Column Jos de Jong
Typography

NLMagazine Maatschappij – Cybercriminelen proberen van alles om u foute berichten te laten openen, voegen op slinkse wijze een virus toe aan een mail waardoor zij in uw bestanden kunnen komen om vervolgens ook anderen uit uw adresboek vol te proppen met gevaarlijke onzin. Pas op voor deze criminele flauwekul; kijk goed wat je opent als je een afzender niet herkent. Sommige cybercrimi’s gaan heel ver en het gebeurt regelmatig dat je bijna niet ziet of je nu van een betrouwbare of onbetrouwbare afzender een bericht ontvangt omdat het jouw bekende briefhoofd voor 99,9% bijzonder goed is nagemaakt. Let dus goed op wat je doet.

Krijg je die ook wel eens? Allerlei prachtige berichten waarin je koeien met gouden horens worden beloofd? Ooit ook als eens een erfenis gehad van een rijke oom uit Afrika aan wie je gelieerd zou zijn en waarvoor je als enige erfgenaam staat geregistreerd? En heb je ook al eens de hoogste jackpot gewonnen, maar moet je voor het incasseren eerst een fors bedrag naar het buitenland overmaken omdat een of andere notaris de gegevens moet verwerken? Dat laatste gebeurt natuurlijk ook niet altijd, maar vraagt men je om je bankrekening zodat men dat enorme bedrag aan je kan overmaken. Trap er niet in, laat je niet verleiden hoe aantrekkelijk soms ook en geef je persoonlijke gegevens niet zo maar even vrij aan iemand die je niet kent. Voor je het weet, wordt dan je bankrekening even grondig geleegd en/of word je in de toekomst overladen met nóg meer van dit soort overbodige, tijdrovende en soms ook bijzonder uitgebreide troep.    

 


Herkennen van je cyberberichten
Ondanks het feit dat cyberberichten niet altijd zijn te onderscheiden van goedbedoelde berichten, is het bij twijfel toch raadzaam om te letten op een aantal punten.

1. Taalfouten en gek samengestelde zinnen
Een e-mail met slecht of slordig taalgebruik is vaak verdacht. Werkelijk bestaande bedrijven sturen over het algemeen informatie in correct Nederlands. Cybercrimi’s zijn zo dom om online vertaalmachines te gebruiken die woord voor woord vertalen en taalkundig gezien klopt daar vaak maar weinig van. Nederlands is voor buitenlanders en cybercrimi’s best een moeilijke taal. Sterke en zwakke werkwoorden worden verkeerd gebruikt, d’s en dt’s kent men niet goed om van voltooide deelwoorden maar niet te spreken.  Helaas worden ook internetcriminelen hier steeds handiger in. Deze phishingmailbijvoorbeeld is wel goed geformuleerd en lijkt op een betrouwbaar bericht.

2. Afzender
Cybercriminelen proberen natuurlijk niet verdacht te lijken. Ze maken mailadressen aan die van officiële mails nauwelijks te onderscheiden zijn. Soms ontbreekt er maar één letter zoals de laatste tijd veelvuldig voorkomt bij bv @abnambro.nl. Je ziet niet direct die extra b..

Onbekende afzenders, vaak in een andere taal dan het Nederlands, zijn al vaak verdacht. Zo gebruiken banken en betrouwbare bedrijven geen mailboxen als @Hotmail.com, Outlook.com of Gmail.com. Ziet u dat op de een of andere manier toch in een mail, dan is het hoogstwaarschijnlijk een kwaadwillend bericht. 

3. Iemand uit je adressenbestand
Soms gebeurt het ook dat je een mail ontvangt van iemand uit de eigen adressenbestand en dat een virus bevat. Zodra dit het geval is, stuurt een of ander dubieus programma een automatische en meestal Engelstalige mail naar alle contacten uit dat adressenboek, dus inclusief die van jou. Al snel denk je dat het wel goed zit, maar laat je niet verleiden. Verwijder zo’n bericht zonder het te openen en informeer je contactpersoon uit je adressenboek.

4. Links en verwijzingen
Cybercrimi’s gebruiken ook vaak links in een mail die, zonder dat je het weet bij een kwaadwillende site terecht komt. Als een bericht er goed uitziet, ben je al snel geneigd zo’n link te openen en dan ben je direct de sigaar. Eerst dus even controleren en zet in dat geval, uiteraard zonder aan te klikken, de cursor op de link en kijk dan links op je scherm. Daar verschijnt in het klein de website waar de link naar verwijst.

5. Persoonlijke gegevens
Er is geen enkel betrouwbaar bedrijf dat ongelimiteerd om je antecedenten en zeker niet om je , waaronder wachtwoord, vraagt. Gebeurt dat wèl, dan is het oppassen geblazen! Krijg je bv van een bak fraie berichten over je nieuwe betaalpas en vraagt men je om ‘even in te loggen’, trap daar dan niet in. Geen enkele bank doet zoiets per mail maar maakt nog steeds gebruik van ‘Meneertje Post.

6. De aanhef
Soms staat er in een zogenaamde ‘belangrijke’ mail niet eens voor wie de mail bestemd is. Een bank of gerenommeerd bedrijf zal nooit een mail schrijven beginnend met ‘Geachte heer/mevrouw/beste klant’ etc. Als je nu toevallig ‘Piet’ heet en je zit al ergens in een bestand, is het mogelijk dat je een phishingmail krijgt met als aanhef ‘Beste Piet’. Al gauw denk je dat die voor jou is bestemd, maar ook hier geldt: laat je niet verleiden!!!

7. Rare bijlagen
Ontvang je een bestand van een volslagen onbekende, dan kan het wel eens zo zijn dat er malware is geïnstalleerd die bij het openen van de mail de door cybercrimi’s gewenste schade veroorzaakt. Bij windows zijn dit vaak .exe bestanden of .dmg bij een Mac. Ook hier geldt, niet openen die benden. Laat je niet verleiden.

Twijfel?
Als je toch twijfelt aan de echtheid van een bericht van een in jouw ogen betrouwbaar bedrijf, pak dan je GSM en bel het bedrijf met de vraag of men jou inderdaad een bericht heeft gestuurd. Het ois altijd beter hier even een kort belletje aan te wijden, dan je in de ellende te storten door toch ‘effe snel te kijken’. Te laat is te laat en dat kan niet meer worden teruggedraaid. Wees dus voorzichtig met wat je doet op je eigen pc!


Jos de Jong

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine/Goud, zilver, metalen – Het afgelopen jaar kenmerkte zich door grote fluctuaties in de metaalmarkten. Goud bereikte indrukwekkende hoogtepunten met een jaarlijkse stijging van 25% in dollars en 34% in euro's, de beste prestatie in meer dan tien jaar.

Lees meer...

Column door Fred van Assendelt - NLMagazine/Columns - Onlangs waren er schaatskampioenschappen in Heerenveen en mijn twee kleinzoons deden ook mee. Vijf- en drie jaar oud, maar ze verschenen pontificaal aan de start. Blijkbaar hadden ze de startprocedure al eerder gezien, want inclusief het stretchen van de spieren en het schrapen van de ijzers op het ijs, ze deden het volmaakt.

Lees meer...

Column Danny Fransen - NLMagazine/Columns - “Er is weer een nieuw bordeel geopend” stoten wij elkaar grappend in de keuken aan, als we door het raam naar buiten kijken.

Lees meer...

Door Faridah Azimullah - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Het fantastische optreden van de race engineer Vincent van der Valk liet het thema ‘Schitteren en versnellen’ tot leven komen, letterlijk en figuurlijk. Met een impressie van een racecircuit en welke handelingen in fracties van seconden het resultaat bepalen.

Lees meer...

NLMagazine, Economie, klimaat, migratie - Klimaatverandering en migratie zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Als het weer extreme vormen aanneemt, gaan of moeten mensen vaak verhuizen op zoek naar een betere toekomst. Maar weet je dat migratie ook kansen biedt voor onze economie?

Lees meer...

NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, investeren vs bezuinigen, VIDEO - We beginnen het gesprek met de Russische dreiging en de staat van de Europese defensie. Arno bekritiseert de rol van leiders zoals Mark Rutte en Ursula von der Leyen, die eerst verantwoordelijk waren voor de bezuinigingen op defensie, maar nu luid roepen dat we juist moeten investeren. Ze proberen volgens hem hun eigen mismanagement ongedaan te maken zonder er verantwoording over af te leggen.

Lees meer...

Danielle Bax in de gymzaal die wordt gebruikt voor pyschomotorische therapie. Foto: The Social Studio - NLMagazine/Bodegraven/Reeuwijk, zorg, maatschappelijke betrokkenheid - Kinder- en jeugdpraktijk Een Stap Voor, geleid door Danielle Goedhart-Bax, is een zorgorganisatie die focust op persoonlijke zorg en maatschappelijke betrokkenheid in plaats van winstmaximalisatie.

Lees meer...

NLMagazine/Maatschappij en politiek - Tijdens zijn presentatie spreekt hij van een ‘soft coup’ en laat hij zien hoe het parlement buitenspel is gezet, de jacht werd geopend op dissidenten, grip werd gekregen op media en wetenschap, en hoe psyops (psychologische operaties) werden uitgevoerd. De spin in het web is daarbij terreurbestrijder NCTV.

Lees meer...

Door Michelle van Toor, Goldschmeding Foundation - NLMagazine, Maatschappij, migratie - Spanje zet een belangrijke stap in migratiebeleid door jaarlijks 300.000 ongedocumenteerde migranten een verblijfsvergunning te bieden. Deze beleidshervorming is bedoeld om de arbeidsmarkt te versterken, vergrijzing tegen te gaan en mensenhandel en zwart werk te verminderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Door Niobe Moen - NLMagazine/Utrecht, financiële steun, bijstand, participatie - De gemeen te Utrecht start een inzamelactie om werkende inwoners in de bijstand een financieel steuntje in de rug te geven. De gemeente wil op deze manier € € 100.000 ophalen voor 100 inwoners én vraagt hiermee tevens aandacht voor het bufferbudget als onderdeel van de Participatiewet.

Lees meer...

© Marco Spelt | NLMagazine/Den Bosch, Muziek, dans & paarden tijdens de Western Experience; Top-country & western artiesten op Europa’s gezelligste country festival.

Lees meer...

Gemeentenu.nl - NLMagazine/Gemeenten Provincie Utrecht, Wind molens en energie - Het aanwijzen van plekken voor windturbines door de provincie Utrecht is slecht gevallen bij de gemeenten Stichtse Vecht, Oudewater en Montfoort. ‘Stichtse Vecht verzet zich tegen de komst van windturbines op haar grondgebied en zal gebruikmaken van alle mogelijkheden daartoe.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

Dit is een origineel bericht van RUFF Golf - NLMagazine/Utrecht, Sport - Het in het buitenland immens populaire RUFF, dat strijdt voor een inclusievere golfwereld, heeft vandaag de grootste en nieuwste vestiging geopend in The Wall in Utrecht.

Lees meer...

Traditioneel wordt aan de Spanjaardslaan de Nieuwjaarswedstrijd tussen de ex-internationals en Koninklijke HFC georganiseerd, tegenwoordig op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar. In verband met de verbouwing van ons complex kan deze wedstrijd helaas niet plaatsvinden op ons complex. Er is voor gekozen om de wedstrijd niet te verplaatsen naar een andere locatie en om de editie in 2025 dus helaas te schrappen.

Lees meer...

NLMagazine, Sport, goede doelen - Als je denkt dat je als stichting in 12 jaar alles wel hebt gezien, komt er toch weer iemand langs die laat zien dat het nog extremer kan. Jeroen ten Brummelhuis van de JTB Foundation gaat namelijk een van de zwaarste marathons ter wereld lopen: de Antarctic Ice Marathon op Union Glacier, Antarctica. En dat allemaal voor stichting Kinderen van de Voedselbank.

Lees meer...

Foto: Wouter Aukema (Videostill YouTube/Frank de Rooij) - Door Robin de Boer - NLMagazine/Maatschappij, Lifestyle & Gezondheid, VIDEO - Documentairemaker Frank de Rooij stuitte kortgeleden op een sluimerende, stille crisis. De afgelopen vijf jaar is er een oversterfte in Nederland van gemiddeld 10 procent. Het gaat hier om zo’n 16.000 meer overlijdens per jaar dan verwacht.

Lees meer...

NLMagazine, Economie, maatschappij, lifestyle & Gezondheid - De drinkwatervoorziening in ons land staat onder druk en er moet tempo worden gemaakt met de uitbreiding van het aanbod. Het is daarom een goede zaak dat drinkwaterbedrijven, provincies en het ministerie van IenW afspraken hebben gemaakt om het drinkwatertekort aan te pakken door onder andere de vergunningsprocedures voor nieuwe bronnen te versnellen.

Lees meer...

Door Roos van Putten - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Discussies over de thermostaat hebben we overal: thuis, op werk, op school en zelfs in de auto. Vrouwen willen hem namelijk vaak hoger zetten dan mannen. En dat is niet gek, want vrouwen hebben het over het algemeen ook sneller koud. Dit ontstaat door de verschillen tussen een mannen- en een vrouwenlichaam.

Lees meer...