04
Wed, Dec

Columnisten
Typography

NL Magazine Column Jos de Jong - De doorbraak van de kwantumcomputer is bij Google een feit; hun kwantumcomputer kan in 3 minuten een berekening uitvoeren waarover de grootste hedendaagse computersystemen 10.000 jaar zouden hebben gedaan. IBM vindt dat een beetje overdreven en meent dat zo’n berekening ook in 2,5 dag kan worden gemaakt.

Als deze opzienbarende claim van google inderdaad zo eclatant en miraculeus is als men zegt, dat is  dat wereldnieuws. Wat in ieder geval zeker is, is dat met de kwantumcomputer een nieuw tijdperk aanbreekt in het digitale domein. Miljoenen berekeningen kunnen immers tegelijkertijd worden uitgevoerd en kunnen van groot belang zijn voor onder andere de wetenschap waarbij bijvoorbeeld natuurkundige en scheikundige processen en probleemstellingen snel kunnen worden ontrafeld.  

Kwantumcomputers zijn hot
In de Washington Post meldde men dat Edward Snowdon, de bekende klokkenluider, op de hoogte is van het feit dat ook NSA een kwantumcomputer bouwt die in staat is om allerlei beveiligde systemen en codes te kraken. Ook de TU in Delft probeert ook zo’n computer te bouwen, maar ik neem aan dat die niet ontwikkeld en gebruikt zal worden voor het kraken van systemen, maar juist voor het op bijna onvoorstelbaar snelle wijze berekenen van allerlei moeilijke reeksen met richtlijnen die tezamen een bepaald doel nastreven.  

Conform Ronald Hanson, hoogleraar kwantumfysica aan de TU-Delft en wetenschappelijk directeur van QuTech, zal het nog wel een tijdje duren voordat zo’n kwantumcomputer daadwerkelijk volledig operationeel en functioneel is.
Techgigant Google echter, claimt dat onlangs een van zijn geavanceerde kwantumcomputers reeds de uitkomst van een zeer complexe berekening heeft gemaakt die onmogelijk gemaakt kan worden met de huidige computersystemen.
Lieven Vandersypen, hoogleraar kwantum nanowetenschappen van het onderzoeksinstituut QuTech TU Delft, meldt op zijn beurt deze ontwikkeling een mijlpaal is die de geschiedenis ingaat als een van de grootste doorbraken van het jaar. De kwantumcomputer kan in de toekomst wel eens zeer complexe problemen gaan oplossen en is misschien het vertrouwen waard. Let’s give it the benefit of the doubt!

Wat is een kwantumcomputer nu eigenlijk
Een kwantumcomputer is een computer die op een totaal andere manier rekent dan de bestaande computers. Met behulp van enorm gecompliceerde berekeningen waaraan kwantummechanica ten grondslag ligt, kan een kwantumcomputer dingen kan doen die de huidige computers absoluut niet aankunnen. Als gewone mens kun je absoluut niet meer zien wat er nu eigenlijk gebeurt, terwijl die bij bijvoorbeeld de nanotechnologie nog wèl enigszins kunnen worden waargenomen.

Een kwantumcomputer is een revolutionaire machine, een machine die op een heel andere manier werkt dan alles wat we nu kennen en die ongelooflijk grote mogelijkheden heeft. De echte doorbraak voor een kwantumcomputer ontstaat als deze een relevant probleem oplost dat op een andere wijze niet kan worden opgelost. Google pretendeert dus al zo ver te zijn!

Een gewone computer werkt met bits. Dit zijn allerlei schakeringen die bestaan uit de cijfers een of nul. Een kwantumcomputer werkt met qubits die tegelijkertijd zowel een één als een nul kunnen zijn. Dat lijkt of zich misschien niet opzienbarend, maar toch is dat groots nieuws. Leo Kouwenhoven,  natuurkundige, cum laude gepromoveerd aan de Technische Universiteit Delft, in 20077 ontvanger van de Spinozapremie, stelde ooit dat ‘de stap van de computer naar de kwantumcomputer net zo groot is als die van het telraam naar de computer’.
Het klinkt heel raar, maar bij een kwantumcomputer kan een kwantumbit of electrodeel op twee verschillende plaatsen tegelijkertijd aanwezig zijn en individueel worden aangestuurd. En dat is natuurlijk hartstikke interessant voor het maken van ingewikkelde berekeningen, geïntegreerde  kwantumschakeringen en gecompliceerde toepassingen. Je kunt immers in elk deeltje informatie opslaan waardoor de kwantumcomputer extra rekenkracht krijgt. De ontwikkelingen staan weliswaar nog in de kinderschoenen en het zal echt nog wel de nodige jaren duren voordat een kwantumcomputer echt dingen doet die de huidige computers absoluut niet kunnen doen.

Beveiligingssystemen
Al onze beveiligingssystemen zijn gebaseerd op bijzonder moeilijke berekeningen die wij als mens vrijwel niet kunnen begrijpen, laat staan uitvoeren, en die zelfs voor een (super)computer moeilijk en bijna onuitvoerbaar lijken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan al je pincodes, je pinpassen, je inlogcodes die allemaal, mede voor beveiliging, zijn samengesteld op basis van uitermate complexe berekeningen. Een kwantumcomputer kent géén problemen bij vrijwel onuitvoerbare berekeningen waardoor deze berekeningen aan de hand van een nieuw wiskundig algoritme met exponentiële rekenmogelijkheden, zeer efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Als er nú een volledig geoptimaliseerde en perfect functionerende kwantumcomputer zou bestaan, dan zijn al onze tot nog toe zo beveiligde systemen niet meer beveiligd.

Wat kan een kwantumcomputer
Een kwantumcomputer kan voor diverse zaken worden ingezet. Neem bijvoorbeeld als voorbeeld de geneeskunde waar m.b.v. deze computer op minutieuze wijze kan worden berekend wat er op moleculair niveau in het lichaam gebeurt en hoe bepaalde medicijnen functioneren in het menselijk lichaam, een lichaam dat voor elk mens verschillend is en waarbij een medicijn in veel gevallen niet voor elk individu dezelfde ‘standaard’ uitwerking heeft. Dat is momenteel nog heel erg moeilijk om uit te rekenen; dat kunnen we eigenlijk nog niet. Een kwantumcomputer kan dat hoogstwaarschijnlijk wel.
 
Een probleem dat we nu nog kennen is bijvoorbeeld het berekenen van eigenschappen van moleculen. En dat is nu juist heel belangrijk omdat er dan bijvoorbeeld nieuwere en beter op een individu aangepaste medicijnen ontwikkeld kunnen worden waarvoor echter wel nieuwe fabricagetechnieken nodig zijn.
Met de kwantumtheorie en de kwantumcomputer kunnen ook nieuwe materialen worden ontwikkeld voor bijvoorbeeld opslag en transport van energie waarvoor echter wel nog niet bestaande kwantumchips moeten worden geproduceerd waar men op dit moment alleen nog maar van kan dromen, ‘tenzij google deze inderdaad reeds ontwikkeld heeft’.   

Wie wil hem niet, die kwantumcomputer
Ieder instituut, waaronder ook de TU-Delft wil graag de eerste zijn met het uitbrengen van zo’n computer. Er is echter zó veel kennis voor nodig dat samenwerking met bedrijven als google, IBM, Microsoft en Intell en andere universiteiten van essentieel belang is. Iedereen zal tegen problemen aanlopen die alleen niet, maar in samenwerking wellicht wèl kunnen worden opgelost. De toekomst zal het leren.

Jos de Jong

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid - Toen CDA-minister Onno Ruding in 1988 onder grote mediabelangstelling met een betaalpas afrekende in een supermarkt voor een speculaaspop, was dat in Nederland de eerste elektronische betaling.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid – Waarom is netwerkmarketing zo populair? Waarom komt deze bedrijfsvorm zo veel voor? Wat zijn nu eigenlijk de voordelen en waarom maken zo veel bedrijven, instellingen en personen gebruik van dit fenomeen? Allemaal veel gestelde, maar ook hele logische vragen gezien de economische veranderingen van nu en de vooruitzichten voor de toekomst.

Lees meer...

NLMagazine Economie & duurzaamheid, VIDEO - Stichting DOEN, het fonds van de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij, bieden Nederlandse impactondernemers de kans om echt een verschil te maken via de ‘Fair Future Challenge’. Als je een duurzaam consumentenproduct hebt of een sociale dienst die de wereld een beetje beter en inclusiever maakt (B2C of B2B2C), dan kun je meedoen!

Lees meer...

Waarom dit webpanel? - NLMagazine, Economie, duurzaamheid, technologie, lifestyle & gezondheid - Het afgelopen jaar heeft ons opnieuw geconfronteerd met grote verschuivingen op het gebied van geld, gezondheid en technologie, die allemaal een directe invloed hebben op jouw keuzevrijheid.

Lees meer...

NLMagazine/Maatschappij en politiek - Tijdens zijn presentatie spreekt hij van een ‘soft coup’ en laat hij zien hoe het parlement buitenspel is gezet, de jacht werd geopend op dissidenten, grip werd gekregen op media en wetenschap, en hoe psyops (psychologische operaties) werden uitgevoerd. De spin in het web is daarbij terreurbestrijder NCTV.

Lees meer...

Door Michelle van Toor, Goldschmeding Foundation - NLMagazine, Maatschappij, migratie - Spanje zet een belangrijke stap in migratiebeleid door jaarlijks 300.000 ongedocumenteerde migranten een verblijfsvergunning te bieden. Deze beleidshervorming is bedoeld om de arbeidsmarkt te versterken, vergrijzing tegen te gaan en mensenhandel en zwart werk te verminderen.

Lees meer...

Door Frits Baltesen - NLMagazine, Maatschappij & Politiek - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stapt uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Het VNG-bestuur is boos dat het kabinet-Schoof de bezuinigingen in het ‘Ravijnjaar 2026’ in stand houdt. Doorslag om te stoppen is het recente kabinetsbesluit om 300 miljoen euro te bezuinigen op preventie.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine - Tweede Kamerlid Daniëlle Hirsch (PVDA/GroenLinks) bracht een werkbezoek aan Spaarne Werkt, gericht op circulair textiel. Ze werd vergezeld door deskundigen uit het onderwijs en de textielsector. Dit bezoek vond plaats in het kader van de geplande landelijke campagne ‘Weet jij wat je draagt’, die als doel heeft het bewustzijn over duurzaamheid in de mode-industrie te vergroten.

Lees meer...

NLMagazine-Veiligheid – Gezelligheid met de Kerst is natuurlijk hartstikke goed en met name ook een periode van overvloed. December staat echter ook bekend als een risicovolle maand voor woningbranden. Immers, tijdens de feestdagen neemt het gebruik van elektrische apparaten fors toe, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Deskundigen wijzen daarom op de gevaren op het gebied van elektrische veiligheid.

Lees meer...

Muzikale kunstinstallatie over politiek gevangenen in het Vrijheidsmuseum. - NLMagazine/Groesbeek, Kunst & Cultuur - Twee weken na de moord op Aleksej Navalny werd één van de cellen in de Koepel van Haarlem gevuld met een bijzondere muzikale kunstinstallatie.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine, Sport, goede doelen - Als je denkt dat je als stichting in 12 jaar alles wel hebt gezien, komt er toch weer iemand langs die laat zien dat het nog extremer kan. Jeroen ten Brummelhuis van de JTB Foundation gaat namelijk een van de zwaarste marathons ter wereld lopen: de Antarctic Ice Marathon op Union Glacier, Antarctica. En dat allemaal voor stichting Kinderen van de Voedselbank.

Lees meer...

Uitdaging voor wielergekken - NLMagazine/Zeeland, fietsen, sport, tegenwind – 't Is nog efkes wachten op de goeie wind. Moar as 't startsein 'We kriehen sturm' gegeven wordt, is de start van de 8e editie van het Eneco NK Tegenwindfietsen. Welke wielergèk zou dit evenement willen missen? Om sowieso te kunne starten en, as 't even kan, óók de finish te hale, mot je je echt krankzinnig goed voorbereiden.

Lees meer...

Hoe het misging op de redactie van NOS Sport - Auteur: Menno de Galan - NLMagazine, literatuur, machtspelletjes in sport - Wat Hilversum niet wilde vertellen. Als machtsspelletjes het winnen van sport. Pesterijen, seksisme en ongewenst gedrag.

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam, wachttijden huisartsenposten, Lifestyle & Gezondheid - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Noord-Holland gemiddeld 11,5 minuut wachten voordat de huisartsenpost de telefoon opneemt. Alleen in Noord-Brabant duurt het gemiddeld langer tot een huisartsenpost de telefoon opneemt. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch.

Lees meer...

Foto: Voor Waarheid versus het CBG (Videostill YouTube/Pinch of Soot) - Door Robin de Boer - NLMagazine, Maatschappij, Lifestyle & Gezondheid, beoordeling geneesmiddelen, VIDEO – Op 24 oktober vond de zitting plaats in de bodemzaak van stichting Voor Waarheid tegen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), waarin de stichting had verzocht om de handelsvergunningen van de coronaprikken van Pfizer en Moderna te schorsen.

Lees meer...

Robin de Boer - NLMagazine, Maatschappij, Lifestyle & Gezondheid, mainstream, eenzijdige berichtgeving - We schrijven 2008. Ik was als kersverse afgestudeerde eeuwige student van de lopende band van de universiteit gerold. Opeens was ik doctorandus of Master of Science zoals dat heet. Rutte was leider van de VVD en zou niet veel later premier worden. De Mexicaanse griep lag op de loer.

Lees meer...