Lifestyle & Gezondheid
Typography

Robin de Boer - NLMagazine, Maatschappij, Lifestyle & Gezondheid, mainstream, eenzijdige berichtgeving - We schrijven 2008. Ik was als kersverse afgestudeerde eeuwige student van de lopende band van de universiteit gerold. Opeens was ik doctorandus of Master of Science zoals dat heet. Rutte was leider van de VVD en zou niet veel later premier worden. De Mexicaanse griep lag op de loer.

Meet the new boss

Op tv was Rutte omgeven door mannetjes van terreurbestrijder NCTV. Het viel vrijwel niemand op. Toen werden we vanachter de schermen geregeerd door de NCTV, nu hebben ze een inlichtingenman naar voren geschoven als premier. Meet the new boss, same as the old boss.

Khadija Arib

Voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib was in 2011 al uiterst kritisch op de behandeling van de Mexicaanse griep en de herdefinitie van ‘pandemie’ door de WHO. Ze noemde in haar Kamervragen expliciet viroloog Ab Osterhaus, een man met belangen.

€ 144 miljoen in de vuilnisbak

In oktober 2011 zei het oud-Kamerlid: “In het voorjaar van 2009 kwam de melding dat er een nieuw griepvirus was ontdekt. Er brak paniek uit. Er zijn 34 miljoen vaccins gekocht, waarvan er 20 miljoen zijn weggegooid. Dat kost de belastingbetaler 144 miljoen, bleek uit een uitzending van RTL Nieuws, dat dankzij de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) inzage had gekregen in de gegevens. Hier valt heel wat meer uit te leggen dan ik in de evaluatie kan lezen: bepaalde deskundigen eisten een hoofdrol op, er werden belangrijke beslissingen genomen op grond van onduidelijke adviezen en procedures en een aantal mensen heeft heel veel geld verdiend.”

Pandemie

“In de loop van vorig jaar bleek dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onder invloed van de farmaceutische industrie de definitie van het begrip ‘pandemie’ heeft bijgesteld. Op grond van de oude definitie zou er helemaal geen sprake zijn geweest van een pandemie. Bovendien werd in Nederland geen voorlichting gegeven door de overheid, maar door de heer Osterhaus die, naar later bleek, veel te winnen had bij een pandemie.

Wie te vaccineren en wie niet…

Daarnaast is er heel snel besloten om vaccins aan te schaffen, een beslissing waaraan later werd getwijfeld. “Er zijn enorme bedragen uitgegeven aan vaccins die later niet nodig bleken te zijn. Er was bovendien onduidelijkheid over de vraag wie wel en wie niet moest worden gevaccineerd en welk vaccin het veiligst was.
Ten slotte was er onduidelijkheid over de prijzen van de vaccins en de voorwaarden waaronder deze zijn aangeschaft,” vervolgde Arib. Klinkt bekend?

Coronacrisis

Ze zou de parlementaire enquête naar de coronacrisis leiden. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Het dagelijks bestuur van de Kamer besloot een onderzoek in te stellen naar ‘mogelijk grensoverschrijdend gedrag’ door Arib toen ze Kamervoorzitter was. Dit op basis van ‘anonieme brieven’ die erover waren binnengekomen.

Blijkbaar mocht Arib de coronacommissie niet voorzitten.

Herhaling geschiedenis

Ik wist toen al: Als er ooit weer een ‘pandemie’ uitbreekt, begint het circus weer van voor af aan. In 2008, toen ik afstudeerde, was er nog iets aan de hand. De kredietcrisis woekerde. Ik stond als geograaf ingeschreven bij zo’n beetje alle detacheringsbureaus in de regio. De enige keer dat een bureau mij belde, was om te vragen wat ik op dat moment deed. Ik had eerst een wedervraag: Hoeveel procent van de ingeschreven starters komt aan de bak? “0 (zegge: nul) procent”, klonk het aan de andere kant van de lijn.

Alternatieve media vs ‘regulier’

Ik gaf aan dat ik in de alternatieve media terecht was gekomen, die op dat moment in opkomst waren. Hoe reageerden de reguliere media daarop? In een notendop: Zo’n beetje alles wat de alternatieve media schreven, werd door de reguliere media belachelijk gemaakt. Mensen die het in hun hoofd haalden om kritische vragen te stellen, waren toen nog aluhoedjes in plaats van wappies.

De alternatieve media werden groter en groter en toen kwam corona om de hoek kijken. De kaarten werden geschud en opnieuw nam de NCTV het voortouw. Alternatief nieuws explodeerde en men zat met de handen in het haar.

Kapotcensureren

Dit keer koos men een andere strategie: Alles kapotcensureren. Er doken opeens ‘factcheckers’ op, zoals NUcheckt en AFP Fact Check. De reguliere media die de alternatieve media ‘factchecken’; het zou lachwekkend zijn als het niet zo triest was.
Men ging als volgt te werk: Pak een artikel, bel iemand van bijvoorbeeld het RIVM die het er niet mee eens is en plak er het label ‘onjuist’ op. Na elke ‘factcheck’ werd het bereik van je social media verder ingeperkt, totdat bijna niemand je berichten meer kon zien.

Ook adverteerders werden benaderd. Zonder aankondiging trokken ze zich plotseling terug. De reguliere media deden ook een duit in het zakje met hit pieces, lastercampagnes, enzovoorts. Mafkezensite, dixit Maarten Keulemans van de Volkskrant. Complotwappiewebsite, vond GeenStijl.

Toch heeft corona de ogen van veel mensen geopend. De alternatieve media schoten als paddenstoelen uit de grond en werden mainstream. Nu zijn er naast websites ook talkshows, bladen, kranten, podcasts, noem het allemaal maar op.

De censuur neemt ondertussen steeds verder toe. Als lezer loop je nu zelfs het gevaar in de Facebook-gevangenis te belanden als je m’n artikelen deelt. Zonder de verstikkende censuur zouden we in één klap groter zijn dan NU.nl of de NOS, daar ben ik zeker van.

Bedankt

Ik besloot in oktober vorig jaar mijn toevlucht te zoeken tot Substack, waar het vrije woord hoog in het vaandel staat. Inmiddels zijn we alweer een jaar verder en ook bijna 6000 abonnees verder! Dus bij deze wil ik mijn dank uitspreken richting al die mensen die zich geabonneerd hebben op deze nieuwsbrief. En richting alle betalende abonnees, donateurs en mensen die op andere manieren hebben bijgedragen. Mijn dank is groot. Jullie maken dit mogelijk!

Alvast fijne feestdagen gewenst.

Robin de Boer.

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden