Sport & Vrije tijd
Typography

Tips sportkantines per 1 juli

NL Magazine Sport en Vrije tijd - Vanaf 1 juli mogen sportverenigingen hun kantines en terrassen weer openen. Natuurlijk wel met de nodige maatregelen voor de anderhalvemetermaatschappij. Hoe doe je dat als vereniging op een slimme en verantwoorde manier!? De KNVB weet raad, adviseert verenigingen zich te houden aan de richtlijnen in het Protocol Heropening Horeca en heeft verder een aantal tips die handig zijn om te volgen. Raadzaam is in ieder geval dat als je als vereniging niet helemaal zeker bent van je zaak, je even contact moet opnemen met je gemeente.


Protocol Heropening Horeca
Het openstellen van de kantines en terrassen vergt een flinke inspanning van zowel de vrijwilligers als de leden van de vereniging. Het is daarom belangrijk dat alle richtlijnen uit het protocol voor iedereen die op wat voor wijze dan ook werkzaam is in de sportkantine, duidelijk zijn. Zorg verder voor looplijnen in de kantine, hang de geldende hygiëneregels op bij de ingang van de kantine en zorg dat handen wassen/desinfecteren bij de ingang geregeld is. NOC*NSF heeft een checklist gemaakt voor als je het even niet meer weet. Ga dan naar Checklist opstart sportkantines.


Tips

  • Kijk naar de mogelijkheid om het terras te vergroten, als hiermee voldoende loopruimte blijft;
  • Creëer geen zitplekken aan de bar ivm moeilijke toestanden ref anderhalvemeter;
  • Is een plexiglas scherm boven de bar en/of voor de kassa mogelijk?
  • Laat iedereen zo veel mogelijk met pin betalen (geen zwart geld meer);
  • Zet prijslijsten neer op de tafels in de kantine en op het terras of hang deze op.


‘Social distance bar’
Een aantal voetbalverenigingen heeft zich de afgelopen weken al goed voorbereid op het moment dat de kantine weer open mag. Zo introduceerde Leeuwarder Zwaluwen de zogenaamde ‘social distance bar’. Wanneer iemand te dichtbij gaat staan, springt er een lampje op rood. Als je een stapje terug doet, wordt het weer groen. Twee sensoren, zelf in te stellen, meten de afstand waarbinnen het licht op rood schiet. Op deze manier voorkom je als vereniging dat mensen te dicht bij elkaar gaan staan. Kijk maar eens op Leeuwarder Courant, Leeuwarder Zwaluwen en social distance bar.


Wie niet sterk is moet creatief zijn
Het Brabantse Excellent toonde zich nog creatiever en ging samenwerken met dorpskroeg La Marmotte. Omdat La Marmotte de kantine van Excellent huurt, mag de club gebruik maken van de diploma's en de vergunningen van het café en kon de kantine al in juni open.

Bovenstaande voorbeelden zijn niet voor iedere vereniging haalbaar, maar door creatief te zijn en in mogelijkheden te denken is er een hoop mogelijk.

Jos de Jong

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

18 juni 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

D Reizen

Center Parcs