Het MBO in Nederland
Typography

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Het MBO is de grootste opleidingsvorm die na het voortgezet onderwijs over het algemeen wordt gekozen. Ruim 500.000 studenten kozen in 2020 voor dit type onderwijs. Het MBO biedt een wijd scala van zeer praktisch tot theoretische opleidingen aan. Tot aan de jaren negentig waren er nog verschillende scholen zoals de Middelbare Technische School (MTS), de Middelbaar Economisch Administratief Onderwijs (MEAO) en andere. Mede door de vele fusies in die jaren werd in 1996 de ‘Wet educatie en beroepsonderwijs’ ingevoerd, waardoor het MBO op schop ging.

Het resultaat van deze wet was dat er drie type aanbieders van het Middelbaar Beroepsonderwijs ontstonden, waarbij het onderwijs werd onderverdeeld in vier niveaus.

De aanbieders
De Regionale opleidingencentra (Roc's), agrarische opleidingscentra (Aoc’s) en vakscholen verzorgen de opleidingen in het MBO.

·         Roc’s
Roc's hebben een breed opleidingsaanbod voor verschillende beroepssectoren. Sommige Roc’s bieden wel 50 richtingen aan; Roc’s zijn qua opleidingen dus  zeer divers.

·         Aoc’s
Aoc's, de naam zegt het al, agrarisch, leiden op voor beroepen in de landbouw en groene sector, tot bijvoorbeeld hovenier.

·         Vakscholen
Vakscholen verzorgen opleidingen voor een bijzonder beroepenveld, bijvoorbeeld in het havenbedrijf. Deze scholen hebben veel raakvlakken met de oude bedrijfsschool en MTS.

Er zijn ook particuliere instellingen die mbo-opleidingen aanbieden. Deze instellingen krijgen geen geld van de overheid. De kosten voor studenten kunnen daardoor hoger zijn. In het volgende artikel gaan we daar dieper op in.

De niveaus
Naast het vakgebied is ook het niveau waarop het diploma wordt behaald, belangrijk. Hieronder een overzicht.

  • De Entreeopleiding (niveau 1)
    De entreeopleiding is bedoeld voor jongeren zonder een diploma van een vooropleiding. Deze entreeopleiding bereidt jongeren voor op de arbeidsmarkt of op doorstroming naar een mbo-2-opleiding. De opleiding duurt 1 jaar.
  • De basisberoepsopleiding (niveau 2)
    De basisberoepsopleiding duurt 1 tot 2 jaar. Het bereidt studenten voor om uitvoerende werkzaamheden te doen. Bijvoorbeeld kapper of autotechnicus.
    Vooropleiding: De gemengde, theoretische, kaderberoepsgerichte of basisberoepsgerichte leerwegen aan het vmbo, of de entreeopleiding (BOL of BBL).
  • De vakopleiding (niveau 3)
    De vakopleiding duurt 2 tot 3 jaar. Studenten leren hier om zelfstandig werkzaamheden uit te voeren. Het gaat om beroepen als verzorgende en eerste monteur.
    Vooropleiding: De gemengde, theoretische en kadergerichte leerwegen aan het VMBO, HAVO of MBO-niveau 2 (BOL of BBL).
  • De middenkaderopleiding (niveau 4)
    De middenkaderopleiding duurt 3 jaar. Voor sommige opleidingen geldt een maximum van 4 jaar. Studenten leren hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Het gaat om beroepen als filiaalbeheerder en activiteitenbegeleider. Studenten die deze opleiding afronden, kunnen verder studeren op het HBO.
    Vooropleiding: De gemengde, theoretische en kadergerichte leerwegen aan het VMBO, HAVO of MBO-niveau 2 of MBO-niveau 3 (BOL of BBL).
  • De specialistenopleiding
    De specialistenopleiding is bedoeld voor studenten die al een diploma vakopleiding (niveau 3) voor eenzelfde beroep of beroepscategorie hebben. De specialistenopleiding duurt dan nog 1 jaar.

BBL versus BOL
Daarnaast zijn er ook twee manieren waarop de opleiding kan worden gevolgd.
De BBL- en BOL variant. BBL staat voor een Beroeps Begeleidende Leerweg en BOL voor Beroeps Opleidende Leerweg. Het belangrijkste verschil zit in het feit dat de student in een BBL-traject een arbeidsovereenkomst heeft met een werkgever en daarnaast vaak een dag in de week les volgt. Een student in een BOL-traject heeft de juridische status van student/ scholier en loopt tijdens zijn opleiding één of meer stages bij een bedrijf of organisatie. Hierdoor heeft een BOL-student recht heeft op studiefinanciering en een BBL-student heeft dat niet. Overigens geldt dit pas als je ouder dan 18 jaar bent.

Tot zover een eerste algemene inkijk hoe het MBO in Nederland is georganiseerd. In het op dit artikel volgende onderdeel behandelen we het verschil tussen algemeen en particulier onderwijs in het MBO.

Foto door NEOSiAM 2021 via Pexels

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

Door Wouter Wilmer (economisch Nieuws, beleggen in goud) - NLMagazine Economie & Duurzaamheid, Public finance, Goud en beleggen - Amerika heeft een grote rol gespeeld in het blokkeren van een geldstelsel gebaseerd op goud nadat het Bretton Woodsstelsel was gevallen.

Lees meer...

Leidse Kak helpt chronisch zieken af van resistente darmbacteriën - NLMagazine/Leiden, Geneeskunde, darmen - Het inbrengen van poep van gezonde donoren in de darmen van chronisch zieke patiënten heeft, ook op langere termijn, een gunstige werking op hun weerbaarheid.

Lees meer...

NLMagazine/Almere, Economie & Duurzaamheid - Jarenlang werkte ze als werknemer voor diverse opdrachtgevers, maar echt gelukkig werd ze er niet echt van. Debby komt van oorsprong uit een familie vol ondernemers.

Lees meer...

Een familie-excursie (8+)  - NLMagazine/Den Haag, Politiek, geschiedenis - Het Binnenhof in Den Haag is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht. Veel belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis speelden zich er af.

Lees meer...

Kiezers zijn het zat. - NLMagazine/Den Haag, Politiek, nieuwe regering, weerzin tegen Timmermans, VIDEO - De nieuwe peiling van Maurice de Hond is glashelder: de kiezers zijn het zat. Inmiddels is bijna 40% van de bevolking een potentiële PVV-kiezer met uitgesproken eisen ten aanzien van migratie.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, Maatschappij - Gemeente Utrecht en Utrecht in Dialoog organiseren samen een reeks dialogen rondom straatintimidatie. Hoe willen we wél met elkaar omgaan? En wat is daarvoor nodig? Door het delen van verhalen en dromen brengen we deze werkelijkheid dichterbij!

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur - Op 26, 28 & 30 juni staat de opera Il ritorno d’Ulisse in patria van Monteverdi/Kats-Chernin, uitgevoerd door de Dutch National Opera Academy en het Residentie Orkest, in het Haagse theater Amare.

Lees meer...

Emplear ontwikkelt nieuwe Werken-bij website voor Bakker Bart - NLMagazine, MKB, wesbsites, franchise - Bakker Bart heeft zijn geheel nieuwe wervingssite Werken-bij Bakker Bart gelanceerd.

Lees meer...

Ontdek het tragische lot van de familie Zion in een boeiende presentatie! - NLMagazine/Den Haag, Geschiedenis, tentoonstellingen, lezingen - Evenementen, Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in augustus 1942, ontvingen de leden van de familie Zion in de Cornelis Speelmanstraat 60 de oproep om zich te melden voor kamp Westerbork.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Enschede, sport en werk, vitaliteit personeel, goed bezig zijn - Samen sporten versterkt niet alleen de band tussen collega's, maar draagt ook bij aan het welzijn en de vitaliteit van personeel.

Lees meer...

Door Ellen Kemler, senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Lees meer...

NLMagazine/Dordrecht, Sport, fietsen, Tour de femmes - Dordrecht is op dinsdag 13 augustus het vertrekpunt voor de tweede etappe van de Tour de France Femmes. De start vindt plaats vanaf het Energieplein. Eerst rijden de wielrensters door het historische centrum van Dordrecht en zetten dan koers naar de finishplaats in Rotterdam.

Lees meer...

Door Ellen Kemler, senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie. - NLMagazine, Sport, Lifestyle & Gezondheid - In 2022 werden er in Nederland 104.000 sporters voor een blessure behandeld op de spoedeisende hulp.

Lees meer...

Carrièrevrouwen, fraaie uitstraling en tijd voor sport - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Vrouwen stellen over het algemeen hoge eisen aan hun uiterlijk en doen er middels intensieve sportactiviteiten en –trainingen alles aan om een ideaal figuur na te streven.

Lees meer...

NLMagazine, Literatuur, Lifestyle & Gezondheid - In Nederland staan brood en andere tarweproducten vaak centraal in de maaltijden en tussendoortjes. Dit maakt ons dieet niet alleen erg eenzijdig, ook is dit gebrek aan variatie niet bevorderlijk voor onze gezondheid.

Lees meer...