Sport & Vrije tijd
Typography

NLMagazine Sport - Al een tijdje was ik hem uit het oog verloren nadat hij zijn trainersperiode bij de Koninklijke HFC uit Haarlem succesvol had afgerond en verruilde voorVitesse Arnhem waar hij enige tijd in de middenbouw training heeft gegeven waar hij via Edwin Peeters, hoofd jeugdopleidingen van de Arnhemers, binnen kwam.

Ayhan Gargili, bepaald geen onbekende in de voetballerij en zeker niet in het nationale trainersgilde, een man die hoge eisen stelt aan zowel zichzelf als aan de voetballers die hij traint, een sympathieke, getalenteerde en gerespecteerde totaaltrainer altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen bij steeds grotere en meer bekende voetbalclubs, een man met grootse ambities en, als het aan hem ligt, één doel voor ogen: Hoofdtrainer van zijn Fenerbahce.

Vanwege zijn positieve instelling, zijn kwaliteiten als trainer, zijn aspiraties, zijn voetbalkennis en visie op het totaalvoetbal is het uiteraard logisch dat Ayhan een aantal keren te gast geweest in de studio van NLMagazines. Dit kwam extra goed tot zijn recht in een van de uitzendingen die gepresenteerd werd door Henny Rückert. Samen met onder andere Cees Nuyens (voetbalscout AFC Ajax, succesvol jeugdtrainer en eigenaar van Cenuvo Sport), de ambitieuze voetballer Mike van de Ban (VVV Venlo, Ajax jeugd, DCO Haarlem, Koninklijke HFC, VV Katwijk en tegenwoordig Ijsselmeervogels) en ondergetekende (scheidsrechter, - opleidingen, arbitragecommissie HFC) sprak men enthousiast over alles wat met voetbal en met trainingen te maken heeft. Wat een lust om deze voetbalenthousiastelingen zo vol ambitie te horen praten over voetbal en inherente sportaangelegenheden. Als je die uitzending nog eens wilt terugkijken, ga dan naar 

en 

Zoals gezegd, ik had Ayhan al een tijd niet meer gezien en besloot hem weer eens op te zoeken. Met veel plezier heb ik in het verleden tenslotte regelmatig zijn trainingen bij de Koninklijke HFC Haarlem gevolgd en kreeg daar als scheidsrechter, altijd veel positieve energie van.
Na zijn trainerschap bij OG, HBC, Warnunda, Koninklijke HFC en Vitesse heeft zijn ambitieuze instelling er inmiddels toe geleid dat hij nu hoofdtrainer is van onder andere twee clubs SV DIOS 2e klasse zondag en een veelbelovendvrouwenelftalvan ADO DenHaag, de belofteteam en de talenten O16. Samen met Stephan Vos en Victor de Zeeuw traint hij deze dames tot in de finesses van het voetbal en brengt hen alle kneepjes bij die van deze dames gedegen voetbalsters maakt.

Ik wilde wel weer eens een training van Ayhan van dichtbij meemaken. De laatste keer was al te lang geleden. En dus stapte ik in Heemstede vrolijk op de motor en reed naar SVV Scheveningen. Toen ik het complex opliep viel me eigenlijk direct op dat er een hele speciale sfeer hing op en rond het trainingsveld. Het hele veld en alles en iedereen daar omheen ademt voetbal; wat een verademing na drie kwartier uitlaatgassen op de snelweg en wat heerlijk om in zulke gemotiveerde voetbalcontreien te verkeren. Hier wordt hard gewerkt; dat is te zien, te horen en het leidt tot resultaat. Het is ook niet voor niets dat damesbondscoach Sarina Wiegman hier regelmatig aanwezig is om wellicht nieuw talent van ADO DenHaag op de  SVV’s grasmat aan haar nationale ploeg toe te voegen. Haar man Marten Glotzbach, eveneens een enthousiast trainer op dit terrein, zal daar ongetwijfeld ook een steentje aan bijdragen. Feit is in ieder geval dat de historie van een aantal Oranjedames bij ADO DenHaag ligt.  

Het leek me dus leuk om weer eens een training van Ayhan mee te maken. Nou, dat heb ik geweten ook. Op de grasmat van het trainingscomplex van SVV Scheveningen blijkt al snel dat trainen echt in zijn bloed zit. Dat straalt hij gewoon uit en dat is te zien ook! Alleen al de warming-up is een lust voor het oog. Wat een discipline zeg, niet te geloven! De 1,5 uur durende stevige training is fascinerend om te volgen. Soms is een oefening zó intensief en gaat zó snel, dat het voor een buitenstaander bijna niet te volgen is welke strategie er aan deze oefening  ten grondslag ligt.

Bij trainingen die ik af en toe ook elders volg, gebeurt het maar al te vaak dat voetballers staan af te wachten tot ze ‘aan de beurt zijn’. Bij Ayhan is dat beduidend anders. Vrijwel niemand staat stil, misschien alleen om even uit te hijgen van het vele rennen, altijd met de bal, als onderdeel van weer een ándere intensieve oefening. Iedereen is gewoon hard aan het werk en is, met of zonder bal heel duidelijk een onderdeel van een specifieke training.

Ayhan’s fanatisme en streven naar perfect voetbal, waarbij in zijn ogen het ultieme mogelijk moet zijn, straalt van hem af. Zijn motivatie werkt aanstekelijk op al zijn speelsters die zo te zien maar al te graag zijn adviezen ter harte nemen. Het is stil op het veld als Ayhan iets uitlegt aan zijn speelsters;  er wordt goed geluisterd naar zijn aanbevelingen, er heerst discipline en iedereen voert uit wat er van haar wordt verwacht. Gaat het even niet zoals hen is verteld, dan is een gebaar of opmerking al voldoende om iedereen te doen stilstaan en te luisteren naar wat er verkeerd gaat. En luisteren kúnnen deze dames! Zodra opnieuw uitgelegd, komt het zelden voor dat men een oefening anders uitvoert dan zoals geïnstrueerd. Iedereen is met elkaar en samen bezig om een oefening tot in de puntjes te vervolmaken. Het is te zien dat de speelsters veel plezier beleven aan deze verschillende uiteenlopende oefeningen zodat deze probleemloos in wedstrijden kunnen worden toegepast. Het plezier van alle speelsters straalt er dan ook van af.

Toen Ayhan hier begon, was alles nieuw voor hem. Ervaring met jongens/mannenvoetbal had hij al, maar nu doet hij ook het damesvoetbal waardoor hij, zoals hij zelf zegt, nog veelzijdiger wordt.Vanaf het moment dat hij samen met Victor de trainingen gaf en de speelsters ook daadwerkelijk inzagen dat de voetbalstrategie van Ayhan de beste was, volgden ook de resultaten. De eerste wedstrijd  werd direct een gelijkspel waarna vervolgens alles werd gewonnen met ongelooflijke uitslagen als 16-0 tegen Eindhoven en 9-1 tegen Vlissingen.

Maar eerst gaat Ayhan stap voor stap zichzelf doorontwikkelen in Nederland; hij vindt nog steeds dat Nederland de beste trainers opleidt en het beste bij hem past. Ayhan vindt het heel belangrijk om goeie trainers om zich te hebben waardoor hij kan sparren om het beste uit zijn carrière te halen. Heerlijk om met Sjaak Polak (hoofdtrainer ADO DenHaag vrouwen) Stephan Vos (hoofdtrainer ADO DenHaag beloften, Maarten Gladbach (hoofdtrainer MO17 ADO DenHaag) en zijn assistent Victor de Zeeuw over voetbal te praten er het beste uit te halen. Bij SV DIOS heeft Ayhan het ook naar zijn zin en ook daar is hij sterk gestart.

Na afloop van de training wordt Ayhan door diverse speelsters bedankt. Handen schudden is er in deze corona-ellende-tijd niet bij, maar met de vuisten wordt er aardig wat ‘gebokst’. Wat ontzettend leuk om te zien. Het is duidelijk dat de trainingen van Ayhan bijzonder worden gewaardeerd. Ayhan is ongetwijfeld een goede en zeer welkome toevoeging aan de verschillende damesteams. Ik ben zeer benieuwd op welk hoog niveau Ayhan’s volgende voetbalklus zich afspeelt. Ik hoop van harte dat zijn droom om ooit tot hoofdtrainer vanFenerbahce te worden aangesteld, al in de sterren staat geschreven, al is uitgestippeld en op zijn pad ligt.

Jos de Jong   

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

06 december 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs