Columnisten
Typography

Robots pikken straks de huidige banen in, zonder twijfel. Blijf relevant!

Tsunami’s zijn onverwachts en vernietigend. Ze sleuren alles mee wat op hun pad ligt en maken daarbij geen uitzonderingen. Soms kun je een tsunami zien aankomen. Deze tsunami’s zijn figuurlijk van aard, maar hebben net zo’n disruptieve impact. Alhoewel, als je je oogkleppen afzet, kun je je hachje best veilig stellen. Dat geldt ook voor de tsunami die robotisering heet. Net als elke Tsunami komt deze snel dichterbij, om straks opeens een grote hoge golf te worden. Het lijkt tot veel mensen nog niet door te dringen, maar veel banen zullen in de toekomst (gedeeltelijk) worden vervuld door robots. Alarm!


Denken vanuit een mythe
Velen horen wel alarmbellen, maar hebben eigenlijk geen idee wat dit alarm inhoudt en waarom het relevant is voor hen. Laten we beginnen met het uit de wereld helpen van een mythe. Eentje over robots. Robotisering is geen science fiction, gaat niet over rondlopende terminators en heeft niks te maken met invasies.

Of een robot nu een software programma is die op een computer het werk van mensen overneemt of aan een lopende band handelingen doet, straattegels kan leggen of een cocktail kan mixen, het is uiteindelijk aan onze eigen fantasie om te bedenken wat een robot kan of zou moeten kunnen. Overigens, deze voorgaande voorbeelden zijn al realiteit. We staan aan de vooravond van de grote doorbraak van de robotisering, of we het willen of niet. Daar moet de maatschappij iets mee. Als individueel persoon, maar ook als samenleving in z’n geheel. In plaats van de bevriezen vanuit een onrealistische angst, kunnen we beter kijken naar wat er wel gaat gebeuren en hoe je daarin mee kunt bewegen.

Virtuele collega’s
Dat betekent dat robots inderdaad onze banen gaan inpikken. Onze huidige banen welteverstaan. In dat woordje ‘huidige’ zit een belangrijke boodschap waar we ons van bewust moeten zijn. De wereld van werk veranderd op dit moment razendsnel. Dat betekent dat we het moeten hebben van typisch menselijke, niet te automatiseren vaardigheden én van continue blijven leren. Deze nieuwe digitale wereld gaat ook weer nieuwe banen opleveren en uiteindelijk zal de som onderaan de streep wel meevallen als het gaat om de hoeveelheid banen. Echter, moeten mensen wel voorbereid zijn op de nieuwe skills die nodig zijn.

De enige unieke menselijke eigenschap: gevoel
Laat ik beginnen met de menselijke vaardigheden die we zullen moeten koesteren. Dit zijn empathie, ondernemerschap en creativiteit. Drie vaardigheden die een mens zich dus eigen kan maken of kan ontwikkelen om in de toekomst in de arbeidsmarktrace te blijven. Echter zijn deze vaardigheden geen geïntegreerd onderdeel van het huidige onderwijs en krijgen zelfs onvoldoende aandacht in onze huidige samenleving. We snijden in de kunst, want het heeft gek genoeg nog altijd een elitair karakter. Kinderen moeten op school vooral binnen de lijnen kleuren, opdat ze nooit out-of-the-box gaan denken. En tot slot creëren we voor het ondernemerschap zo hoog mogelijke barrières om mensen ervan te weerhouden, failliet gaan is immers een schande in Nederland.

Hierin moeten dus dingen rigoureus gaan veranderen. Kortweg, een machine voelt niet, neemt alleen een calculerend risico en zal niet als eerste een beroemd schilderij maken. Een machine kan op basis van input alleen een gevoel bij benadering herkennen, een risico berekenen op basis van diverse ingegeven criteria en een van Gogh repliceren. Terwijl robotisering de werkplek juist een leukere plek moet maken, schieten we tekort in de dingen die ons onderscheiden van machines.

Levenslang leren wordt onvermijdelijk
Volgens een onderzoek van het World Economic Forum (WEF) kunnen we verwachten dat tegen 2022 zo’n 54% van alle werknemers moeten worden bijgeschoold. Van deze groep mensen zal voor ongeveer 35% een training van zes maanden volstaan, zal voor 9% zal naar verwachting een herscholing van zes tot 12 maanden nodig zijn, terwijl 10% van deze werknemers vaardigheidstrainingen nodig zal hebben van meer dan een jaar.

Continue blijven leren is duidelijk het andere grote thema. Ik zie nog verdomd weinig mensen continue schaven aan hun ontwikkeling. Waar wordt nou echt serieus geinvesteerd in opleidingen? In groeien? In ontwikkelen?

Misschien moeten we ons wat minder zorgen maken over banen kwijtraken aan asielzoekers en vluchtelingen, maar meer focussen op de toekomst waarin technologie een steeds belangrijkere en dominantere factor wordt.

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine/Goud, zilver, metalen – Het afgelopen jaar kenmerkte zich door grote fluctuaties in de metaalmarkten. Goud bereikte indrukwekkende hoogtepunten met een jaarlijkse stijging van 25% in dollars en 34% in euro's, de beste prestatie in meer dan tien jaar.

Lees meer...

Column door Fred van Assendelt - NLMagazine/Columns - Onlangs waren er schaatskampioenschappen in Heerenveen en mijn twee kleinzoons deden ook mee. Vijf- en drie jaar oud, maar ze verschenen pontificaal aan de start. Blijkbaar hadden ze de startprocedure al eerder gezien, want inclusief het stretchen van de spieren en het schrapen van de ijzers op het ijs, ze deden het volmaakt.

Lees meer...

Column Danny Fransen - NLMagazine/Columns - “Er is weer een nieuw bordeel geopend” stoten wij elkaar grappend in de keuken aan, als we door het raam naar buiten kijken.

Lees meer...

Door Faridah Azimullah - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Het fantastische optreden van de race engineer Vincent van der Valk liet het thema ‘Schitteren en versnellen’ tot leven komen, letterlijk en figuurlijk. Met een impressie van een racecircuit en welke handelingen in fracties van seconden het resultaat bepalen.

Lees meer...

NLMagazine, Economie, klimaat, migratie - Klimaatverandering en migratie zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Als het weer extreme vormen aanneemt, gaan of moeten mensen vaak verhuizen op zoek naar een betere toekomst. Maar weet je dat migratie ook kansen biedt voor onze economie?

Lees meer...

NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, investeren vs bezuinigen, VIDEO - We beginnen het gesprek met de Russische dreiging en de staat van de Europese defensie. Arno bekritiseert de rol van leiders zoals Mark Rutte en Ursula von der Leyen, die eerst verantwoordelijk waren voor de bezuinigingen op defensie, maar nu luid roepen dat we juist moeten investeren. Ze proberen volgens hem hun eigen mismanagement ongedaan te maken zonder er verantwoording over af te leggen.

Lees meer...

Danielle Bax in de gymzaal die wordt gebruikt voor pyschomotorische therapie. Foto: The Social Studio - NLMagazine/Bodegraven/Reeuwijk, zorg, maatschappelijke betrokkenheid - Kinder- en jeugdpraktijk Een Stap Voor, geleid door Danielle Goedhart-Bax, is een zorgorganisatie die focust op persoonlijke zorg en maatschappelijke betrokkenheid in plaats van winstmaximalisatie.

Lees meer...

NLMagazine/Maatschappij en politiek - Tijdens zijn presentatie spreekt hij van een ‘soft coup’ en laat hij zien hoe het parlement buitenspel is gezet, de jacht werd geopend op dissidenten, grip werd gekregen op media en wetenschap, en hoe psyops (psychologische operaties) werden uitgevoerd. De spin in het web is daarbij terreurbestrijder NCTV.

Lees meer...

Door Michelle van Toor, Goldschmeding Foundation - NLMagazine, Maatschappij, migratie - Spanje zet een belangrijke stap in migratiebeleid door jaarlijks 300.000 ongedocumenteerde migranten een verblijfsvergunning te bieden. Deze beleidshervorming is bedoeld om de arbeidsmarkt te versterken, vergrijzing tegen te gaan en mensenhandel en zwart werk te verminderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Door Niobe Moen - NLMagazine/Utrecht, financiële steun, bijstand, participatie - De gemeen te Utrecht start een inzamelactie om werkende inwoners in de bijstand een financieel steuntje in de rug te geven. De gemeente wil op deze manier € € 100.000 ophalen voor 100 inwoners én vraagt hiermee tevens aandacht voor het bufferbudget als onderdeel van de Participatiewet.

Lees meer...

© Marco Spelt | NLMagazine/Den Bosch, Muziek, dans & paarden tijdens de Western Experience; Top-country & western artiesten op Europa’s gezelligste country festival.

Lees meer...

Gemeentenu.nl - NLMagazine/Gemeenten Provincie Utrecht, Wind molens en energie - Het aanwijzen van plekken voor windturbines door de provincie Utrecht is slecht gevallen bij de gemeenten Stichtse Vecht, Oudewater en Montfoort. ‘Stichtse Vecht verzet zich tegen de komst van windturbines op haar grondgebied en zal gebruikmaken van alle mogelijkheden daartoe.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

Dit is een origineel bericht van RUFF Golf - NLMagazine/Utrecht, Sport - Het in het buitenland immens populaire RUFF, dat strijdt voor een inclusievere golfwereld, heeft vandaag de grootste en nieuwste vestiging geopend in The Wall in Utrecht.

Lees meer...

Traditioneel wordt aan de Spanjaardslaan de Nieuwjaarswedstrijd tussen de ex-internationals en Koninklijke HFC georganiseerd, tegenwoordig op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar. In verband met de verbouwing van ons complex kan deze wedstrijd helaas niet plaatsvinden op ons complex. Er is voor gekozen om de wedstrijd niet te verplaatsen naar een andere locatie en om de editie in 2025 dus helaas te schrappen.

Lees meer...

NLMagazine, Sport, goede doelen - Als je denkt dat je als stichting in 12 jaar alles wel hebt gezien, komt er toch weer iemand langs die laat zien dat het nog extremer kan. Jeroen ten Brummelhuis van de JTB Foundation gaat namelijk een van de zwaarste marathons ter wereld lopen: de Antarctic Ice Marathon op Union Glacier, Antarctica. En dat allemaal voor stichting Kinderen van de Voedselbank.

Lees meer...

Foto: Wouter Aukema (Videostill YouTube/Frank de Rooij) - Door Robin de Boer - NLMagazine/Maatschappij, Lifestyle & Gezondheid, VIDEO - Documentairemaker Frank de Rooij stuitte kortgeleden op een sluimerende, stille crisis. De afgelopen vijf jaar is er een oversterfte in Nederland van gemiddeld 10 procent. Het gaat hier om zo’n 16.000 meer overlijdens per jaar dan verwacht.

Lees meer...

NLMagazine, Economie, maatschappij, lifestyle & Gezondheid - De drinkwatervoorziening in ons land staat onder druk en er moet tempo worden gemaakt met de uitbreiding van het aanbod. Het is daarom een goede zaak dat drinkwaterbedrijven, provincies en het ministerie van IenW afspraken hebben gemaakt om het drinkwatertekort aan te pakken door onder andere de vergunningsprocedures voor nieuwe bronnen te versnellen.

Lees meer...

Door Roos van Putten - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Discussies over de thermostaat hebben we overal: thuis, op werk, op school en zelfs in de auto. Vrouwen willen hem namelijk vaak hoger zetten dan mannen. En dat is niet gek, want vrouwen hebben het over het algemeen ook sneller koud. Dit ontstaat door de verschillen tussen een mannen- en een vrouwenlichaam.

Lees meer...