Sport & Vrije tijd
Typography

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, onderzoeker en projectleider, VeiligheidNL - NLMagazine Sport - Aanleiding voor deze quotes van Ellen Kemler, betreft het artikel ‘Ik ga (weer) hardlopen, waar moet ik op letten’, dat onlangs verscheen in de Volkskrant.

Nu het weer mooier weer wordt, willen mensen weer meer buiten gaan sporten, waaronder hardlopen. In het artikel van de Volkskrant worden drie do’s en drie don'ts aangehaald als je (weer) gaat beginnen met hardlopen. De experts geven aan dat je een doel moet stellen om het hardlopen vol te houden, maar zeggen daar direct bij dat het doel niet heilig is. En dat kan VeiligheidNL alleen maar beamen.

Uit een studie onder 970 recreatieve hardlopers is gebleken dat bij lopers die het doel hebben om een bepaalde afstand te kunnen lopen en zichzelf daarbij een tijdsdruk opleggen (denk aan deelname aan een evenement), het risico op het oplopen van een hardloopblessure verdubbeld ten opzichte van lopers die zichzelf geen doelen stellen. Ook wanneer je alleen gaat trainen om een bepaalde afstand achter elkaar te kunnen lopen, lijkt het risico al toe te nemen.

Hardlopen wordt vaak geframed als een sport die je heel makkelijk kunt gaan doen. Helaas worden veel hardlopers toch onaangenaam verrast door een blessure. Er komt veel meer bij hardlopen kijken dan mensen denken. In dit artikel wordt dit al goed uitgelegd. Gezondheid als doel stellen, en daar ook naar handelen door te luisteren naar de signalen die het lichaam afgeeft na een training, is al een belangrijke stap in blessurevrij hardlopen.

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

06 december 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs