21
Thu, Nov

Lifestyle & Gezondheid
Typography

NL Magazine Gezondheid - In februari 2014 werd bij Twan Hendriks (71), beeldend kunstenaar in Tilburg, de ziekte van Parkinson vastgesteld. Niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten, is hij een groots kunstproject gestart. Tijdens workshops boetseert ieder die dat wil onder leiding van Twan een eigen grasfiguur. Die figuren worden gebakken en resulteren, met uiteindelijk ca. 300 unieke exemplaren, in het zgn. ‘ParkinsonGrasveld’: een keramisch veld van 5,3 x 5,3 meter (verwijzend naar op dit moment wereldwijd 53 miljoen parkinsonpatiënten). 

Crowdfunding

De netto-opbrengst van deze workshops (inschrijfgelden minus kosten, geschat op ca. € 30.000) komen geheel ten goede van het ParkinsonFonds, dat het wetenschappelijk onderzoek naar behandeling en hopelijke genezing van deze ziekte faciliteert. Het is de bedoeling dat het kunstwerk uiteindelijk ergens een plaats krijgt bij een instelling of organisatie (ziekenhuis, farmaceutische industrie, museum). Ook de opbrengst van dié verkoop (geschat op nog eens hetzelfde bedrag) komt volledig ten goede van het ParkinsonFonds.

Comité van aanbeveling

Prof. Dr. Erik Scherder (Medisch Centrum Vrije Universiteit Amsterdam), Prof. Dr. Vincenzo Bonifati, Prof. Dr. Arfan Ikram en Dr. Wim Mandemakers (Medisch Centrum Erasmus Universiteit Rotterdam), Dr. B.P.W. Jansen (Elisabeth Ziekenhuis Tilburg), Drs. M. van Valderen (Huisartsenpraktijk Binnenstad Tilburg) en dhr. René Kruiff, directeur ParkinsonFonds, Hoofddorp.

Wereldwijd lijden ca. 53 miljoen mensen aan de ziekte van Parkinson. In Nederland zijn dat er naar schatting 50.000. Verwacht wordt dat dit aantal in 2025 zal toenemen tot ca. 75.000 patiënten. Aanvankelijk leek Parkinson vooral voor te komen bij mensen boven de 60 jaar en associeerde men de ziekte met het verouderingsproces; de laatste tijd echter lijden ook steeds meer jongeren aan deze ziekte.

Overal in de wereld wordt onderzoek gedaan naar oorzaak, behandeling en uiteindelijke genezing van de ziekte. Er zijn vele behandelmethoden ontdekt waarmee de symptomen enigszins kunnen worden onderdrukt. Soms zijn er belangrijke doorbraken in het onderzoek, maar het definitieve middel om Parkinson daadwerkelijk te genezen, is nog altijd niet gevonden. Tragisch, omdat ondertussen de ziekte steeds verder en sneller om zich heen grijpt.

Het is daarom van het allergrootste belang om het onderzoek naar Parkinson te ondersteunen. En daar is het ‘ParkinsonGrasveld’ nou precies voor bedoeld! Natuurlijk, u kunt rechtstreeks geld overmaken naar het Parkinson Fonds, dat meerdere onderzoeken faciliteert, maar u kunt ook met eigen handen en eigen creativiteit een bijdrage leveren aan een monument dat niet alleen Parkinson een gezicht geeft, maar dat ook het tastbaar bewijs is van een gezamenlijke inspanning van mensen die zich bij de ziekte en haar patiënten betrokken voelen.

Een grasveld waarin ieder sprietje op zijn eigen manier meedeint in de wind

Iedere parkinsonpatiënt probeert op zijn of haar eigen manier met de ziekte om te gaan. Dat is de gedachte achter het ParkinsonGrasveld: ieder grassprietje deint op een eigen, unieke manier mee in dezelfde (Parkinson)wind en samen houden ze elkaar overeind.

Wilt u onderdeel zijn van dat grasveld en meebuigen met al die andere grassprietjes? Schrijft u zich  dan in voor een van de workshops! Bouw samen met anderen mee aan dit unieke project en zorg dat úw grasfiguur het ParkinsonGrasveld completeert.

.be

Workshops

De workshops vinden plaats in het gebouw ‘Goretti’, Wilhelminapark 53-54 in Tilburg,
op de 1e zondag van iedere maand. Het maximaal aantal deelnemers is 5. De workshops duren van 10:00 tot 17:00 uur. Rond 12:00 uur is er een heerlijke lunch. Aan het eind van de dag wordt elke deelnemer gefotografeerd met zijn of haar grasfiguur. Deze opname, inclusief een kort verhaal van iedere deelnemer over zijn of haar betrokkenheid bij dit initiatief, wordt opgenomen in een boekwerk dat over het project wordt uitgegeven

Wat brengt het u:

  • Een avontuurlijke dag;
  • Een kijkje in de wereld van professionele kunsten en keramiek;
  • Uw initialen worden in uw grasfiguur gezet en uw naam wordt bij het kunstwerk vermeld;
  • U wordt vereeuwigd met het resultaat en uw foto en verhaal verschijnt in boekvorm;
  • Iedere deelnemer ontvangt kosteloos die uiteindelijke boekuitgave;
  • Iedere deelnemer krijgt de schort waarin hij of zij tijdens de workshop werkt mee als aandenken
    (u kunt er dan ook nog reclame mee maken);
  • U draagt bij aan een goed doel;
  • En natuurlijk .... u verwerft ‘eeuwige roem’.

Donaties

Wanneer u niet aan een workshop wilt deelnemen of u kunt dat niet omdat het te ver weg is, dan kunt u toch een bijdrage leveren door een bedrag te doneren. Met dat geld kan dan iemand die graag wil deelnemen, maar voor wie de kosten te hoog zijn, toch zijn of haar bijdrage leveren aan dit unieke project.

Wilt u meer weten? Raadpleeg dan www.kunstwan.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Bellen kan natuurlijk ook: 06-12 28 27 93.

Luuk de Jong

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden