Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Maatschappij/Economie- Zo op het eerste gezicht lijkt het alsof de grootverdieners waar we het over hebben (Microsoft, Facebook, Alphabet/Google, Amazon en Apple) nogal wat overeenkomsten hebben;ze zijn alle vijf, met uitzondering van Microsoft, pas redelijk kort geleden ontstaan maar behoren inmiddels tot de hoogst gewaardeerde beursgenoteerde ondernemingen ter wereld. Enkele van hun eigenaren (Bill Gates en Jeff Bezos) staan al enige jaren in de top 10 van de lijst met miljardairs.

Ze hebben ook als overeenkomst dat ze ieder miljarden mensen bedienen via hun platformen en de enorme hoeveelheden data die ze daarmee vergaren inzetten om hun marktaandelen verder te vergroten. Daarnaast hebben ze alle vijf een vergelijkbare achtergrond: ze zijn ontstaan aan de westkust van de Verenigde Staten (Sillicon Valley). De enige uitzondering daarop is Facebook, maar sinds 2004 heeft ook Facebook haar hoofdvestiging in deze regio.

Ondanks deze overeenkomsten zijn er wel verschillen in de wijze waarop ieder van de grootverdieners zijn geld verdient. Om dat te onderbouwen, een paar cijfers op een rijtje:

Naam bedrijf

Omzet in $ (2018)

Netto winst in $(2018)

Marge in %

Totaal

801,5 miljard

139,0 miljard

17.3%

Apple

265,6 miljard

  59,5 miljard

22.4%

Amazon

232,9 miljard

  10,1 miljard

4,3%

Alphabet/Google

136,8 miljard

  30,7 miljard

22,4%

Microsoft

110,4 miljard

  16,6 miljard

15,0%

Facebook

55,8 miljard

  22,1 miljard

39,6%


Bij elkaar opgeteld is de totale omzet van deze grootverdieners ongeveer net zo groot als het bruto nationaal product (BNP) van landen als Turkije en Nederland. Wereldwijd zouden ze met hun geconsolideerde omzetten op een 18e plaats terecht komen.


Waarmee verdien deze grootverdieners hun geld dan precies?

Teruggebracht tot de kern is het geld dat zij verdienen simpelweg het geld dat wij als consumenten bereid zijn te betalen voor de diensten en producten die zij aan ons leveren.


Dat betekent voor Apple, Amazon en Microsoft het volgende:

Apple:62,8% omzet komt uit de verkoop van iPhones, 16,7% komt voor rekening van de iPad en iMac en alle andere producten (Apple Watch, TV, Apple Pay etc.) leveren 20,5% op;

Amazon: Online verkoop en verkoop als reseller levert 71,2% op, Amazon Web Services (Datacenters) is goed voor 11% van de omzet en de rest komt uit advertenties, offline sales en de verkoop via hun Retail keten (supermarkten);

Microsoft: Opvallend is dat Microsoft de meest veelzijdige productrange heeft waarvan de Office 365 producten, Cloud Services (Azure) en Windows voor ongeveer 70% aan de omzet bijdragen. Ook is hun zoekmachine Bing bezig met een opmars en worden de hardware producten (Notebooks en PC’s, Hololens) in steeds grotere aantallen verkocht.

De twee overgebleven grootverdieners sturen voor hun diensten geen rekening, dat (lijkt) is toch gratis? Zowel Facebook als Alphabet/Google genereren miljarden omzet, alleen zij verdienen hun geld niet door een rekening te sturen aan de consument; zij verdienen hun geld met advertenties!! Hun platformen stellen adverteerders in staat om iedere consument heel gericht te bestoken met advertenties, waarvoor uiteraard geld moet worden betaald.

Dat ziet er in de praktijk ongeveer zo uit:

Alphabet/Google: De advertentie inkomsten (via Google, Youtube, Google Maps, Google Ads etc.) zijn goed voor ongeveer 85% van de jaarlijkse omzet (136,8 $miljard). Met andere producten en diensten zoals Google Play, Google Pixel Phone wordt ongeveer 14,5% van de3 omzet gerealiseerd. En dan is er nog wat ‘spielerei’ zoals investeringen in allerlei startups

Facebook:Ongeveer 98,5% komt uit de verkoop van advertenties. Wanneer je deze omzet deelt op het totale aantal gebruikers dat Facebook wereldwijd heeft, dan is iedere gebruiker goed voor ongeveer $35 (ter vergelijking: Netflix haalde in 2018 $30 per gebruiker).


NB:Het gebruik van Facebook is gratis. Het meest opmerkelijke is natuurlijk dat Facebook al haar geld verdient dankzij alle content die u en ik op Facebook (en Instagram) plaatsen. En ook voor Google geldt dat de miljarden zoekopdrachten die zij dagelijks (gratis) verwerkt, zeer waardevolle data over ons oplevert, waarmee zij vervolgens adverteerders kunnen binden die precies weten wie ze met hun boodschappen kunnen verleiden (Youtube maakt daar ook onderdeel van uit).

Kortom
Het lijkt erop dat de groei van deze grootverdieners onstuitbaar is, voornamelijk gevoed door onze behoefte aan informatie en het gemak dat zij ons bieden door het aanbieden van informatie die bij ons past. De grote vraag is: Hoelang gaat deze groei door?

In ons volgende artikel proberen we daar een antwoord op te geven.

Categorieën

(Column door Nena Vlas)

Lees meer...

Column Nena Vlas  - Mondkapjesmode, hoestschaamte en raamvisite. Nederlanders gaan creatief om met hun taal en willen graag origineel zijn. Geen wonder dat ons coronawoordenboek steeds dikker wordt.

Lees meer...

Technologie & Economie – Nieuwe technologieën hebben ons leven, zonder dat we dat direct in de gaten hebben, de afgelopen 10 jaar behoorlijk beïnvloedt.

Lees meer...

Economie & Maatschappij – In een periode van ongeveer een halve eeuw is China erin geslaagd te veranderen van een boerensamenleving in een economisch mirakel; met een bruto nationaal product van bijna 14 duizend miljard Dollar vertegenwoordigd China ongeveer 16% van de totale wereldeconomie en de verwachting is dat binnen nu en 10 jaar China de VS van de 1e plaats zal stoten.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Techniek – Clouddiensten zijn niets meer of minder dan aan elkaar geknoopte computers die, dankzij alle internetverbindingen, allerlei diensten bieden zoals de opslag van data (denk aan foto’s, documenten etc.) maar ook toegang geven tot toepassingen voor samenwerking.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Vele duizenden betogers kwamen zaterdag bijeen op het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen te uiten over het coronabeleid van de overheid.

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Na vele jaren pensioendiscussie lijkt het er nu echt van te komen en is de invulling van het pensioenakkoord concreet geworden. Afgaand op de eerste reacties bestaat er brede steun voor deze noodzakelijk geachte hervorming van het pensioenstelsel. Louter het FNV stempel ontbreekt (nog).

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Milieu – Plastic is niet meer weg te denken uit onze moderne samenlevingen. Zo’n beetje ieder product in de supermarkt is verpakt in plastic, in ieder afgeleverd pakketje zit plastic en we zien het terug in talloze andere toepassingen zoals onze notebooks, auto’s en consumentenelektronica. Het is goedkoop, makkelijk te verwerken en heeft ontegenzeggelijk onze levens vergemakkelijkt.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

SoMuziek: 2e concert voor de thuisblijvers

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het boek over ‘troostmeisjes’ dat geschreven moest worden verschijnt nu ook in de Engelse taal. In 2013 verscheen in Nederland het boek ‘Geknakte Bloem’.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle en Gezondheid - Gelukkig wordt er de laatste jaren eindelijk meer aandacht besteed aan het verbeteren en vergroten van de weerstand door het nuttigen van goede en gezonde voeding ten faveure van algehele gezondheid.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf