NL Magazine Kunst & Cultuur – Enige dagen geleden besteedden wij aandacht aan het nieuw boek van journalist Frénk van der Linden, getiteld 'En altijd maar verlangen - De liefdesoorlog van mijn ouders'. Na de scheiding van zijn ouders spraken zij gedurende veertig jaar niet meer met elkaar.
Voor een opgroeiend kind moet het bitter zijn om te ervaren dat ouders niet meer met elkaar communiceren. Als kind heb je vele vragen over van alles en nog wat in het leven en antwoorden die je soms van beide ouders zou willen krijgen, blijven uit. Na het overlijden van zijn ouders, schreef Frénk hen beiden een lange reeks brieven over beminnen, haten, vergeven en verzoening. Voor ons vorige bericht stuurde Frénk ons twee brieven, een aan zijn vader en een aan zijn moeder (zie klik hier). Met dit bericht sluit Frénk een brief bij die hij aan zijn beide ouders schreef en die wij hieronder publiceren.
Lieve pa, lieve mam,
Catweazle was eng. Lekker eng. Gehuld in niks meer dan een rafelige, donkere omslagdoek waar een touw omheen was geknoopt, scharrelde hij door zijn grot. Als een middeleeuwse toverkol, verdwaald in de twintigste eeuw, brouwde Catweazle mysterieuze drankjes en experimenteerde hij met insecten. 'Elmie, tellmie, esselmie, nothing works!'
Af en toe begaf hij zich in de buitenwereld, om zich plukkend aan zijn sik te verbazen over moderniteiten als auto's, liften en telefoons (toen nog uitgerust met draaischijven en gekrulde snoeren). ‘Electric-tric!’
In indianenzit voor de televisie volgden Désirée en ik de serie ademloos. De verhalen voelden zo echt dat we de lichaamsgeur van de levenslang ongewassen Catweazle door de beeldbuis heen konden ruiken. Wij zweetten van angst met hem mee.
Maar één aflevering ontging me vrijwel geheel. Pa was die avond nog niet thuisgekomen uit Groningen of Goes. Mam stond in de keuken, waar zij het licht had uitgedaan. Die vreemde man was bij haar, de man met wie ze een paar maanden eerder kennis had gemaakt in de bollenschuur waar ze bijverdiende, de man aan wie zij briefjes schreef die ze door Désirée onder een bank in het Van Nispenpark liet leggen.
Door het matglas van de deur zag ik hun lichamen tegen elkaar aan bewegen. Catweazle zei iets verbaasds over snelwegen en tunnels, maar hij was me even kwijt.
Toen de eindtune klonk, ging het licht in de keuken aan. Mam was weer alleen. In bed vroeg ik me angstig af wat ik de volgende morgen zou doen. Ik kon pa vertellen wat ik had gezien; ik kon zwijgen.
Ik hield mijn mond. Vervuld van twijfel.
Frénk
Meer informatie
Frenk heeft ook een video-opname gemaakt over zijn boek.
Het boek ‘En altijd maar verlangen – De liefdesoorlog van mijn ouders’ van Frénk van der Linden is een uitgave van Luitingh-Sijthoff. ISBN: 9789024588565 Prijs: € 20,99.
Het boek verschijnt op 21 januari 2021 en is verkrijgbaar bij alle Nederlandse boekhandels.