Sport & Vrije tijd
Typography

Door Nikki Kolman, Kenniscentrum Sport & Bewegen - NLMagazine Sport - Nederlands schaatsfenomeen Irene Schouten heeft besloten een punt te zetten achter haar indrukwekkende carrière in de schaatssport.

Het beëindigen van haar topsportcarrière markeert niet alleen het einde van een professionele reis, maar ook het begin van een nieuwe levensfase. Voor veel sporters gaat deze overgang gepaard met een zoektocht naar een nieuwe identiteit buiten de sportarena; een proces dat vaak wordt onderschat in de samenleving.

Het afscheid van de topsport kan een mix van emoties oproepen, inclusief depressieve gevoelens en een gevoel van verlies. Er kan een periode van rouw volgen, waarin topsporters afscheid moeten nemen van hun oude leven. De bekende levensstijl na vele jaren topsport valt ineens weg. Sporters moeten zichzelf opnieuw definiëren en ontdekken welke paden ze willen bewandelen buiten hun sportieve prestaties.

Vaak is het voor sporters even wennen aan hun nieuwe dagelijkse routine. Voorheen was alles strak geregeld en lag hun schema al maanden van tevoren vast. Nu moeten ze zelf de regie nemen en ontdekken dat ze niet elke dag op volle kracht kunnen gaan. Het vinden van een balans tussen werk en privé kan soms lastig zijn. Om sporters voor te bereiden op het leven na de topsport, is goede begeleiding gedurende de carrière essentieel. 

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

23 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs