16
Wed, Oct

Sport & Vrije tijd
Typography

vlnr; Els Jonker, Noortje Bakhuis en Janny de Groot. (Foto: aangeleverd) - NLMagazine/Oudkarspel, sport - Kolfvereniging DIO bestaat 8 oktober 60 jaar. Dat jubileum moet uiteraard gevierd worden en dat doet men dan ook op woensdag 2 oktober in De Heerlijkheid in Oudkarspel.

Een stukje geschiedenis, wat is Colf of tegenwoordig Kolf

Colf (tegenwoordig Kolf) is een sport die van de Middeleeuwen tot en met de Gouden Eeuw zeer populair was in de Lage Landen. Het spel wordt gespeeld met een bal van hout of leer en een slaghout, de ‘Colf’. Men speelde dit spel zowel op het land, maar ook op het ijs was dit een populaire sport, hoewel er natuurlijk bij een glad ijsoppervlak andere regels waren dan die voor op het land.

Het aantal kolfbanen was aan het eind van de 19e eeuw groots. Alleen in Amsterdam al waren er meer dan 200! Slechts 1 baan heeft de geschiedenis overleefd: in 1730 werd in de herberg “De Hollandsche Tuyn” in de Boterstraat te Utrecht een open kolfbaan met lemen vloer in gebruik genomen. Deze herberg kwam in 1644 in bezit van het Eloyen Gasthuis, en de baan was uitsluitend in gebruik bij de broeders van dat gasthuis. Men voelde niet zoveel meer voor het spelen in de open lucht en in 1760 werd de kolfbaan van het Eloyen Gasthuis overdekt.

Hoewel deze in 1884 iets werd verplaatst, is deze baan tot op heden blijven bestaan en is daarmee veruit de oudste en meest bijzondere baan van Nederland, nog steeds in gebruik bij de leden van het Smedengilde van Utrecht.

Kolf en Oudkarspel

In 1964 waren er vele kolfverenigingen, voor mannen. Een vrouw kon daar geen lid van worden. Daarom
besloten enkele vrouwen een eigen kolfclub op te richten. De naam is bedacht door Han Bakhuijs (1922-2020) uit
Oudkarspel. Haar creativiteit kwam voort uit onvrede met de werknaam ‘Onder vriendinnen’. Niet alleen omdat de vrouwen geen schaduw wilden zijn van de herenclub ‘Onder Vrienden’ maar ook omdat de verzamelde vrouwen vooral bijeen kwamen voor de sport. Dus het werd DIO, Door Inspanning Ontspanning.

Die inspanning leverde nog meer op: inzicht in het spel, empathie voor wat een vrouw op en naast de baan meemaakt, emoties bij hoogtepunten zoals winnen op kampioenschappen en NK’s. Bijna elk jaar bewijzen de kolfsters van DIO hun goede niveau. Zo is Rie Stoop van DIO de huidige Nederlands kampioen. Ook Annette Klinkert (lid sinds 1986) en Noortje Bakhuijs (lid sinds 1981) kolven op het hoogste niveau. DIO heeft daarnaast bijgedragen aan de landelijke ontwikkeling van de kolfsport. Meerdere DIO leden waren actief in het hoofdbestuur van de kolfbond. Met Annette Klinkert als enige en voorlopig laatste vrouwelijke voorzitter in de periode 2003-2007. Ook de huidige penningmeester van de kolfbond, Ans van Wetering, speelt bij DIO.
DIO is momenteel de oudste vrouwen-kolfvereniging ter wereld.

Plezier

DIO is een vitale vereniging en dat niet alleen om de prestaties. Plezier in het spel en activiteiten als samen lunchen en uitjes zijn wellicht nog van grotere waarde. Omdat sociale contacten en gezondheid bijdragen aan een goed leven. Of je nou 60 bent of 20. De leden gaan DIO in oktober een heel lang leven toewensen: op naar de 75! Over de toekomst gesproken: Woon je in Langedijk? Wil je een bijzondere sport beoefenen? Ben je geïnteresseerd in anderen en heb je zelf ook wel wat te vertellen? Kom eens langs op woensdagmiddag in De Heerlijkheid in Oudkarspel.

Bronnen: Kolfbond, Dijkenwaardsport, schaatshistorie

Quote

Sport nu.nl

16 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl