Kwart bedrijven kampt met personeelstekort
NL Magazine Economie - Ondernemers zijn positief over de werkgelegenheid in 2019. Deze zal volgend jaar verder groeien waardoor de behoefte aan personeel verder toeneemt. Dit concluderen het CBS, de Kamers van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de conjunctuurenquête Nederland. Momenteel kampt al ruim een kwart van alle bedrijven met personeelstekorten.
Werkgelegenheid
Nederlandse werkgevers zijn, ook voor het vierde kwartaal van 2018, positief gestemd over de werkgelegenheid. Men durft weer personeel aan te nemen en dat is een goed teken voor de economisch groei en maatschappelijke belangen. Ongeveer 17% verwacht het personeelsbestand volgend jaar uit te breiden. De grootste vraag naar personeel (31%) komt uit de sector informatie en communicatie. Dat zijn hele andere cijfers dan die van het derde kwartaal waarin de werkgelegenheidsverwachting met 4% daalde ten opzichte van het tweede kwartaal. We gaan de goede kant weer op, ondanks het feit dat sommige, extrapolerende financiële specialisten al weer voorlopige aanwijzingen zien voor al weer een volgende crisis. Maar, daar gaan we het hier niet over hebben.
Personeelstekort
Begin oktober 2018 werd 26% van de (niet-financiële) bedrijven belemmerd bij hun bedrijfsactiviteiten vanwege toenemende personeelstekorten. Deze tekorten zijn meer dan gemiddeld; vervoersector en de zakelijke dienstverlening (35%), in de bouw (32%), in de informatie en communicatie (28%) en de horeca (30%). De afgelopen maanden is het aantal bedrijven dat met soortgelijke problemen kampt, alleen maar toegenomen. Begin 2016 bedroeg het gemiddelde percentage nog minder dan 5%.
Economische groei:
“De groei van e-commerce zorgt voor een steeds grotere vraag naar vakkundige distributie- en transportmedewerkers, terwijl het aantal vacatures in de bouw alleen maar verder zal toenemen door de overspannen huizenmarkt”, aldus José Brenninkmeijer, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland. “Ondanks het huidige tekort op de arbeidsmarkt aan essentiële vaardigheden, blijft de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers positief.”
Bewustwording behoud talent
Werkgevers worden zich steeds meer bewust van het feit dat niet alleen het vínden van getalenteerd personeel, maar ook juist het behóuden hiervan, moeilijk maar ook uitermate essentieel is. Om die reden proberen zij talentvol personeel te vinden, en uiteraard te behouden, door hen extra toekomstmogelijkheden aan te bieden in de vorm van bijvoorbeeld trainingen, opleidingen en cursussen.
Jos de Jong
Bron: CBS, Flexmarkt, ManpowerGroup