Sport & Vrije tijd
Typography

NLMagazine Sports - E, 24 april 2022 – De Nederlandse sportwereld viert vandaag feest. Max Verstappen is in het Spaanse Sevilla uitgeroepen tot Laureus World Sportsman of the Year 2022 na zijn overwinning tijdens het wereldkampioenschap Formule 1 van vorig jaar.

Verstappen is de eerste Nederlandse coureur die het F1-wereldkampioenschap weet te winnen en zegt: "Ik ben onvoorstelbaar trots. Al van kinds af aan droom ik ervan het kampioenschap te winnen en op het hoogste podium te staan. De reactie thuis was geweldig en zal ik nooit meer vergeten. Het betekent ontzettend veel om te worden erkend met deze award. Dit is een van de belangrijkste awards ter wereld dus ik ben ontzettend blij."

Landgenoot, voetballegende en Laureus World Sports Academy-lid Ruud Gullit verklaart: "Deze man is een onvoorstelbaar talent met een honger naar overwinningen, maar hij staat met beide benen op de grond. Dat is iets wat Nederlanders kunnen waarderen. Ondanks alle tegenslagen die hij vorig jaar heeft gekend, wist hij het kampioenschap toch te winnen en ik geloof dat de Formule 1 in lange tijd niet zo'n afloop heeft gezien. Ik denk dat Max de Formule 1 die spark weer heeft gegeven die nodig was."

De winnaars van de Laureus World Sports Awards 2022 werden tijdens een digitale ceremonie in het Spaanse Sevilla bekendgemaakt. Verstappen voert een illustere lijst met sportsterren aan die worden geëerd door de Laureus Academy.
Onder hen zijn de Jamaicaanse Olympische sprinter Elaine Thompson-Herah, het Italiaanse herenvoetbalelftal, winnaar van het Europees Kampioenschap, de jonge tennissensatie Emma Raducanu en Marcel Hug, viervoudig winnaar van een gouden medaille tijdens de Paralympische Spelen.  

Er waren tevens speciale presentaties voor drie sportgiganten: Tom Brady, zevenvoudig winnaar van de Super Bowl, werd geëerd met de Laureus Lifetime Achievement Award, Robert Lewandowski ontvangt de Laureus Academy Exceptional Achievement Award voor het breken van Gerd Mullers doelpuntenrecord in de Bundesliga en de enorm populaire motorracer Valentino Rossi wint de Laureus Sporting Icon Award, nadat hij na een loopbaan van 25 jaar in november stopte met racen.

Verstappen won zijn eerste wereldkampioenschap in de laatste race van het seizoen tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi in december en zegt: "Ik was natuurlijk erg blij, maar het heeft veel hard werk gekost en jaren van voorbereiding. Ik ben onvoorstelbaar trots. Al van kinds af aan droom ik ervan het kampioenschap te winnen en op het hoogste podium te staan." "Ik zei tegen mijn vader [voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen]: we hebben het geflikt, dit is waar we al die jaren voor hebben gewerkt en nu zijn we er, wij twee, alle herinneringen, al die jaren heel Europa door, voor dat ene doel en we hebben het bereikt."

"Het ging toen [in Abu Dhabi] allemaal zo snel. Ik wist dat ik moest inhalen, ik moest dat kampioenschap winnen en ik wist dat ik andere banden had, maar alle stress van dat hele jaar kwam eruit. Ja, je staat onder grote druk, maar toen we eenmaal de leiding hadden genomen en ik de laatste sector in ging, wist ik dat we hem hadden."

Verstappen geeft zijn Red Bull-team alle credits. "Zonder het team kun je niet presteren en daarom denk ik soms wel dat de Formule 1 anders is dan andere sporten. Ik kan nog zo fit zijn, maar je hebt je wagen nodig en je team moet die wagen voor je leveren, en daarom kun je, als al die elementen samenkomen, een fantastisch resultaat neerzetten en vechten voor een kampioenschap.  

Ik geloof dat we aan beide kanten dankbaar zijn dat we elkaar hebben ontmoet en daarom hebben we nog langer getekend. Wat volgt? Hopelijk kunnen we er nog een paar winnen en daarnaast wil ik ook wat andere dingen doen in mijn leven en rondom racen, buiten de Formule 1, maar dat is voor later."

Tweevoudig Formule 1-wereldkampioen en Laureus Academy-lid Emerson Fittipaldi vertelt: "Ik wil Max graag feliciteren met zijn geweldige jaar. Iedereen heeft het over het drama van de finish in Abu Dhabi, maar voor mij waren het zijn briljante rijvaardigheden door het jaar heen die ons zo'n spannend seizoen hebben gegeven. Sport van topklasse heeft een competitie van topklasse nodig en Formule 1 is een sport waarin je lef moet tonen om te winnen. Max heeft al laten zien dat hij in 2022 gewoon verdergaat waarmee hij in 2021 was begonnen. Het zou weer een prachtig jaar moeten worden."

Elaine Thompson-Herah, die haar Olympische titels op de 100 en 200 meter in Tokio verdedigde en tevens een derde gouden medaille won op de 4 x 100 m estafette, is Laureus Sportswomen of the Year. De Britse Emma Raducanu is de populaire winnaar van de Laureus Breakthrough of the Year Award nadat ze tijdens de US Open in 2021 de eerste qualifier in de geschiedenis van het tennis werd die een Grand Slam wist te winnen. Winnaar van de Laureus World Comeback of the Year is skateboardster Sky Brown, die in juni 2020 te kampen kreeg met een schedelbasisfractuur, maar toch kon deelnemen aan de Olympische spelen en met haar 13 jaar en 28 dagen een bronzen medaille wist te bemachtigen.

De Zwitserse rolstoelracer Marcel Hug is voor de tweede keer uitgeroepen tot Laureus World Sportsperson of the Year with a Disability, nadat hij vier gouden medailles won tijdens de Paralympische Spelen in Tokio op de 800, 1500 en 5000 meter en de marathon. De Britse Bethany Shriever is Laureus Action Sportsperson of the Year nadat ze in één jaar zowel een gouden medaille op de Olympische Spelen als bij de wereldkampioenschappen BMX wist te veroveren.  

De awards van 2022 vertelden tevens de inspirerende verhalen van mensen en organisaties die onvermoeibaar werken om de kracht van sport te gebruiken om levens te verbeteren, geheel in lijn met waar Laureus on Sport for Good voor staat.

De Real Madrid Foundation, opgericht in 1997, gebruikt momenteel sport om bijna 700 sociale projecten over de hele wereld te ondersteunen en heeft meer dan anderhalf miljoen mensen gedurende 25 jaar geholpen, voornamelijk kinderen, door middel van onderwijs, integratie en wederzijdse samenwerking.De stichting wordt geëerd met de Laureus Sport for Good Society Award.

De Laureus Sport for Good Award gaat naar het Lost Boyz Inc.-programma in Chicago, dat honkbaltraining en -wedstrijden gebruikt om problemen in een paar van de meest gevaarlijke buurten van de stad te verlichten.

De Laureus Athlete Advocate of the Year Award gaat naar Schalke-voetballer Gerald Asamoah en de tv-documentaire Black Eagles. Asamoah, die toonaangevend activist is in de strijd tegen racisme, verscheen in het programma Schwarze Adler, waarin de ervaringen van spelers van kleur in het Duitse voetbal zijn vastgelegd.  

De Laureus World Sports Awards is het eerste award-evenement op de internationale sportagenda. De winnaars worden middels een geheime stemming gekozen door de ultieme sportjury, de 71 leden van de Laureus World Sports Academy: de levende legenden uit de sportwereld die de grootste atleten van nu eren. De namen van de winnaars werden bekendgemaakt tijdens een digitale awardshow in Sevilla, gepresenteerd door Laureus Academy-lid Lindsey Vonn, de grote skiester uit de VS.

De Laureus Awards presenteren het werk van Laureus Sport for Good, dat de kracht van sport gebruikt om een halt toe te roepen aan geweld, discriminatie en ongelijke kansen en bewijst dat sport de wereld kan veranderen. Tegenwoordig steunt Laureus meer dan 250 programma's in ongeveer 40 landen. Sinds de oprichting in 2000 heeft Laureus bijgedragen aan een beter leven voor meer dan zes miljoen jonge mensen.

De volledige lijst met winnaars: 
Laureus World Sportsman of the Year Award: Max Verstappen 
Laureus World Sportswoman of the Year Award: Elaine Thompson-Herah
Laureus World Team of the Year Award: Italiaanse herenvoetbalelftal
Laureus World Breakthrough of the Year Award: Emma Raducanu
Laureus World Comeback of the Year Award: Sky Brown
Laureus World Sportsperson of the Year with a Disability Award: Marcel Hug
Laureus World Action Sportsperson of the Year Award: Bethany Shriever
Laureus Lifetime Achievement Award: Tom Brady
Laureus Academy Exceptional Achievement Award: Robert Lewandowski
Laureus Sporting Icon Award: Valentino Rossi 
Laureus Sport for Good Award: Lost Boyz Inc.
Laureus Sport for Good Society Award: Real Madrid Foundation
Laureus Athlete Advocate of the Year Award: Gerald Asamoah en de Black Eagles

Klik hier voor de volledige biografieën van de winnaars en de lijst met genomineerden.

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

16 mei 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs