Column Maria Kroon
Typography

Column van Maria Kroon - NLMagazine Column - In deze barre tijd met kommer en kwel, oorlog en gastekort, armoede en geweld, heb ik toch een opwekkend item bedacht om met jullie te delen, namelijk ‘De Auto’.

Ik werd 18 lentes toen ik de lang beloofde lessen van mijn ouders kreeg en tot mijn verbazing had ik het gouden bewijs na 11 rijlessen in mijn handen. Tsja het kon niet missen, ik had mijn leven lang immers een goede leermeester wat auto’s betrof: Mijn Vader.

Mijn vader was een techneut, een Boeing-specialist voor de KLM en een goede ook! Zoals ieder kind zijn vader ophemelt, deed ik dat met veel verve en het mooiste, voor mijn vader zelf, het was waar! Het autowezen bleek besmettelijk te zijn en erfelijk. Ik ben er blij mee. Heel bijzonder. Mijn vader was de eigenaar van een Austin Cambridge, een Austin A40, een Austin Glyder1100 en twee stuks Austin7. Het was duidelijk, hij reed ermee weg, met de Engelse boliden en ik ook.

Als kind gaf hij mij praktisch onderricht inzake wat er ‘onder de motorkap leefde’. Hoe de auto moest blijven zoals het hoorde, waar ik op moest letten als er een lampje flikkerde en hoe belangrijk het was dat ook de kleine onderdelen intact moesten blijven. Daarna volgde een blik onder de auto. Gelegen op een trolley keek ik mijn ogen uit.

Ik raad het iedereen trouwens aan om een keer onder zijn/haar auto te gaan liggen. Per slot van rekening racen we toch allemaal, zonder erbij na te denken, over de snelweg. Het onderstel van je auto heeft veel te verduren en het is niet ideaal als de onderdelen je inhalen. Ik heb veel geleerd. Van banden verwisselen tot motorische defecten op te lossen.

Terug naar 2022. De Engelse Austins worden niet meer gemaakt maar hier is mijn TIP waar de auto’s tentoongesteld staan.

Museum Louwman – Den Haag
Louman is een prachtig museum, een soort luxe (met respect) bejaardenhuis waar prachtige auto’s te bezichtigen zijn. Zodra je over de drempel stapt, kom je in een andere wereld. In de entreezaal liggen zwart-witte tegels, aan het plafond hangt geen auto maar een vliegtuig. Wonderlijk. De wandelroute leidt je langs de voertuigen vanaf het jaar 1600 tot het heden.

Ferrari, Lamborghini, DAF, Renault 4, Alfa Romeo, Chrysler, Jaguar………… Je kijkt en kijkt en kijkt. Zelfs de Aston Martin van de eerste James Bond, Sean Connery is een attractie op zich. Ja die staat er ook!

Maar waar ik eigenlijk voor kwam, zijn de nostalgische auto’s uit de U.K. Ik moet zeggen: ik werd zo beloond in mijn zoektocht, dat ik ineens een traan op mijn wang voelde glijden. Daar staan ze dan, de Engelse rakkers. De Austin Glider 1100, donkergroen, de voor en achterbank leek exact op de auto van mijn vader. Wat jammer dat het bedrijf niet meer bestaat.

De eerste auto
De Duitse ingenieur Carl Benz vroeg op 29 januari 1886 het octrooi aan voor de eerste auto ter wereld, de Benz Patent-Motorwagen. De motor was ontwikkeld door Carl Benz en werd gefinancierd door zijn echtgenote Bertha. De auto werd aangedreven door een kleine viertakt benzinemotor die met zijn ene cilinder maar liefst 0,75 pk kon leveren. Carl en Bertha hadden dezelfde passie voor auto’s. Het was Bertha die de eerste autotechnologie testte door stiekem een rit van 194 kilometer te maken zonder dat Carl het wist. Het autotijdperk was begonnen!

Weetjes
Het Museum Louwman is opgenomen in de FNA Heritage Hall of Fame. Afgelopen zomer mocht de HONDA Red Bull F1 van Max Verstappen tijdens de Legends Expositie logeren bij Louwman omdat hij in 2020 de Abu Dhabi race had gewonnen.

EU Brussel heeft een optie genoteerd dat er in 2035 geen brandstofauto’s meer gemaakt worden. “Welke wil je voor de Kerst”, riep ik aan Vriend. Helaas kon hij niet kiezen tussen de krankzinnige Lamborghini Sian, de felrode Ferrari, de deftige Lamborghini en de politie Porsche. De indringende Zwanenauto sloeg hij sowieso over.
Ik zelf ga toch voor de Bond-CAR van James. Wie weet schuilt er nog een Bond-Girl in mij.

Dus mocht je een liefhebber zijn van de geschiedenis van de auto: ga naar de nostalgische wereld van Museum Louwman. Leg de rekeningen opzij, draai de kachel uit en geef gas!

Categorieën

Column door Maria Kroon - NLMagazine Colums - Nu het oude jaar vertrokken is en alle gedachten en voornemens zijn uitgesproken en hopelijk worden nagestreefd, dacht ik aan mijn geliefden om mij heen. Een glimlach verscheen op mijn gezicht en plotseling borrelde de vraag in mij op: “Wat is nou de kracht van onze relaties? We zoeken het op!”, riep ik tegen mezelf in mijn verzinselkamertje.

Lees meer...

Column van Maria Kroon - NLMagazine Column - In deze barre tijd met kommer en kwel, oorlog en gastekort, armoede en geweld, heb ik toch een opwekkend item bedacht om met jullie te delen, namelijk ‘De Auto’.

Lees meer...

Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB - NLMagazine Sport - 30 seconden. Langer duurt het filmpje niet, maar je kunt er eindeloos naar kijken. Tien dagen geleden werd het gedeeld door het Nederlands elftal. Er zijn beelden op te zien van de laatste training van Oranje voor de wedstrijd tegen Polen in de Nations League. Anders dan je gewend bent, oefenen de internationals niet in hun vertrouwde oranje shirt, wel in het tenue van hun allereerste amateurclub.

Lees meer...

Carlijn Kingma in samenwerking met Thomas Bollen en Martijn Jeroen van der Linden  - 15 april – 10 september 2023 - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? Werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Kan het ook anders, en hoe dan?

Lees meer...

Reuters - Plannen om bank in stukken te verkopen - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - De Amerikaanse autoriteiten hebben geen bieders gevonden die Silicon Valley Bank (SVB) in haar geheel willen overnemen. Daarom plannen ze nu om de bank uit Californië, die overkop ging na een bankrun, in stukken op te breken. Dat schrijft het financiële agentschap Bloomberg op basis van bronnen nabij het dossier.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Op 7 februari 2023 is de Tweede Kamer dan eindelijk akkoord gegaan met de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling. Vanaf 2025 zou deze regeling dan stap voor stap verdwijnen. Hoe zit het precies, en: is dit nu 100% zeker?

Lees meer...

Door Prof.Dr. Bert van den Braak - NLMagazine Politiek & Maatschappij - Wie wordt de grootste fractie in de Eerste Kamer, hoeveel deals (en met wie) moet de coalitie na de verkiezingen sluiten, kan het kabinet zijn plannen nog wel realiseren?

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij - Begin dit jaar zijn we van start gegaan met een reeks interviews met bestuurders, ambtenaren en andere betrokkenen over de beweging van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis. Er zijn tot nu toe 6 interviews verschenen.

Lees meer...

Door Persbureau ANSA - NLMagazine - De Italiaanse politie heeft maandagochtend de meestgezochte maffiabaas van Italië opgepakt, meldt persbureau ANSA. Matteo Messina Denaro was sinds 1993 voortvluchtig.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Bodegraven-Reeuwijk Cultuur, Film - Zin in een filmavondje? Kom dan op vrijdag 31 maart naar het Evertshuis en beleef dit muzikale schouwspel. De hoofdrollen worden vertolkt door Austin Butler als Elvis en Tom Hanks als zijn manager Colonel Tom Parker.

Lees meer...

NLMagazine/Den Haag Kunst & Cultuur - De laatste opera van Puccini is een prachtige vertoning vol dans en drama in een klassieke uitvoering van Andrei Serban.Aan het hof van prinses Turandot worden aanbidders die haar raadsels niet weten op te lossen, op brute wijze omgebracht. Maar als een mysterieuze prins een raadsel correct beantwoordt, heeft hij opeens alle macht in handen – en een glorieus geheim. Als het om leven of dood gaat, kan liefde dan alles overwinnen?

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam Tech - We hebben Big Tech massaal omarmd. Maar is het een warme omhelzing of verstikkende wurggreep? Kom op Witte Donderdag naar Waag Open en word getuige van een debat van evangelische proporties tussen tech nerds, technologie en gebruikers.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Groningen/Haren Sport - Op zaterdag 25 maart 2023 vindt de eerste Unieke Sport Dag plaats in Haren. Iedereen met een beperking (16 jaar of ouder) die graag een keer een sporthulpmiddel óf sport wil uitproberen is vrijblijvend welkom tijdens deze middag in het UMCG Beatrixoord.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Iedere speelster verdient een podium om te laten zien en doen wat zij kan. De nieuwe Final League biedt dat podium! Op 10 juni 2023 vindt de eerste editie plaats bij verenigingen door heel het land. Zij zorgen samen met de KNVB en ING dat elk meidenteam een toffe seizoensafsluiting krijgt.

Lees meer...

023 Haarlem en omstreken Sport - Telstar heeft zich verzekerd van nog een seizoen met Mike Snoei aan het roer. Waarvan minimaal negentien wedstrijden in het BUKO Stadion te Velsen-Zuid. De hoofdtrainer van de Witte Leeuwen verlengt zijn contract met één seizoen, tot de zomer van 2024. De huidige verbintenis zou komende zomer aflopen.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Ons lichaam is onze grootste raadgever, dat weten we. Er ook daadwerkelijk naar luisteren én handelen dat is een tweede. Neem eten, luister jij écht naar waar jouw lichaam behoefte aan heeft? Kun je het überhaupt voelen? Je hebt vast wel eens een craving, maar intuïtief eten gaat veel verder dan dat…

Lees meer...

NLMagazine Utrecht Lifestyle & Gezondheid - - Atomeus heeft Hoya Nederland als klant verworven. Het consultancybureau gaat zich inzetten voor de optimalisatie van het datalandschap van de producent van brillenglazen en partner van oogspecialisten.

Lees meer...

NLMagazine Gezondheid en economie- Mensen met een aangeboren/genetisch hartdefect willen ook graag gebruik maken van LinkedIn bij het zoeken naar een baan. Maar hoe maak je als een (jong)volwassen hartpatiënt optimaal gebruik van dit sociale medium?

Lees meer...