Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Op donderdag 16 mei aanstaande wordt de ‘Dag van het Tandvlees’ gevierd, een internationale gelegenheid om het bewustzijn rond gezond tandvlees te vergroten. Als reactie hierop lanceren de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) en Oral-B de online campagne 'Roze en Krachtig is Prachtig'.

Er staat een mobiele tandartspraktijk van defensie op Plein 1944 in Nijmegen waar iedereen kan binnenlopen.

Bezoekers krijgen dan een gratis tandvleescheck, informatie over het belang van gezond tandvlees en gratis mondhygiëneproducten mee. De Dag van het Tandvlees wordt in Nederland georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) en internationaal door de European Federation of Periodontology (EFP). In het buitenland heet de dag Gum Health Day.

De slogan vanuit de EFP voor 2024 - ‘Gums Rock! Keep them Safe!’- sluit heel mooi aan bij het thema van de NVvP: Gezond tandvlees staat je goed! Bescherm het! Die tekst sluit weer aan op slogan van de speciale website www.ikwilgezondtandvlees.nl, waarop mensen allerlei informatie kunnen vinden: Roze en Krachtig is Prachtig. Want gezond tandvlees is roze en krachtig. Die combinatie is volgens de NVvP prachtig.

Het doel van de EFP en NVvP is om bewustwording te creëren onder de bevolking en dan met name onder de mensen die niet standaard een of twee keer per jaar een tandarts of mondhygiënist bezoeken.

Veel mensen weten niet dat gezond tandvlees roze van kleur is en niet bloedt. Wanneer ontstoken tandvlees niet wordt behandeld kan het zich uitbreiden tot in het kaakbot en leiden tot terugtrekkend tandvlees, een slechte adem, losstaande tanden en uiteindelijk verlies van tanden.

In een vroeg stadium is ontstoken tandvlees heel goed te behandelen. Door de juiste adviezen en behandeling van een tandarts of mondhygiënist hoeft ontstoken tandvlees helemaal niet te leiden tot verlies van het gebit, maar kan het weer roze en krachtig worden. Ook is ontstoken tandvlees niet goed voor de algemene gezondheid. Er zijn verbanden tussen de mondgezondheid en algemene gezondheid, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en zwangerschapscomplicaties. Zelfs als mensen wel standaard elk jaar voor controle naar de tandarts gaan, wil de NVvP dat ze daarna kunnen zeggen dat ze niet alleen geen gaatjes hadden, maar ook dat hun tandvlees gezond is.

Door de Dag van het Tandvlees hoopt de NVvP mensen te stimuleren om zelf een afspraak te maken bij hun tandarts of mondhygiënist om de conditie van het tandvlees nog eens extra te laten bekijken.

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden