Sport & Vrije tijd
Typography

Hoe ik op het idee kwam om een triatlon te doen - NLMagazine Topsport met Kyra Meulenberg DEEL 2 – “Het idee om aan een triatlon deel te nemen, speelde al een tijdje in mijn hoofd.

Ik was altijd al erg sportief en heb verschillende dingen geprobeerd. Ik houd erg van uitdagingen en op die bucketlist staan wel meer uitdagingen. Nadat ik mijn dubbele master ‘Finance en Econometrie’ had afgerond, had ik meer tijd voor sporten en besloot ik de triatlonuitdaging aan te gaan. Het hardlopen, waarbij de langere afstanden mijn favoriet waren, deed ik al met grote regelmaat, maar ik was klaar voor de volgende stap en wilde méér”, aldus Kyra.

Triatlon, een ware uitdaging
Triatlon is een erg uitdagende sport om mee te beginnen. Niet alleen omdat je veel tijd moet investeren in het sporten, maar ook in alle verschillende benodigdheden. “Een van de uitdagingen waar je al snel tegen aan loopt, is het moeten kunnen zwemmen een veeleisende sport die voor mij de eerste en grootste uitdaging was. Als niet zwemmer loop je daar tegen een probleem aan en is deelname aan een triatlon dus ook onmogelijk. Om hiermee goed van start te kunnen gaan, schreef ik me in voor een cursus borstcrawl. In drie maanden tijd leerde ik de basis van de borstcrawl, die ervoor heeft gezorgd dat ik effectief kon trainen en waarbij ik mijzelf geen verkeerde slag aan heb geleerd. Die cursus heeft me enorm geholpen en is een echte aanrader als je zelf wil starten met zwemmen of triatlon!”

Van zwemmen naar de racefiets
“Toen ik het zwemmen onder de knie kreeg, kwam de volgende stap: ‘de racefiets’ en… die had ik nog niet. Ik liet me dus adviseren in een fietsenwinkel met een giga fietsenaanbod, maar, omdat ik nog niet wist of rijden op zo’n racefiets me wel zou bevallen, besloot ik er niet al te veel geld aan uit te geven. Maar toen ik eenmaal een fiets had gekocht, kon het trainen beginnen. Maar dan komt het pas: Hoe ga je dan verder en hoe pak je dat op een verantwoorde manier aan?” Hardlopen had Kyra al enige ervaring mee. Zo liep ze in 2017 de Marathon van Rotterdam in een tijd van 3 uur en 9 minuten. Dit heeft ze zonder schema bereikt en deed ze vooral waar ze zin in had. Maar was dit wel de juiste aanpak om optimaal te presteren?

Begeleiding en coaching
In het verleden was Kyra best vaak geblesseerd en met drie sporten tegelijk (zwemmen, fietsen hardlopen) loop je natuurlijk helemáál de nodige risico’s. Kyra: “Ik besloot op zoek te gaan naar een coach om dit proces in goede banen te leiden en die ervoor kon zorgen dat ik wèl optimaal zou presteren. Even googelen en je vindt een groot aanbod aan coaches en experts. Ik had echter wel een belangrijke voorkeur: Ik zocht een coach die niet fulltime met de sport bezig was, maar ook zèlf een maatschappelijke carrière had. Ik was er namelijk van overtuigd dat deze zich beter in mijn situatie kon verplaatsen. Ik heb een erg drukke baan en wilde dat een coach begrijpt dat je niet alleen maar kunt trainen. Uiteindelijk kwam ik uit bij Lionel Wille van Ferrum Endurance (ferrumendurance.com).
We moesten elkaar goed leren kennen en ik moest ook erg wennen aan het feit dat rust best belangrijk is. In het begin waren we op zoek naar de juiste weg en dat was niet altijd even gemakkelijk, zeker niet wanneer je zelf soms ook eigenwijs kunt zijn. Maar, uiteindelijk konden we elkaar steeds beter vinden en daardoor ging het trainen ook steeds beter en effectiever. Een coach is naar mijn ervaring heel erg belangrijk en daarom ook zeker sterk aan te raden, vooral als je nieuw bent in de sport.

Wereldkampioenschappen
In de aanloop naar waar ik nu ben, heb ik geleerd dat je niet zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.    Er zijn veel behulpzame mensen met kennis over de sport. Door van hen gebruik te maken, heb ik de grote stappen kunnen zetten die ik tot op heden heb gezet. Nu, vier jaar nadat ik met de triatlonsport ben begonnen, sta ik aan de start van een seizoen waar in ik op twee wereldkampioenschappen mag laten zien hoe ik ben gegroeid en tot wat voor prestaties ik in staat ben!

Ondersteuning en support
Om optimaal te presteren, zoek ik bedrijven die mij ondersteunen en met mij willen samenwerken. Een plekje op mijn racesuit kan uw naamsbekendheid vergroten en zorgt zorgt voor een positieve bijdrage aan het imago van uw organisatie. Door de toenemende populariteit van triatlon en mijn recente prestaties, groeit de aandacht snel. Wil u ook de aandacht trekken met bijvoorbeeld een logo op mijn racesuit? Uiteraard sta ik ook open voor andere manieren van samenwerking!
Heeft u een leuk idee, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem een kijkje op mijn website www.kyrameulenberg.com!

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

16 mei 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs