Columnisten
Typography
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NL Magazine Column Jos de Jong - De doorbraak van de kwantumcomputer is bij Google een feit; hun kwantumcomputer kan in 3 minuten een berekening uitvoeren waarover de grootste hedendaagse computersystemen 10.000 jaar zouden hebben gedaan. IBM vindt dat een beetje overdreven en meent dat zo’n berekening ook in 2,5 dag kan worden gemaakt.

Als deze opzienbarende claim van google inderdaad zo eclatant en miraculeus is als men zegt, dat is  dat wereldnieuws. Wat in ieder geval zeker is, is dat met de kwantumcomputer een nieuw tijdperk aanbreekt in het digitale domein. Miljoenen berekeningen kunnen immers tegelijkertijd worden uitgevoerd en kunnen van groot belang zijn voor onder andere de wetenschap waarbij bijvoorbeeld natuurkundige en scheikundige processen en probleemstellingen snel kunnen worden ontrafeld.  

Kwantumcomputers zijn hot
In de Washington Post meldde men dat Edward Snowdon, de bekende klokkenluider, op de hoogte is van het feit dat ook NSA een kwantumcomputer bouwt die in staat is om allerlei beveiligde systemen en codes te kraken. Ook de TU in Delft probeert ook zo’n computer te bouwen, maar ik neem aan dat die niet ontwikkeld en gebruikt zal worden voor het kraken van systemen, maar juist voor het op bijna onvoorstelbaar snelle wijze berekenen van allerlei moeilijke reeksen met richtlijnen die tezamen een bepaald doel nastreven.  

Conform Ronald Hanson, hoogleraar kwantumfysica aan de TU-Delft en wetenschappelijk directeur van QuTech, zal het nog wel een tijdje duren voordat zo’n kwantumcomputer daadwerkelijk volledig operationeel en functioneel is.
Techgigant Google echter, claimt dat onlangs een van zijn geavanceerde kwantumcomputers reeds de uitkomst van een zeer complexe berekening heeft gemaakt die onmogelijk gemaakt kan worden met de huidige computersystemen.
Lieven Vandersypen, hoogleraar kwantum nanowetenschappen van het onderzoeksinstituut QuTech TU Delft, meldt op zijn beurt deze ontwikkeling een mijlpaal is die de geschiedenis ingaat als een van de grootste doorbraken van het jaar. De kwantumcomputer kan in de toekomst wel eens zeer complexe problemen gaan oplossen en is misschien het vertrouwen waard. Let’s give it the benefit of the doubt!

Wat is een kwantumcomputer nu eigenlijk
Een kwantumcomputer is een computer die op een totaal andere manier rekent dan de bestaande computers. Met behulp van enorm gecompliceerde berekeningen waaraan kwantummechanica ten grondslag ligt, kan een kwantumcomputer dingen kan doen die de huidige computers absoluut niet aankunnen. Als gewone mens kun je absoluut niet meer zien wat er nu eigenlijk gebeurt, terwijl die bij bijvoorbeeld de nanotechnologie nog wèl enigszins kunnen worden waargenomen.

Een kwantumcomputer is een revolutionaire machine, een machine die op een heel andere manier werkt dan alles wat we nu kennen en die ongelooflijk grote mogelijkheden heeft. De echte doorbraak voor een kwantumcomputer ontstaat als deze een relevant probleem oplost dat op een andere wijze niet kan worden opgelost. Google pretendeert dus al zo ver te zijn!

Een gewone computer werkt met bits. Dit zijn allerlei schakeringen die bestaan uit de cijfers een of nul. Een kwantumcomputer werkt met qubits die tegelijkertijd zowel een één als een nul kunnen zijn. Dat lijkt of zich misschien niet opzienbarend, maar toch is dat groots nieuws. Leo Kouwenhoven,  natuurkundige, cum laude gepromoveerd aan de Technische Universiteit Delft, in 20077 ontvanger van de Spinozapremie, stelde ooit dat ‘de stap van de computer naar de kwantumcomputer net zo groot is als die van het telraam naar de computer’.
Het klinkt heel raar, maar bij een kwantumcomputer kan een kwantumbit of electrodeel op twee verschillende plaatsen tegelijkertijd aanwezig zijn en individueel worden aangestuurd. En dat is natuurlijk hartstikke interessant voor het maken van ingewikkelde berekeningen, geïntegreerde  kwantumschakeringen en gecompliceerde toepassingen. Je kunt immers in elk deeltje informatie opslaan waardoor de kwantumcomputer extra rekenkracht krijgt. De ontwikkelingen staan weliswaar nog in de kinderschoenen en het zal echt nog wel de nodige jaren duren voordat een kwantumcomputer echt dingen doet die de huidige computers absoluut niet kunnen doen.

Beveiligingssystemen
Al onze beveiligingssystemen zijn gebaseerd op bijzonder moeilijke berekeningen die wij als mens vrijwel niet kunnen begrijpen, laat staan uitvoeren, en die zelfs voor een (super)computer moeilijk en bijna onuitvoerbaar lijken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan al je pincodes, je pinpassen, je inlogcodes die allemaal, mede voor beveiliging, zijn samengesteld op basis van uitermate complexe berekeningen. Een kwantumcomputer kent géén problemen bij vrijwel onuitvoerbare berekeningen waardoor deze berekeningen aan de hand van een nieuw wiskundig algoritme met exponentiële rekenmogelijkheden, zeer efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Als er nú een volledig geoptimaliseerde en perfect functionerende kwantumcomputer zou bestaan, dan zijn al onze tot nog toe zo beveiligde systemen niet meer beveiligd.

Wat kan een kwantumcomputer
Een kwantumcomputer kan voor diverse zaken worden ingezet. Neem bijvoorbeeld als voorbeeld de geneeskunde waar m.b.v. deze computer op minutieuze wijze kan worden berekend wat er op moleculair niveau in het lichaam gebeurt en hoe bepaalde medicijnen functioneren in het menselijk lichaam, een lichaam dat voor elk mens verschillend is en waarbij een medicijn in veel gevallen niet voor elk individu dezelfde ‘standaard’ uitwerking heeft. Dat is momenteel nog heel erg moeilijk om uit te rekenen; dat kunnen we eigenlijk nog niet. Een kwantumcomputer kan dat hoogstwaarschijnlijk wel.
 
Een probleem dat we nu nog kennen is bijvoorbeeld het berekenen van eigenschappen van moleculen. En dat is nu juist heel belangrijk omdat er dan bijvoorbeeld nieuwere en beter op een individu aangepaste medicijnen ontwikkeld kunnen worden waarvoor echter wel nieuwe fabricagetechnieken nodig zijn.
Met de kwantumtheorie en de kwantumcomputer kunnen ook nieuwe materialen worden ontwikkeld voor bijvoorbeeld opslag en transport van energie waarvoor echter wel nog niet bestaande kwantumchips moeten worden geproduceerd waar men op dit moment alleen nog maar van kan dromen, ‘tenzij google deze inderdaad reeds ontwikkeld heeft’.   

Wie wil hem niet, die kwantumcomputer
Ieder instituut, waaronder ook de TU-Delft wil graag de eerste zijn met het uitbrengen van zo’n computer. Er is echter zó veel kennis voor nodig dat samenwerking met bedrijven als google, IBM, Microsoft en Intell en andere universiteiten van essentieel belang is. Iedereen zal tegen problemen aanlopen die alleen niet, maar in samenwerking wellicht wèl kunnen worden opgelost. De toekomst zal het leren.

Jos de Jong

Categorieën

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Column door fred van Assendelft - NLMagazine/Columns - Het weer klaart op na een paar dagen regen. Het is nog fris en het strand is uitgestorven. We besluiten een tochtje met de auto te gaan maken.

Lees meer...

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Column door fred van Assendelft - NLMagazine/Columns - Volgens Marten Toonder (1912 – 2005) heeft een goed verhaal drie elementen: een held, een diamant en een boef.

Lees meer...

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Column door Fred van Assendelft - NLMagazine/Columns - Mijn ouders besloten te verhuizen toen ik naar de hbs ging. Van een arbeiderswoning met twee slaapkamers had vooral mijn moeder, haar zinnen gezet op een middenstandswoning, waar mijn zus en ik een eigen kamer konden krijgen.

Lees meer...

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

NLMagazine/Amsterdam, Medische en visuele antropologie, science fiction, verstandelijke beperkingen, sociale dynamiek – In het kader van haar studie medische antropologie heeft Leonie Dronkert, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam samen met Olof ten Have, kunstenaar en filmmaker met een licht verstandelijke beperking, een indrukwekkende film gemaakt.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Door Jos de Jong - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, beleggen, goudrecords - De goudprijs blijft nieuwe hoogtes bereiken en brak deze week opnieuw een record: iets boven de $3500 per troy ounce (31,1 gram). Sinds het begin van het jaar is de prijs van goud met meer dan 30% gestegen.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NLMagazine/Schipluiden, Economie & duurzaamheid, nieuwe geldstelsels - Stel je voor: jij bepaalt hoe je betaalt, met welke munt en onder welke voorwaarden. Geen bank die meekijkt. Geen centrale partij die bepaalt wat je wel of niet mag doen met je geld. Gewoon: volledige controle over jouw financiën.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NLMagazine, Maatschappij, Europese politiek en bestuur, corruptie, diefstal en zelfverrijking - Het houdt maar niet op: de ene corruptiezaak binnen de EU rolt over de ander heen. Natuurlijk, schandalen binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn niets nieuws, maar de afgelopen twee jaar slaan werkelijk alles.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NLMagazine, urk, Onderwijs, natuureducatie, buitenles - Op 7 april opent wethouder Foppen de tiende Buitenlesdag bij de Johannes Calvijnschool te Urk. Meer dan 2000 scholen meldden zich dit jaar landelijk aan voor deze dag, die in het teken staat van buiten lesgeven.

Lees meer...

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Risico's algoritmes & AI: ontwikkelingen in Nederland - NLMagazine, Maatschappij, AI, verslaving, risico’s AI, gemakzucht, waarofnietwaar - De meeste chatbotapps voor virtuele vriendschap en therapie bij mentale problemen geven onbetrouwbare informatie en zijn soms zelfs schadelijk.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Jongeren, hun toekomst en hulp voor maken juiste studiekeuze - NLMagazine/Educatie, loopbaankeuzes, kansengelijkheid, verantwoord ondernemen - Porsche Nederland is een nieuwe landelijke partner van JINC, een non-profitorganisatie die zich inzet voor kinderen en jongeren bij het maken van de juiste studie- en loopbaankeuzes.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NLMagazine/Almere, Kunst & Cultuur, Bijbelstudies - Vanaf donderdag 8 mei zegt Kunstlinie Hoop Creëer Je Samen. In de Kunsthal start de exclusieve ART WEEK rond de tentoonstelling RE:FWD: A reply to the present, a forward to us all. Ontmoet tijdens dit gratis toegankelijke event de kunstenaars en laat je rondleiden door de curators.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ernst Daniël Smid sprak over leven met Parkinson - NLMagazine/Nijmegen, Parkinson Day, Deep Brain Stimulator – Onlangs vond de jaarlijkse World Parkinson Day plaats. Op deze dag werd er wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson. Dit jaar werd er in het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen een bijeenkomst georganiseerd, waar onder anderen zanger en Parkinsonpatiënt en Ernst Daniël Smid aanwezig was.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur, tentoonstellingen, evenementen - Hoe verbeeld je oneindigheid op papier? Met deze vraag hielden M.C. Escher en Albert E. Bosman zich allebei bezig. Albert Bosman (1891-1961) was een ingenieur die werkte als wiskundeleraar én zich ontwikkelde tot een gepassioneerd kunstenaar. Zijn vakgebied – de wiskunde – stond daarbij centraal.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Talenten TeamNL goed voorbereid richting EYOF - NLMagazine, Sport en doping, schone sport - Van 9 tot en met 16 februari vindt in Georgië de wintereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) plaats. Alle Nederlandse deelnemers hebben in aanloop naar het multisport-evenement de e-learning van de Dopingautoriteit gevolgd.

Lees meer...

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Met John de Wolf, Gertjan Verbeek en John van Loen - NLMagazine/Bodegraven, Voetbal, entertainment, geld, doping, seks, list en bedrog - Ben jij klaar voor een avond vol onthullingen, humor en pure voetbalpassie? Met voetbaliconen John de Wolf, Gertjan Verbeek en John van Loen beleef je in het Evertshuis een onvergetelijke avond vol scherpe anekdotes en verrassende inzichten.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Dit is een origineel bericht van RUFF Golf - NLMagazine/Utrecht, Sport - Het in het buitenland immens populaire RUFF, dat strijdt voor een inclusievere golfwereld, heeft vandaag de grootste en nieuwste vestiging geopend in The Wall in Utrecht.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Door Marleen Vermeulen - Nederlands Genootschap van Vitalogen - NLMagazine, gezondvoedsel - Het is positief dat staatssecretaris Karremans gezonde keuzes tijdens het boodschappen doen wil vergemakkelijken en met supermarkten concrete doelen wil afspreken voor gezondere producten. Maar als we nu niets doen, blijven ongezonde producten te lang de overhand houden, met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NLMagazine/Appelscha, Natuur & Milieu, lifestyle & Gezondheid - Bier uit het bos, geen echt bier maar gefermenteerde kruidendranken zoals paardenbloembier, gingerbug en een kruidendrank met verschillende kruiden en bomen uit het bos. Verassend, smaakvol en gezond! Fermenteren heeft vele gezondheidsvoordelen en werd vroeger vaak gedaan om voedsel langer te kunnen bewaren.

Lees meer...

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Door Carina van Aartsen - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - De staatssecretaris vindt dat paramedici, onder wie fysiotherapeuten, “een heel belangrijke rol spelen in de zorg voor patiënten”, maar zij wacht eerst onderzoek van de NZa af. Oplossingen voor de leegloop onder paramedici zijn dit jaar niet te verwachten.

Lees meer...