Sport & Vrije tijd
Typography

NLMagazine Sport - Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder Amateurvoetbal, heeft  helaas moeten besluiten dat de amateurvoetbalcompetities* dit seizoen niet meer worden hervat. Het coronavirus is de grote boosdoener die de competitie verder onmogelijk maakt.

De KNVB betreurt het uiteraard dat haar 1,2 miljoen leden en de duizenden ouders en vrijwilligers dit seizoen niet meer kunnen genieten van deze  prachtige sport. Hartstikke zonde natuurlijk, zeker nu eindelijk na zoveel grijze maanden het voorjaarszonnetje zich eindelijk laat zien. Van de andere kant, er gaat niets boven gezondheid. Dus er is geen keuze.

Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat nu al geruime tijd stilligt. Sommige verenigingen zijn helaas flink getroffen met meerdere zieken en/of zelfs overledenen en zijn opgelucht als ze straks het verenigingsleven weer aan de praat krijgen. Veel verenigingen hebben aangegeven niet meer te willen voetballen en zeker nu niet bezig te zijn met competities. We hebben daar begrip voor.

Bovendien kunnen door de overheid verlengde maatregelen de amateurcompetities niet meer op een gewenste manier worden uitgespeeld. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs geen scenario om wedstrijden door te schuiven tot na de start van de zomerstop. Dit vooral omdat de zomervakantie al op 4 juli start in 1/3 van Nederland.

Geen eindstanden dit seizoen geven verregaande consequenties
Omdat dit seizoen de competities niet meer worden hervat, heeft de KNVB besloten dat er dit seizoen geen eindstanden komen en er dus geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekercompetities niet uitgespeeld. Het volgende seizoen, 2020/2021, start iedereen weer in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Door het niet uitspelen van de competitie hebben we geen eindstand op basis waarvan een eerlijke promotie/degradatie kan worden toegepast. Een eerlijk en helder besluit dat voor de ene club desastreus en voor een andere club juist een meevaller is.  

Teams die dit seizoen uitkomen in de A-categorie komen in het nieuwe seizoen uit in dezelfde competitie als waarin ze dit seizoen zijn gestart. In de B-categorie kunnen alle teams zich voor het nieuwe seizoen - zoals gebruikelijk - inschrijven voor het gewenste niveau.

Contact met belangenorganisaties
Uiteraard is de KNVB niet over één nacht ijs gegaan. Zo is er de afgelopen tijd veelvuldig contact geweest met de vertegenwoordigers van verschillende verenigingen in het land, de KNVB-ledenraad en de belangenverenigingen in het amateurvoetbal. Men is zich er terdege van bewust dat, hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van alle KNVB-leden, op iedereen die het voetbal een warm hart toedraagt en op de financiële gevolgen van de bijna 3.000 verenigingen. De KNVB  ondersteunt uiteraard alle verenigingen en pleit,samen met onder andere NOC*NSF en de overheid, voor een noodfonds voor de sport.

Uitzondering
* De enige uitzonderingen zijn de competities waarbij men voor een Europees ticket speelt: Eredivisie Vrouwen, Eredivisie Zaal en Eredivisie O19.

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

23 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs