Columnisten
Typography

Column Bernard Klaassen - Autorijden, ik houd ervan. Zo’n 50.000 kilometers per jaar haal ik wel en ik geniet van bijna elk moment. Let wel, het rijden zelf vind ik prachtig. De files tellen niet mee en de auto als vehikel interesseert me vrij weinig. Dat blik op wielen betekent simpelweg vrijheid. Ik kies. Links of rechts, snel of langzaam.

Eigen muziekje en zonnebril op, ik waan me alleen op de wereld. En nee, dat betekent niet automatisch dat ik schijt heb aan andere weggebruikers. Live and let live. Nou ja. Sommige bestuurders zouden natuurlijk helemaal niet op de weg moeten zijn, hoogstens als passagier, achterin met een spreekverbod. 

 Bereken je premie - ZorgDirect

Die notoire linksrijders, vrouwelijke accountmanagers die met hun lease-Audi 160 blaffen op het rechte stuk, maar de bocht niet door te duwen zijn en al die schattige, maar echt te oude opa’s en oma’s waarvoor het stoplicht nog te snel gaat. Die mogen weg. Net als alle bontkraagjes met opgefokte TDI’s, dikke directeuren met grijze colbertjasjes, in hun veel te dikke slagschepen, gezellig kletsende moeders en naar achter maaiende vaders. Oh, en taxichauffeurs. Ligt het aan mij of worden die met dag slechter? Zelfs met navigatiesystemen, amper kleiner dan de voorruit, vinden ze de juiste weg niet. Ik vergeet de busjes vol slaperige bouwvakkers, die met brandende peuk tegen de ramen aangeplakt zitten. En vrachtwagens, die kunnen echt niet meer, dat zo’n inhaalmanoeuvre 5 kilometer lang duurt. En RAM-vans, BMW’s en Mercedessen, invalidenwagentjes en stadsbussen ook niet eigenlijk. En iedereen met een telefoon. Want mijn God, wat wordt er veel ge-appt onderweg. Je bent niet echt mobiel zonder mobiel, lijkt het nieuwe credo. 

Slingerend, remmend, panikerend, scheldend en compleet van de wereld zijn we. Zo erg dat we ook op de snelweg niet meer voor ons kijken. Laat staan af en toe achterom of opzij. We missen dat statige landhuis bij Den Bosch, de zendmast bij Lopik met de maan in de top, de olifanten bij Almere en de afslag bij Rotterdam. We zien de koeien niet springen in de wei, de schapen niet grazen op de dijk en de eenden niet, als ze willen oversteken. We missen alles, behalve elkaar. Die ander zit maar in de weg, berooft ons van onze verdiende vrijheid. We irriteren ons mateloos. Om niks. Om alles. Ook als we ontspannen zouden moeten zijn. 

 Sunweb Wintersport - Meer dan 220 bestemmingen

Onze vakantie is net achter de rug. Het is 5 over half 9, de randweg van Haarlem. Ik moet even snel langs de garage, vanwege een defecte airco. Prima timing natuurlijk met 30 graden plus. Ik trap het gaspedaal in bij het verkeerslicht, de weg is opgebroken en ik wil invoegen op de baan rechts. De bestuurder achter me denkt er anders over. Met een uiterste inspanning weet hij zijn VW Golf met geblindeerde ramen naast de mijne te krijgen. De tijdelijke, geel-zwarte drempels komen hard dichterbij. Ik minder snelheid om dan maar achter die zak in te voegen, maar ook dat wordt tegengehouden. De chauffeur kijkt fanatiek en triomfantelijk tegelijkertijd. Hij remt, geeft gas en remt nog eens. Mijn weg houdt op, ik voel de drempel tegen de voorwielen aanslaan. Het bord met de onverbiddelijke pijl doemt op. Ik trap vol in de remmen en gooi m’n wagen naar rechts. Trap het gaspedaal weer in en schakel driftig door naar de derde versnelling. De motor giert, maar ik hoor het niet. Je mag hier nu maximaal 70, maar m’n meter geeft 120 aan. De kloothommel voor me komt dichterbij. En ik duik in z’n kofferbak, terwijl ik ‘m met groot licht in het zonnetje zet. Na een minuut, die voelt als een halve dag, schakel ik terug en scheer langs zijn wagen. Vlak voor hem druk ik m’n Juke naar rechts en tik de rem in. De bestuurder schiet over de weg de berm in en weer terug de weg op. En ik voel iets wat op euforie lijkt, rechtvaardigheid. Dan hoor ik in de verte iemand roepen. M’n vrouw naast me roept me tot de orde. Met een blik in haar ogen die ik nog niet eerder zag. De rest van de rit verloopt rustig, stil zelfs. Geen muziek, geen plezier. We zijn teleurgesteld, in mij. 

Autorijden, ik houd ervan. King of the road. Heerser over mijn eigen universum. Maar misschien is de trein of fiets toch verstandiger. Voor iedereen. 

Met ygenwijze groet,

Bernard Klaassen 

Ygenaar@Ygenzinnig 
www.ygenzinnig.nl

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

NLMagazine/Almere, Economie & Duurzaamheid - Bedrijventerrein Poldervlak krijgt een razendsnel glasvezelnetwerk dankzij Glaspoort. In totaal wordt 6 kilometer gegraven en wordt 41 kilometer aan glasvezel uitgerold om de bedrijven te voorzien van een glasvezelaansluiting.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine, water, duurzaamheid – Hydrografie, de wetenschap van het meten en beschrijven van de fysieke kenmerken van oceanen, zeeën, meren en rivieren, staat aan de vooravond van de nodige veranderingen en uitdagingen. De komende jaren kunnen diverse trends en ontwikkelingen vorm gaan geven aan deze industrie, met zeer waarschijnlijk de nodige implicaties voor zowel navigatie als milieuduurzaamheid.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Economie, ZZP-ers, verzekeringen - De discussie over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers is complex en omvat zowel sociale als economische overwegingen.

Lees meer...

Alles wat je ooit over drop wilde weten - Door Marieke Hendriksen - NLMagazine, Literatuur - Van boerderijdrop, katjes en trekdrop, tot Pottertjes, zwart-op-wit, keelpastilles en Kokindjes.

Lees meer...

Lourdes aan de Amstel - Erotisch centrum gevaar voor toekomst Amsterdam - NLMagazine/Amsterdam, politiek en overheid - De Amsterdamse gemeenteraad neemt vandaag een beslissing over de exacte plaats van een  Erotisch centrum c.q. megabordeel aan de Zuidas.

Lees meer...

Lourdes aan de Amstel - NLMagazine/Amsterdam, Politiek en overheid, seks of bidden, bedevaartskerk - De stichting Lourdes aan de Amstel stelt als alternatief voor het door de Amsterdamse gemeenteraad beoogde erotisch centrum, de bouw van een mariale bedevaartskathedraal voor.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine Kunst & Cultuur, evenementen - De lichtkunst van Nick Verstand is wereldwijd beroemd. Dezeen selecteerde zijn project AURA als een van de top 10 kunstinstallaties van 2017, naast Olafur Eliasson, Ai Weiwei en Anish Kapoor. Deze keer is hij in Nederland te zien met een live installatie met het New European Ensemble en Salvador Breed.

Lees meer...

Bron: Utrecht International Comedy Festival - NLMagazine/Utrecht, Festivals, evenementen - Als je van lachen houdt, kan je niet om het Utrecht International Comedy Festival heen.

Lees meer...

NLMagazine/Woerden, Rouw en verlies - De Vereniging leven met dood is lid geworden van Vereniging PZNL. Coöperatie PZNL heeft zich recent getransformeerd naar Vereniging PZNL om zo een sterk samenwerkings- en innovatiegericht netwerk van palliatieve zorgorganisaties te vormen.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Purmerend, sport, voetbal, damesvoetbal - SC Purmerland VR2 is geselecteerd als het Footbar-testteam. Zij gaan in de tweede seizoenshelft de tracker van Footbar testen. Met de trackers wil de vereniging uit Purmerland inzicht krijgen in de individuele ontwikkeling van de speelster en deze beter maken.

Lees meer...

NLMagazine/Zeist, Sport, voetbal, damesvoetbal, vrijwilligers - 150 bestuurders, Hoofden Opleiding, scheidsrechterscoördinatoren en andere vrijwilligers van 100 verenigingen waren onlangs bijeen op de KNVB Campus in Zeist voor het congres ‘Anders kijken, meer vrijwilligers’.

Lees meer...

NLMagazine/Valkenswaard, Fietsen, sport, gezondheid, economie - Tweewielergroothandel Louis Verwimp grijpt Velofollies aan om met een aantal primeurs tevoorschijn te komen. Die zullen met name betrekking hebben op Superior en Motul.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - PAN-NL heeft ook dit jaar in de vijf grootste supermarkten van Nederland (AH, ALDI, Jumbo, Lidl en Plus/Coop) het aantal verse biologische producten aan aardappelen, groenten en fruit (AGF) in de schappen geteld en de resultaten met de tellingen van voorafgaande jaren vergeleken.

Lees meer...

NLMagzine/Alkmaar Lifestyle & Gezondheid - Van 1 t/m 30 maart is vanuit GGD Hollands Noorden de actie '30 Dagen Gezonder'. Met school (basis -en voortgezet onderwijs) kunnen jullie ook meedoen!

Lees meer...

NLMagazine/Alkmaar Lifestyle & Gezondheid - Start met onze nieuwe campagne: Wie jarig is viert feest! Hiermee willen we scholen, kinderdagverblijven en BSO’s uitnodigen om hun traktatiebeleid om te zetten in een feestbeleid. Dus niet trakteren, maar feest vieren en de jarige in het zonnetje zetten.

Lees meer...