Lifestyle & Gezondheid
Typography

Door Conny Polleunis - met aanvullingen van Jos de Jong - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid, oorzuizen – “Oorsuizen is echt heel erg en ook enorm storend. Als Tinnitus hebt, maar je denkt er even niet aan, dan heb je ‘eventjes’ geen last. Maar zodra je er aan denkt of je hoort iemand het woord alleen maar uitspreken, dan ís het er ineens weer. Van al dat gesuis en die herrie in je oor ga je bijna uit je dak.

En hoe meer je er aan denkt, hoe erger het wordt. Echt om echt stapelgek gèk van te worden.
Ik speelde vroeger in een band en stond, zoals dat vroeger te doen gebruikelijk was, vóór de geluidsboxen. En dat waren bepaald geen kleine jongens, maar echt van die enorme dingen van wel 1.5 tot 2 meter hoog waar héél veel geluid uit kwam. Da’s wel even wat anders dan de huidige professionele kleinere boxen waar nog véél meer, maar ook veel béter geluid uitkomt en die vóór de muzikanten staan. Dat is hele andere koek en dat heeft ook een hele andere uitwerking. Staands vóór de boxen heb ik daar mijn oren goed mee verziekt en hoor vrijwel de hele dag een fluit (in dit geval niet te verwarren met een instrument) in mijn oren”, aldus Jos de Jong.

Van 5 februari tot en met 11 februari vindt de ‘Week van het Oorsuizen’ plaats. De wetenschap meent dat 'Tinnitus’ niet is te genezen, maar dat er wel mogelijkheden zijn om hinder te verminderen.
Het kabinet gaf eind vorig jaar geen gehoor aan het advies van de Gezondheidsraad om het volume in uitgaansgelegenheden te verlagen van 103 naar 100 decibel. Maar bij 103 decibel gaat men uit van gebruik van oordoppen. Dus 103 decibel is niet veilig zonder gehoorbescherming. Een gemiste kans, want we zien steeds meer jonge mensen met tinnitus en gehoorschade.

Gelukkig zien wij dat de verkoop van gehoorbescherming explosief stijgt. Nu ook in het ‘Vierde convenant preventie gehoorschade versterkte muziek’ de regels niet worden aangepast, verwachten we dat deze trend zal doorzetten.Wie regelmatig oordoppen gebruikt, kan het beste kiezen voor oordoppen op maat. Die zitten comfortabel en zijn verkrijgbaar met verschillende geluidsfilters met een specifieke demping, bijvoorbeeld oordopjes voor muzikanten, concertbezoekers, motor- en cabriorijders en zwemmers. De techniek zorgt er bovendien voor dat gesprekken juist beter te horen blijven.

Het wordt steeds makkelijker persoonlijke oordoppen te maken dankzij 3D-scans. En er is steeds meer kleurkeuze. Zo wordt de drempel voor het dragen van oordoppen steeds verder verlaagd.Oordoppen zijn alleen aan te raden als er sprake is van (te) harde geluiden. Wanneer het om geluiden gaat die anderen normaal vinden, is het verstandig om dit nader te laten onderzoeken.

Tinnitus is niet te genezen, maar er zijn verschillende mogelijkheden om de hinder te verminderen.

  • Persoonlijke voorlichting, onderzoek naar gehoorverlies, het eventueel aanmeten van een hoortoestel en/of wetenschappelijk beproefde gedragstherapie kan voor mensen enorme verlichting brengen.
  • Hoortoestellen kunnen - door andere geluiden weer naar de voorgrond te brengen - actief helpen bij het verminderen van de hinder van tinnitus. Sommige in-ear hoortoestellen kunnen zelfs dag en nacht gedragen worden, waardoor ze ook in de nacht voor verlichting zorgen.

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit