Lifestyle & Gezondheid
Typography

of liever genetisch gemanipuleerd

NL Magazine Gezondheid - Je hoort er steeds meer over, het houdt ons allemaal bezig en men wordt zich ook steeds meer bewust van de effecten van GMO (Genetically Modified Organism), in het Nederlands ook wel GGO (Genetisch Gemodificeerd Organisme) genoemd, en het hieraan inherent verbonden genetisch gemanipuleerd voedsel. GMO krijgt steeds meer aandacht mede door het TTIP-akkoord tussen de EU en de VS, een akkoord waarmee genetisch ontwikkelde producten ook in Europa wijds kunnen worden verspreid.

 Wat ís GMO eigenlijk?

Wikipedia beschrijft het eenvoudig: ‘Een genetisch gemodificeerd organisme (GGO) is een organisme waarvan het genetisch materiaal is gewijzigd door gebruik te maken van genetische technologie’. Met genetische modificatie knipt men stukjes DNA met daarop een bepaald gen, uit een cel en plakt die in het DNA van een cel van een ander organisme. Hierdoor verandert het gen (het DNA) van eigenschap; de nieuwe cel krijgt een andere samenstelling en dus andere eigenschappen.

Toepassingen gentechnologie

De nieuw gevormde cel deelt zich en er ontstaat bijvoorbeeld een plant die deze nieuwe eigenschappen volledig in zich heeft en nu bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen weerstaat en kan worden beschermd tegen insecten, terwijl dat in de oude situatie niét kon. Zo krijg je dus een hogere opbrengst.

Met behulp van gentechnologie kunnen producten ook langer houdbaar worden gemaakt en, hoe langer houdbaar, hoe langer verkrijgbaar. Langer houdbaar kán dus wel eens voordelen hebben voor de steeds verder wassende wereldpopulatie, maar gaat ook ten koste van kwaliteit.

Met gentechnologie kan men ook genen van een plant, dier of mens in een bacterie-, gist- of schimmelcel plakken. Deze veranderde cel kan hierdoor bijvoorbeeld ook zoetstoffen, enzymen, of menselijke insuline maken. Genetische modificatie wordt ook gebruikt bij de productie van medicijnen en kan bewerkstelligen dat bijvoorbeeld bacteriën of schimmels nuttige stoffen maken zoals vitamines en zelfs menselijke insuline.

GMO en voedsel

Bij genetisch gemodificeerd voedsel past men het DNA kunstmatig aan en dus op een manier die in de natuur niet voorkomt. Een plant krijgt een nieuwe eigenschap, maar daar is niets natuurlijks meer aan; hij heeft zijn oorspronkelijke natuurlijke eigenschappen en voedingswaarde verloren en neigt steeds meer naar alleen maar een vulmiddel. Maar dat beseffen we niet altijd, want als een product GMO-componenten bevat zou dat op het etiket van het product moeten staan, maar dat is meestal niet het geval.
Er worden allerlei vrijwel nietszeggende namen bedacht en dus is de consument zich van geen kwaad bewust. Heb je ooit wel eens een product gezien waar met duidelijke letters GMO of GGO op het etiket staat?

Gevolgen van eten GMO-voedsel

De huidige groenten zitten vol met stoffen die er in de natuur niet inzitten en bevatten weinig meer van de zo broodnodige vitaminen en mineralen. Dat men hierdoor eerder ziek wordt, is dus niet vreemd. Planten zitten bovendien vol met gif om ongedierte te doden. Hierdoor ontstaat een verkeerde hormonenbalans. Onderzoek toont aan dat vrouwen tijdens hun menstruatie meer last hebben van PMS (premenstrueel syndroom - lichamelijke en psychische klachten) en dat de kwaliteit van mannelijk sperma gigantisch achteruit holt.

Het is bovendien geen uitzondering meer dat meisjes al op hun 9e ongesteld worden terwijl de pubertijd vroeger pas rond de 14 jaar begon. Door GMO worden snel vage klachten veroorzaakt zoals hoofdpijn, acne, snellere vermoeidheid, prikkelbaarheid etc. Als je bovendien al ergens gevoelig voor bent, kan GMO die gevoeligheid ook nog eens verergeren.

Voor onze voedselconsumptie blijven we voor een groot deel afhankelijk van de landbouwopbrengsten, terwijl onderzoek inmiddels heeft aangetoond dat genetisch gemanipuleerd en aldus ook geproduceerd voedsel op lange termijn ernstige schade berokkent aan de gezondheid.

Mr. Jeffrey M. Smith

Mr. Jeffrey M. Smith, bekend milieuactivist en tevens directeur van het Institute for Responsible Technology (IRT), een toonaangevende bron van gezondheidsinformatie over GMO’s voor consumenten, beleidsmakers en professionals in de gezondheidszorg, deed jarenlang onderzoek naar de gevolgen van genetisch gemodificeerd voedsel en concludeerde toen al dat GMO-voedsel kan leiden tot diverse gezondheidsklachten waaronder kanker, orgaanschade, cholesterol- en insulineproblemen en snelle veroudering.

Gezond Voedsel?

Als consument denken we dat we gezond eten, maar dat doen we helemaal niet. Het dagelijks voedsel dat wij tot ons nemen, bevat onvoldoende voedingsstoffen en dus is ook de voedingswaarde veel te laag waardoor een tekort aan vitamines ontstaat. Medicijngebruik heeft ook een negatieve werking op het opnemen van micronutriënten. Bij gebruik van een eenvoudig maagzuurremmend product nemen micronutriënten als vitamine B al veel minder goed op. En dat geldt eigenlijk voor de meeste medicijnen. Een bekend gegeven is dat vele duizenden Nederlanders statines gebruiken, die echter de aanmaak van Q10, een stof die het lichaam zèlf aanmaakt, blokkeert. Spierpijnklachten en hartproblemen kunnen hier het gevolg van zijn. In de toekomst wordt ongetwijfeld nog veel meer bekend over het effect van micronutriëntentekorten in ons lichaam en over de inherente gevolgen op lange termijn.

Internationale tegenstand

Wereldwijd wordt men zich steeds meer bewust van de gevaren van GMO in het voedsel. Landen als Rusland, Engeland, Duitsland en Japan maken zich sterk voor het mijden van GMO-geproduceerde producten. Poetin heeft GMO totaal het land uitgebannen; het mag zelfs niet meer geïmporteerd worden. Al jaren geleden waarschuwde hij de VS om te stoppen met de productie van GMO-voedsel omdat er anders wel eens grote voedselellende kan ontstaan. Maar daar heeft de VS, het land dat extreem veel GMO-voedsel gebruikt, geen oren naar; zij gaan gewoon vrolijk door met deze vorm van productie.

In Europa zijn inmiddels al diverse Europese landen die GMO-voedsel willen verbannen. Nederland behoort daar nog niet toe en dus is de vraag reëel wanneer ons land gaat volgen. Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse overheid GMO-voedsel zo snel mogelijk verbiedt, voordat grote multinationals (zoals bijvoorbeeld Monsanto) de voedselmarkt in Nederland gaan beheersen en de schappen in de Nederlandse supermarkten overspoeld raken met GMO-voedsel.

TTIP

Steeds meer Europese landen keren zich tegen de groeiende lobby om in Europa GMO-voedsel te dulden. Mocht het TTIP-verdrag in het worstcase scenario tóch worden doorgevoerd, dan halen we GMO-voedsel binnen en is het vrijwel onmogelijk om dit nog terug te draaien. Het is dan ook nú het moment om onze Haagse bestuurders duidelijk te maken dat de Nederlandse bevolking nu en in de toekomst geen GMO-voedsel accepteert en in een GMO-voedsel-vrij land wil leven. Vele Europese landen gaan Nederland voor; onze natie mag eenvoudigweg niét achterblijven!

Jos de Jong

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden