NLMagazine Sport - ‘Wedstrijden zonder publiek halen de ziel uit het voetbal’, was de stelling van Hugo Borst zondagmiddag bij NOS Langs de Lijn.
Hij ergerde zich aan de lege tribunes en de sfeerloze voetbalstadions. “Je komt er nu achter hoe ontzettend belangrijk het is dat er mensen komen kijken. Teams hebben de steun van het publiek nodig. Nu moet alles uit jezelf komen. Er verandert iets wezenlijks als er geen supporters bij zijn.”
Mede-presentator Henry Schut vulde dat aan met een voorbeeld van zijn zoontje, dat zaterdag een thuiswedstrijd had gespeeld. Slechts drie mensen van het thuisspelende team mochten zich op het veld laten zien. De trainer, teamleider en scheids. Terwijl de uitspelende ploeg langs de lijn werd aangemoedigd door de ouders die het vervoer hadden geregeld. ‘Thuis’ voelde daardoor als ‘uit’. Via een gat in de afrastering zag Schut diverse ouders van de thuisclub alsnog het veld opkomen.
Welkom bij het voetbal in het seizoen 2020/21. Een seizoen waarin verenigingen nu alweer alles uit de kast hebben moeten halen om de nieuwe maatregelen door te voeren.
Vooropgesteld, er moesten maatregelen worden genomen door het kabinet. De gezondheidsrisico’s zijn te groot. Dagelijks groeit het aantal corona-besmettingen en de ziekenhuisopnames nemen toe.
Tot nog toe stond de KNVB pal achter de besluiten van Rutte 3, maar sinds de laatste persconferentie begin ik me ernstig zorgen te maken. Niet alleen over de genomen maatregelen, maar ook over de communicatie. Tijdens de persconferentie prees de premier het voetbal om haar aanpassingsvermogen, maar kondigde meteen nieuwe regels aan. Een besluit waar geen mens in het voetbal de logica van inziet. Of is er iemand die met overtuigende argumenten kan uitleggen waarom het publiek verbannen is uit onze sport, terwijl tien culturele instellingen in Amsterdam per voorstelling 250 bezoekers mogen uitnodigen, dierentuinen open zijn en je gewoon naar de Efteling mag afreizen. Inconsequent en ongeloofwaardig. Het is simpelweg niet te verklaren waarom je met duizenden mensen tegelijk door een pretpark mag struinen (zachtjes gillen in de achtbaan alsjeblieft) maar het bijwonen van een voetbalwedstrijd, of een drankje in de kantine (volgens de horecaprotocollen) verboden is.
Had Dick Advocaat dan toch een punt? Is het symboolpolitiek?
Als dat de bedoeling is geweest, dan is het allesbehalve een gelukkige zet. De afgekondigde maatregelen zorgen voor argwaan en onbegrip bij miljoenen voetballiefhebbers, maar vergroot ook de zorgen bij de KNVB over dit kabinet. Tijdens de wekelijkse gesprekken met de minister is er bij herhaling op aangedrongen het sporten en het verenigingsleven open te houden. Toch werden we onaangenaam verrast.
Uit de eerste resultaten van een onderzoek, dat is gestart door de KNVB in samenwerking met NOC*NSF, blijkt hoe groot de impact van de nieuwe maatregelen is op de financiën van sportverenigingen. De sluiting van kantines veroorzaakt alleen al in het amateurvoetbal een omzetdaling van bijna 4 miljoen euro per week. Hierdoor zijn de financiële gevolgen groot. Meer dan 60 procent van de amateurvoetbalverenigingen zal nog in december van dit jaar liquiditeitsproblemen krijgen, als de overheid niet ingrijpt. Onze sport heeft een extra steunpakket nodig van 25 tot 30 miljoen euro.
Op de kortst mogelijke termijn gaan we dit bepleiten bij de minister. Evenals het belang om te blijven voetballen. Dichtgaan heeft immers nog meer negatieve consequenties. Voor de gezondheid (sporten is goed voor je weerstand), financieel en maatschappelijk. Je treft miljoenen Nederlanders in het hart en raakt een unieke sportinfrastructuur in het diepst van haar ziel.
Er is al een landelijk steunpakket van de overheid dat ook geschikt is voor amateurclubs. Kom zo snel mogelijk in actie en dien een aanvraag in.
Jan Dirk
Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op NLMagazine.nl
Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..