26
Thu, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Maatschappij – De huizenprijzen gaan ‘door het dak’ omdat er een groot tekort bestaat aan (betaalbare) woningen. Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen zoals de groei van eenpersoonshuishoudens en immigratie, maar ook de lage rentestand zorgt voor een groot aantal potentiële kopers.

Het gevolg van het bovenstaande is dat er een enorme vraag is naar woningen. Het aanbod is echter klein waardoor de prijzen gigantisch stijgen. Voeg daaraan toe de stroperige regelgeving van overheden bij de afgifte van bouwvergunningen, de stikstofproblematiek en een tekort aan vakmensen in de bouwsector, en het is duidelijk dat het tekort aan woningen nog wel even zal voortduren. Bovendien leidde de uitbraak van COVID-19 in het begin van 2020 tot het stilleggen van allerlei projecten.

Bij die uitbraak van de COVID-19 pandemie in het begin van 2020 werden economieën hard geraakt en nam ook de vraag naar grondstoffen snel af. Zo was er bijvoorbeeld een enorm overschot aan olie waardoor de prijs kelderde tot een absoluut dieptepunt.

Tegelijkertijd groeide de vraag naar elektrische componenten dankzij de groeiende populariteit van elektrisch rijden en de introductie van allerlei nieuwe apparatuur voor het 5G netwerk. Tel daarbij op de explosieve groei van internetverkeer (meer datacenters) en de introductie van talloze nieuwe cryptocurrencies en de levendige handel erin; beiden zijn afhankelijk van de rekencapaciteit van duizenden computersystemen.

In een eerde bijdrage (zie de link https://nlmagazine.nl/maatschappij/opleiding-wetenschap-techniek/1633-de-keerzijde-van-elektrisch-rijden-een-strijd-om-grondstoffen) schreven we al over de consequenties van elektrisch rijden.


De COVID-19 pandemie lijkt voorlopig voorbij – wat nu?
Omdat in veel sectoren in 2020 de vraag tijdelijk stilviel, werden magazijnen niet aangevuld en orders (nog) niet geplaatst. Maar nu de markt weer open lijkt te gaan omdat veel COVID-19 restricties zijn komen te vervallen, neemt de vraag snel toe.

Dus talloze bedrijven plaatsen orders en de hele keten van productie en logistiek komt weer op gang. Maar omdat veel van die producten uit het buitenland komen, zijn levertijden van enkele weken geen uitzondering. Bovendien komt die vraag naar producten en grondstoffen niet alleen uit Nederland, maar de hele wereld wil weer ‘aan de slag’.


Hout en duurzaamheid

Inmiddels heeft dat geleid tot tekorten waardoor de prijzen snel oplopen en projecten stil komen te liggen. Zo is er momenteel dus een groot tekort aan hout waardoor de prijs ervan met soms wel 300% is gestegen. Het pijnlijke is dat hout een veelgebruikt product is in de bouwsector en juist daar kan men een tekort nu niet gebruiken.
Nu duidelijk is dat we voor ‘ons’ duurzame biomassaproject honderd duizenden bomen inkopen die in ovens worden verstookt, is het wellicht een optie om ‘s te bekijken of we dat hout niet beter kunnen inzetten voor andere doeleinden.

Dat zou de prijs ervan nog wel ‘s positief kunnen beïnvloeden waarmee we 3 vliegen in 1 klap slaan: voldoende hout voor een ‘normale’ prijs, geen onnodig dure aanpassingen aan energiecentrales en minder CO2 uitstoot.

French Paulitz

Quote

Economie nu.nl

26 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching