21
Sat, Sep

Lifestyle & Gezondheid
Typography

Zoutmaxdag is geen feestdag. Foodwatch vraagt aandacht voor overconsumptie zout - NLMagazine Lifestyle en gezondheid - Vandaag valt de eerste Zoutmaxdag van 2024. Op vrijdag 16 augustus hebben mannen van 18 tot en met 50 jaar hun maximale zoutinname voor een heel jaar bereikt.

Dit betekent dat zij in slechts acht maanden tijd de aanbevolen maximale hoeveelheid zout hebben geconsumeerd, terwijl er nog ruim vier maanden zijn te gaan in het jaar. 

Uit de meest recente Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM blijkt dat Nederlandse mannen in de genoemde leeftijdsgroep gemiddeld 8,0 gram zout per dag consumeren. Dit is 60% meer dan de door de WHO aanbevolen maximumlimiet van 5,0 gram per dag. Zelfs volgens de lagere limiet van de Gezondheidsraad, die maximaal 6,0 gram per dag adviseert, overschrijden deze mannen de aanbevolen hoeveelheid zout. Deze bevokingsgroep krijgt dagelijks 6,8 gram zout binnen via voedingsmiddelen en 1,2 gram zout via het zoutvaatje thuis. 

"Deze cijfers liegen er niet om. Veel voedingsmiddelen zijn nog altijd te zout. Het is tijd voor harde en bindende regels om de zoutinname in Nederland drastisch te verlagen. We kunnen hierbij niet langer vertrouwen op de vrijwillige maatregelen van de voedingsmiddelenindustrie," aldus Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch. 

Hoewel zout een essentieel element is in ons dieet, is overmatige inname schadelijk voor de gezondheid. Te veel zout verhoogt het risico op hypertensie, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Bovendien kan een te hoge zoutinname bijdragen aan maagkanker, nierschade en botontkalking. 

Een groot deel van onze zoutinname komt uit voedingsmiddelen, die vaak zwaar bewerkt zijn. Maar liefst 87% van het dagelijks geconsumeerde zout in Nederland krijgen we binnen via voedselproducten. Vanwege het vrijwillige karakter van alle inspanningen vanuit het bedrijfsleven en de politiek om de zoutconsumptie te verlagen, is de afname minimaal. Over de tijd is de gemiddelde dagelijkse zoutinname in Nederland slechts met 0,7 gram gedaald, van 7,3 gram naar 6,6 gram per dag. Procentueel is dit 4,4% en dat lijkt een stapje in de goede richting, maar dit is verre van de door de WHO aanbevolen zoutreductie van 30% in 2025 die voor alle landen geldt. 

Consumentenrechtenorganisatie Foodwatch vraagt met Zoutmaxdag aandacht voor de overmatige zoutconsumptie in Nederland en roept op tot dringende actie. Het huidige vrijwillige beleid met afspraken tussen de overheid en het bedrijfsleven, zoals het Akkoord Verbetering Productsamenstelling en de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), blijken onvoldoende effectief. Uit een tussenevaluatie van de NAPV door Wageningen University and Research blijkt dat deze aanpak geen leidende rol speelt in de herformulering van voedingsmiddelen. 

Foodwatch dringt aan op snelle en doeltreffende maatregelen om de gezondheid van de Nederlandse bevolking te beschermen en eist wettelijk bindende maximumwaarden voor zout in voedingsmiddelen. Dit moet niet een plan voor de toekomst zijn, maar een onmiddellijke maatregel. Zoutmaxdag benadrukt de urgentie om onze zoutconsumptie te verminderen. Voorbeelden uit andere landen, zoals eerder een zouttaks in Bulgarije en een chips-taks in Hongarije, tonen aan dat het mogelijk is om zwaardere maatregelen in te voeren.  

Bron: Foodwatch

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden