Column Nena Vlas
Typography

Word zeilen mijn nieuwe hobby of krijg ik last van zeeziekte? Het is tijd voor mijn eerste zeilervaring. Mijn maatje heeft een Bavaria 33 gehuurd met de ‘originele’ titel Aqua.

De zeilboot wacht op ons in de haven van Andijk. Enthousiast stap ik aan boord. Even kijken waarmee ik de komende dagen naar een Waddeneiland ga varen.

Ik klim het trapje af naar beneden. Au. Zodra ik de kajuit inloop, stoot ik mijn hoofd. De zeilboot is duidelijk niet gemaakt voor lange mensen. Zucht. Nou dat worden veel blauwe plekken de komende dagen. Gebukt en gebogen verken ik het smalle keukentje, de krappe badkamer en de knusse slaapkamers. Na het inruimen van de bootkastjes begin ik aan mijn eerste zeiltaken. De landvasten losmaken, stootwillen binnenhalen en varen maar. Mijn maatje heeft zeilervaring; dat zie je zo als hij de haven uit manoeuvreert.

De voormalige zeilinstructeur is op de zeilboot bloedfanatiek. Hij bepaalt de koers en meldt dat windkracht 7 ons plan in duigen gooit. Het gaat met deze zuidwestenwind niet lukken om naar Terschelling te varen. Een tochtje over het IJsselmeer dan maar? Dat het ultieme vrijheidsgevoel en leven op het ritme van de zee niet voor mij is weggelegd, wordt snel duidelijk. Ik hang niet spugend over de reling maar ik vind het zeilen allesbehalve enerverend. Rillend kijk ik over het water. Geen voorbijvarende bootjes. Niets. Mijn uitzicht bestaat uit een leeg IJsselmeer. En het is ook nog is koud op het water.

Terwijl mijn maatje blik op het IJsselmeer houdt, klim ik naar beneden voor een extra laag kleding. In een schommelende kajuit trek ik de zeiljas van mijn maatje aan. Deze vijfde kledinglaag moet mij beschermen tegen het Nederlandse zomerweer. Eenmaal boven mag ik de zeilen weer aantrekken. De zuidwestenwind waait stevig door en onze Aqua gaat wild tekeer. We werpen een blik op de einder en zien donkere wolken zich samenpakken. Het begint hard te regenen. Snel op de automatische piloot en schuilen onder het afdakje. De charme van een koud en nat zeiltochtje. Nee, helaas ik moet op zoek naar een andere hobby. Dag Aqua.

Column door Nena Vlas