Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Literatuur, geneeskunde, placebo - Het placebo-effect is meer dan een neppil slikken en je dan beter voelen. Of een nepoperatie aan je knie ondergaan en dan weer kunnen lopen zonder pijn.

Een placebo-effect is de kracht van je gedachte. Als je gelooft dat het ‘medicijn’ dat je een bepaalde tijd hebt geslikt je van je aandoening afhelpt, zal dat ook gebeuren. Je ‘weet’ dat de chirurg die tientallen jaren ervaring heeft in knieoperaties, je weer aan het lopen krijgt zonder pijn. Zelfs als hij zonder jouw medeweten een nepoperatie uitvoert.
Een placebo-effect is behalve de kracht van de gedachte ook de kracht van een positieve verwachting. Artsen, chirurgen en onderzoekers kunnen nog steeds geen grip krijgen op dit fenomeen.
De tegenstelling van placebo is nocebo. Het wonderlijke is dat beide ‘werken’. Met andere woorden: je hersenen, je gedachten en/of je zeker weten kunnen je genezen of ziek maken: je kan zelf kiezen.
Meer over beide fenomenen en voorbeelden in de uitgebreide nieuwsbrief. Klik op een van de onderstaande groene linken om verder te lezen.

Uitgeverij Succesboeken.nl gelooft in het vrije woord, vrijheid van drukpers en mensen van meerdere kanten informeren. Succesboeken.nl

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden