Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid - Als je in Groningen woont en geen auto hebt maar toch grof vuil wilt wegbrengen, dan kun je sinds kort een gratis bakfiets krijgen van de gemeente. De gemeente doet dit om de stad extra schoon te houden en zwerfvuil tegen te gaan. ‘Samen een schone stad’ staat hoog in het Groningse vaandel.

Uiteraard kun je in de gemeente nog steeds je grofvuil door de gemeente laten ophalen, maar dat kost je geld. Als je het zelf wilt kunt doen omdat je bijvoorbeeld geen auto hebt, dan is deze gratis bakfiets natuurlijk een prachtig alternatief. De gemeente neemt de kosten van de bakfietsen voor haar rekening. Je kunt zo’n fiets ophalen bij de stadswerkplaats. Als alles naar wens verloopt, stelt de gemeente aan het eind van dit jaar ook nog eens twee elektrische varianten beschikbaar. Wethouder Joost van Keulen verduidelijkt: ‘We zijn allemaal zelf verantwoordelijk voor het op de juiste wijze opruimen van ons afval. Als gemeente bieden wij de faciliteiten: wij halen afval op en zorgen dat de afvalbrengstations beschikbaar zijn. Maar ik ben verheugd dat we nu ook de gratis bakfietsen als extra service kunnen aanbieden’.


Ook andere gemeenten actief
Er zijn ook andere gemeenten die het wegbrengen en scheiden van grof afval stimuleren. Zo kun je in Haarlem een door de gemeente gratis ter beschikking gestelde aanhanger lenen om grofvuil zelf af te voeren. In de gemeente organiseerde men de afgelopen zomer de inmiddels zo bekende opruimestafette, een initiatief door de bewoners, woningcorporaties, kringloopbedrijven en buurtverenigingen. In Rotterdam werden grote aantallen afvalcontainers omringd door bloemen en buxushagen terwijl naast de containers duidelijk stond vermeld hoe men grof vuil behoort aan te bieden.

Jos de Jong

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

23 september 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue