08
Fri, Nov

Columnisten
Typography

NLMagazine Column Jos de Jong - Gezichtsherkenning, robotisering in fabrieken, spraakherkenning en schaakcomputers, er zijn legio praktische toepassingen waarbij computer hard- en software intelligent gedrag vertonen waardoor machines slimmer worden en leren van data. Kortom, kunstmatige intelligentie is al jaren (onzichtbaar) aanwezig.

Voorbeelden
Spotify stelt speciaal voor jou een afspeellijst samen, Netflix biedt je favoriete films aan op basis van je kijkgedrag en jouw eerdere zoekgedrag bepaald wat je van Google aan informatie ontvangt. Da’s wel zo handig want daarmee wordt je op je wenken bediend en bespaar je veel tijd. Ook jouw ‘slimme’ (lees: intelligente) mobiele telefoon of Ipad beschikt over spraakherkenning en Youtube (onderdeel van Google) biedt je content aan die bij jouw profiel past, gebaseerd op jouw eerdere kijkgedrag.

Misverstanden
Toch bestaan er nogal wat misverstanden over kunstmatige intelligentie; zo bestaat de angst dat machines de macht zouden kunnen grijpen (singularity theorie) en hun verdere ontwikkeling in eigen hand nemen waardoor ‘de mensheid’ straks geen controle meer heeft over haar eigen toekomst. Ook zijn veel mensen bang dat robots banen gaan innemen waardoor bepaalde beroepen volledig verdwijnen.

Dat klopt ook wel, maar trek een parallel met bijvoorbeeld de landbouw van 100 jaar geleden; in 1920 werkte bijna 50% van de beroepsbevolking in de landbouw, nu is dat minder dan 3% dankzij handige technologische innovaties.

Technologische innovaties zorgen er ook voor dat een huisarts zijn rapportage en diagnose kan laten vastleggen dankzij spraaktechnologie zodat meer tijd vrij komt voor de patiënt. Een accountant kan meer tijd besteden aan persoonlijke aandacht en advies in plaats van veel tijd kwijt te zijn met allerlei (onnodige) administratieve werkzaamheden die nu nog handmatig worden verricht. En in de thuiszorg kunnen robots simpele huishoudelijke taken verrichten zodat er meer tijd vrij komt voor menselijk contact en persoonlijke begeleiding.

Dus sommige banen gaan inderdaad verdwijnen en veel banen gaan inhoudelijk veranderen maar er komen ook nieuwe banen bij. Dat gebeurde ook in de jaren negentig van de vorige eeuw; de introductie van steeds betere computer systemen leidde tot nieuwe banen zoals netwerk beheerders en software programmeurs en het internettijdperk vereiste nieuwe vaardigheden zoals het maken van visueel ontwerp voor een website. En bij de introductie van de smartphone (iPhone van Apple in 2007) werden apps heel populair en ook daarvoor heb je specialisten nodig.

En dan komt er binnenkort een nieuw snel netwerk aan voor mobiele data (5G) waardoor zelfrijdende auto’s straks toch echt de weg op kunnen en een medisch specialist een operatie ‘op afstand’ kan uitvoeren zodat de patiënt niet naar een ander ziekenhuis hoeft te worden overgebracht. Kortom, telkens weer leidde nieuwe technologieën tot andere en vooral nieuwe banen.

Consequenties
Deze nieuwe banen stellen andere eisen aan medewerkers dus hier ligt een grote uitdaging voor het onderwijs; waar we bijvoorbeeld administratieve opleidingen gaan vervangen door opleidingen in programmeren omdat administratieve handelingen steeds meer automatisch kunnen worden verricht. Medisch specialisten moeten zich ook gaan bekwamen in het gebruik van technische hulpmiddelen waarmee ze een ingreep op afstand kunnen uitvoeren; de verwachting is dat in de medische wereld de toepassing van kunstmatige intelligentie snel zal toenemen.
Tegenwoordig kun je al heel gemakkelijk via een slim armbandje je bloeddruk en hartslag meten, die dan dagelijks automatisch worden doorgegeven aan je huisarts; en wanneer het misgaat, een 112 alarmsignaal doorgeeft zodat een ambulance direct vertrekt. Oh ja, en de ambulance weet exact waar je je bevindt want dat wordt meegegeven met het noodsignaal.

Onderwijs
Omdat al die technologische vernieuwingen steeds sneller op elkaar volgen moeten bedrijven en de overheid ervoor zorgen dat medewerkers constant kunnen worden om- en bijgeschoold. Daar zal tijd voor moeten worden vrijgemaakt en dus onderdeel worden van je dagelijkse werkzaamheden.
Denk bij omscholing bijvoorbeeld aan kennis over algoritmen, de taal waarmee je een systeem een taak kan laten uitvoeren; een lijst met instructies die je omzet in een computerprogramma zodat een computer, stap voor stap, intelligent gedrag kan nabootsen.

Een eenvoudig voorbeeld: denk aan het programma van een wasmachine, die stap voor stap instructies afwerkt zodat jouw was schoon uit de machine komt. Dankzij het eenvoudige opeenvolgende stappenplan dat de wasmachine ‘herkent’, gaat dat als vanzelf. De kleine computer in de wasmachine laat dat proces snel en in de juiste volgorde verlopen.

Dat wordt natuurlijk een heel ander verhaal wanneer je Google als zoekmachine gaat analyseren; deze gigantische zoekmachine, die miljarden instructies per dag (!!!) verwerkt, doet dat zodanig, dat jouw zoekopdracht leidt tot een antwoord dat bij jouw profiel past. In het bankwezen kan je denken aan het opsporen van verdacht betalingsverkeer of bij een routeplanner aan de route die wordt aangeboden; wil je met de fiets, het openbaar vervoer of met de auto.

Kunstmatige intelligentie doet zelf ook aan onderwijs: Machine Learning. Een bekend voorbeeld is Deep Blue van IBM; een supercomputer die steeds beter leerde schaken en uiteindelijk, na een mislukte poging, in 1997 de toenmalige wereldkampioen schaken (Garri Kasparov) versloeg.

Dat slim maken van machines vereist programmeer kennis, dus met de hand gecodeerde regels kunnen vastleggen. Tegenwoordig komt het veel meer aan op het kunnen omzetten van data naar een model dat voorspellingen kan doen. Bijvoorbeeld dat een zelfrijdende auto geen noodstop moet maken wanneer een achterligger heel dicht op je zit of het rijgedrag aanpast wanneer het heel hard regent.

Over slimmer worden gesproken; via https://app.ai-cursus.nl/home kun je een beginnerscursus volgen en na afronding ontvang je nog een officieel certificaat ook.

Kunstmatige Intelligentie; Privacy en De rol van de Overheid
Er wordt in de media regelmatig aandacht besteed aan privacy wetgeving en je ziet allerlei voorbeelden op TV van organisaties die misbruik zouden maken van jouw gegevens.

Facebook kwam vorig jaar uitgebreid in het nieuws en ook Google zou misbruik maken van informatie waarover zij beschikken. De Europese Commissie heeft al meerdere keren een mega boete uitgedeeld en blijft deze ‘tech’ reuzen nauwlettend in de gaten houden.

In China is de overheid vooral controlerend bezig en wordt geëxperimenteerd met een sociaal controle systeem dat burgers via een puntensysteem beoordeeld op sociaal en maatschappelijk gewenst gedrag. Zij weten met wie je een afspraak maakt, ze kijken naar je gedrag in het verkeer en op het internet. Op basis van deze informatie krijg je punten en die kunnen mede bepalen of je in aanmerking komt voor een lening bij een bank of je geschiktheid voor een baan.

Gelukkig is dat in Nederland niet het geval maar ook hier zie je voorbeelden van persoonlijke informatie die bekend is bij de Nederlandse Overheid. Denk aan jouw belastingaangifte, waarvan een groot deel al is ingevuld wanneer deze op de deurmat ploft. Ook de WOZ waarde van je woning is bekend en bij alle gemeenten in Nederland wordt de hoogte van huur- zorg- en kinderopvang toeslagen door kunstmatige intelligentie vastgesteld.

Snelheidsovertredingen worden vastgelegd door een camera, deze worden automatisch verstuurd naar een centraal computersysteem en zonder dat er een ambtenaar aan te pas komt, valt de bekeuring snel en efficiënt in jouw brievenbus. Kortom, er is al heel veel (persoonlijke) informatie van alle Nederlanders bij allerlei instanties bekend. Welke bescherming hebben we eigenlijk nog?

Sinds 1 mei 2018 bestaat bijvoorbeeld de Algemene Verordening Gegevensbescherming; deze Europese wet (G.D.P.R. – General Data Protection Regulation) is in het leven geroepen om misbruik van persoonlijke gegevens te voorkomen. Verder is in onze grondwet (enigszins ruim) beschreven hoe we in Nederland met onze privacy dienen om te gaan en kennen we het Europees Hof voor de Rechten van de mens.

Dus hoe nu verder met Kunstmatige intelligentie
Systemen zijn niet altijd objectief, de juiste interpretatie van informatie vereist nog steeds menselijk handelen en dat zal nog heel lang zo blijven. We moeten er met z’n allen vooral voor zorgen dat kunstmatige intelligentie voor de juiste doeleinden wordt ingezet en dat persoonlijke gegevens beschermd zijn.

Kunstmatige intelligentie zal de kwaliteit van ons leven verder verbeteren; denk aan de zorg sector, de dienstverlening van de overheid, het terugdringen van het autogebruik en de inzet van robots voor allerlei basis functies zodat we weer meer aandacht kunnen besteden aan menselijke functies in ouderenzorg, gastvrijheid sector en echte dienstverlening.

Kunstmatige Intelligentie (lees: een robot) zal nooit een vervanger worden voor typisch menselijke eigenschappen als Passie, Creativiteit, Empathisch vermogen, Ondernemingskracht of het creëren van een nieuwe generatie.

De reizende zelfstandige werker – digital nomads
Dankzij al deze technologische innovaties zoals internet, krachtige en goedkope computers, open source software en snelle mobiele verbindingen is het ook erg makkelijk geworden om met mensen samen te werken vanuit verschillende locaties en landen. Dat biedt werknemers de mogelijkheid om tijdelijk in het buitenland te gaan werken en zich voor een bepaalde tijd te verbinden aan een opdrachtgever of een specifieke opdracht.

Want of je nou programmeert in een kantooromgeving of vanuit je strandstoel, zolang je maar kwaliteit levert en zorgt dat je opdrachtgever tevreden is over je geleverde werk. Inspiratie voor een mooi ontwerp voor een nieuwe website doe je waarschijnlijk makkelijker op in een relaxte omgeving dan in een kantoor met veel rondhollende mensen en afleiding zoals onnodige vergaderingen. Dat verklaart ook de enorme groei van (jonge) ZZP’ers en freelancers die vaak van opdracht naar opdracht doorschuiven en zich vrijblijvend binden aan netwerken van professionals die samenwerken aan projecten.

French Paulitz/Jos de Jong

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

NLMagazine/Zandvoort, Economie & Duurzaamheid, ondernemen - Vorig jaar werd de Vrijwilligersprijs overhandigd aan Diny Maerten-Fransen Foto: Chris Schotanus - Op 28 november wordt voor de vijfde keer de Niek Meijer Vrijwilligersprijs uitgereikt. Kent u iemand die deze prijs verdient? U kunt nog tot 18 november een vrijwilliger of een vrijwilligersorganisatie voordragen.

Lees meer...

Door Maartje Krabbe - NLMagazine, Pubers, kleding, garderobe, consuminderen, duurzaamheid – Elke keer als TikTok weer een nieuwe trend lanceert, begint het gezeur om nieuwe kleren. Dan zit ik met de handen in het haar. Kunnen ouders nog wel opboksen tegen de koopzucht die kinderen voor de kiezen krijgen?

Lees meer...

NLMagazine, Economie & Duurzaamheid - Winkelketen Paprika is failliet. Met uitzondering van winkels in Dordrecht, Zoetermeer en Nijmegen, blijven vrijwel alle winkels gewoon open, aldus informatie van de Nederlandse curator Bart Louwerier die het faillissement van de Nederlandse winkels afhandelt. Of het aanbod aan kleding hetzelfde blijft, is nog onduidelijk.

Lees meer...

Door Frits Baltesen - NLMagazine, Maatschappij & Politiek - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stapt uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Het VNG-bestuur is boos dat het kabinet-Schoof de bezuinigingen in het ‘Ravijnjaar 2026’ in stand houdt. Doorslag om te stoppen is het recente kabinetsbesluit om 300 miljoen euro te bezuinigen op preventie.

Lees meer...

NLMagazine/Groningen, Politiek, burgemeester - De commissaris van de Koning René Paas heeft na overleg met de fractievoorzitters van de gemeente Groningen mevrouw Mirjam van 't Veld benoemd als waarnemend burgemeester van de gemeente Groningen. De benoeming gaat met ingang van 28 oktober 2024 in, en geldt tot het moment waarop een burgemeester is benoemd door de Kroon.

Lees meer...

Tijd om wakker te worden!" - NLMagazine/Lelystad, Politiek & Maatschappij, pensioen, VIDEO - Paul Buitink spreekt met Ab Flipse over de Nederlandse politiek & economie, de EU en het steeds verder verzwakkende Duitsland.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, dialogen en speciale thema’s, mensen bij elkaar brfengen.

Lees meer...

Door redactie Oost-online Amsterdam - NLMagazine/Amsterdam, Kunst & Cultuur, auteurs, teksten, expositie - Levensgrote portretten met ernaast een eigen tekst tonen een beeld van tien getalenteerde Kantlijnschrijvers en hoe zij hun schrijftalent inzetten om openhartig te zeggen wat zij bedoelen.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine, Naslagwerken, literatuur, Formule 1, autosport - Met een inleiding door drievoudig wereldkampioen Sir Jackie Stewart bevat dit boek een verbluffende verzameling foto’s en indrukwekkende teksten vanaf het begin van deze spannende en gevaarlijke sport vanaf 1950 tot op de dag van vandaag.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

vlnr; Els Jonker, Noortje Bakhuis en Janny de Groot. (Foto: aangeleverd) - NLMagazine/Oudkarspel, sport - Kolfvereniging DIO bestaat 8 oktober 60 jaar. Dat jubileum moet uiteraard gevierd worden en dat doet men dan ook op woensdag 2 oktober in De Heerlijkheid in Oudkarspel.

Lees meer...

FC Mooiste Contact faciliteert sociaal contact onder ouderen met Walking Football - NLMagazine/Amsterdam, Sport, voetbal, VIDEO - Op 25 september trapt FC Mooiste Contact de eerste Walking Football training af bij VV Schoten Haarlem. Walking Football is populair onder ouderen die hiermee veel nieuwe sociale contacten opdoen.

Lees meer...

NLMagazine/Groningen, Sport - Inwoners van de gemeente Groningen kunnen zich weer inschrijven voor één of meerdere cursussen van de Sport- en Cultuurhopper in de periode herfst/winter 2024.

Lees meer...

Door Randy Townsend - NLMagazine, Mentale gezondheid - In mijn laatste toespraak als voorzitter van de Society for Scholarly Publishing (SSP) heb ik benadrukt hoe belangrijk het is om de echte problemen binnen onze gemeenschap te erkennen. We kunnen niet langer de uitdagingen negeren zoals burn-out, discriminatie en mentale gezondheidsproblemen die ons werk beïnvloeden.

Lees meer...

Foto: U.S. Air Force photo by Airman Jared Lovett CC0 - 'De uitkomsten zijn dermate schokkend dat ik ze nog niet durf te publiceren' - Door Robin de Boer - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - "Deze inzichten maken me emotioneel. Enerzijds omdat ze baanbrekend lijken te zijn, maar tegelijk ook diep triest.”

Lees meer...

Wethouder Foppen (Urk) overhandigt magazines aan groep 5 van de Petrus Dathenusschool - Flevolandse aandacht voor lokaal en gezond eten in kidsmagazine - NLMagazine/Flevoland, Lifestyle & Gezondheid, weten wat je eten, gezond eten, lokaal eten kopen - Diverse Flevolandse wethouders en een burgermeester hebben aan de basisscholen in heel Flevoland de eerste exemplaren uitgreikt van het kidsmagazine ‘Beleef wat je eet’..

Lees meer...