Sport & Vrije tijd
Typography

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, expert sportblessurepreventie, VeiligheidNL - NLMagazine Sport - Motorcrosser Herlings is langer uitgeschakeld door een blessure die hij heeft opgelopen. Hij moet minimaal zes weken rust houden. Het is niet de eerste keer dat de motorcrosser geblesseerd raakt, maar tot nu toe weet hij toch weer iedere keer op zijn oude niveau terug te komen. Dat is niet iedere sporter gegund.

Uit recent onderzoek onder 25.000 sporters bleek dat 18 procent van hen in de afgelopen 2 jaar geblesseerd was geraakt. Bijna 1200 geblesseerde sporters, (4,7 procent van alle sporters) zijn daarna, vanwege deze blessure, gestopt met hun sport. Na het behandeltraject hun sport weer oppakken op hun oude niveau was voor deze sportuitvallers niet aan de orde.

Een zware blessure hoeft niet per definitie het einde van de ‘sport en -beweeg carrière’ te betekenen, maar voor sommigen is dat het wel. Dertig procent van de sportuitvallers, is helemaal gestopt met sporten en doet helemaal niks meer. Zorgwekkend is ook dat veel van hen niet alleen zijn gestopt met sport, maar ook met bewegen. Nog maar 1 op de 4 voldoet aan de beweegnorm.

Wellicht dat sommige sporters door hun blessure echt lichamelijk beperkt zijn geworden, maar als dat niet zo is, is er nog veel beweegwinst te behalen bij deze groep. Hiervoor is het belangrijk te achterhalen wat de beweegredenen zijn om helemaal te stoppen met sporten en bewegen, en hoe deze geblesseerde sporters beter begeleid kunnen worden naar een andere sport- en beweegomgeving.

Quote

Sport nu.nl

20 juni 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl