen op mijn gezicht en plotseling borrelde de vraag in mij op: “Wat is nou de kracht van onze relaties? We zoeken het op!”, riep ik tegen mezelf in mijn verzinselkamertje.

Lees meer...

Column van Maria Kroon - NLMagazine Column - In deze barre tijd met kommer en kwel, oorlog en gastekort, armoede en geweld, heb ik toch een opwekkend item bedacht om met jullie te delen, namelijk ‘De Auto’.

Lees meer...

Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB - NLMagazine Sport - 30 seconden. Langer duurt het filmpje niet, maar je kunt er eindeloos naar kijken. Tien dagen geleden werd het gedeeld door het Nederlands elftal. Er zijn beelden op te zien van de laatste training van Oranje voor de wedstrijd tegen Polen in de Nations League. Anders dan je gewend bent, oefenen de internationals niet in hun vertrouwde oranje shirt, wel in het tenue van hun allereerste amateurclub.

Lees meer...

Door Auke Bijnsdorp, Managing Partner/Founder, Top of Minds Group - NLMagazine Economie & Duurzaamheid/Arbeidsmarkt en Ondernemen - Een op de vier werknemers tussen 18 en 34 jaar gaf in 2022 aan te kampen met burn-outklachten.

Lees meer...

Nieuwe trend in startup-land - NLMagazine/Utrecht Economie & Duurzaamheid - Energietransitiebedrijven omarmen duurzame financiering. Nederland heeft een rijke geschiedenis in duurzame energie en óók in duurzame financiering: in ons land werd het aandeel uitgevonden.

Lees meer...

Nieuwe opleidingen voor energietransitie - NLMagazine Economie & Duurzaamheid, Energie - We zitten midden in een complexe energietransitie. Maar voor de uitvoering van het Klimaatakkoord en de transitie naar een toekomstbestendige en betaalbare energievoorziening is bij overheden en bedrijfsleven een groot tekort aan projectleiders met specifieke know-how en vaardigheden. Dat stelt Inholland Academy, dat met nieuw opleidingsaanbod rond de energietransitie deze kloof wil dichten.

Lees meer...

Nextdoor eert lokale helden met jaarlijkse award-uitreiking - © Nextdoor Gouden Buur Award 2023: Nominator Jerry, winnares Mieke en Geert Mol, Country Manager van Nextdoor (Noord-Holland)

Lees meer...

Door Trudy Admiraal  - Mariek van Diemen (l) en Jeanine Okkerse begeleiden elke maand het Nabestaandencafé - Foto’s Edwin Butter 

Lees meer...

Bespaar ons grootschalige, langdurige en peperdure overheidsprojecten. Door Arie Graafland, emeritus-hoogleraar aan de TU Delft

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Door Vincent van der Veen, Programmamanager Kind & Natuur IVN Natuureducatie NLMagazine Onderwijs, natuureducatie - De nieuwe eindtoets voor het basisonderwijs bevat geen vragen meer over aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. Alleen rekenen, taal- en leesvaardigheid zal nog worden getoetst.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht - Kwali-tijd voor elkaar is een laagdrempelige en gezellige avond om kennis te maken met de dialoog en elkaar te ontmoeten! Het Dialooghuis is er voor iedereen. 

Lees meer...

NLMagazine/Franeker Kunst & Cultuur - Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium staat sinds vandaag op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hiermee erkent het Werelderfgoedcomité van UNESCO de uitzonderlijke universele waarde van dit indrukwekkend grote model van ons zonnestelsel, dat tussen 1774 en 1781 is vervaardigd door de Friese wolfabrikant en amateurastronoom Eise Eisinga. 

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

023 Haarlem en omgeving Sport Video- Dansen, hockey, judo, turnen, boksen etc. Dankzij Sjors Sportief kunnen alle basisschoolleerlingen in Zandvoort ook dit schooljaar vrijblijvend ontdekken welke sport het beste bij ze past.

Lees meer...

NLMagazine Sport, Voetbal - De KNVB organiseert in september en oktober bijeenkomsten voor bestuursleden, Hoofden Opleiding, scheidsrechterscoördinatoren en vrijwilligers die zich met sportiviteit & respect bezighouden om voor iedereen op de club een topwedstrijd te organiseren.

Lees meer...

NLMagazine Ijmuiden, Velsen Sport - Telstar kan per direct beschikken over Danzell Gravenberch. De aanvaller komt transfervrij over van Cyprus, waar hij op het hoogste niveau uitkwam. De Noord-Hollander gaat bij de Witte Leeuwen, onder voorbehoud van een positieve medische keuring, een verbintenis aan tot medio 2024.

Lees meer...

NLMagazine/Alkmaar Lifestyle & Gezondheid - Het Stedelijk Dalton College Alkmaar heeft de gouden Schoolkantine Schaal 2023-2024 van het Voedingscentrum in ontvangst mogen nemen!

Lees meer...

Door Jan Buining, oprichter TastyBasics - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Onlangs heeft Martine Kamsma in NRC een onthullend stuk geschreven over het alarmerende probleem van sterk bewerkt voedsel, dat nu eindelijk de aandacht krijgt die het verdient.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Onderzoek van ProVeg Nederland lijkt positieve resultaten op te leveren voor vleesvervangers in vergelijking met dierlijke vleesproducten. De huidige generatie vleesvervangers zijn nuttig om het aandeel dierlijk in ons eten te beperken.

Lees meer...